Vil ministeren redegøre for overholdelse af Parisaftalen vedr. rådskonklusioner om international klimafinansiering?
Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.
Det fremgår af regeringens samlenotet vedr. rådskonklusioner om international klimafinansiering (EUU alm. del - bilag 708, samlingen 2023-24), at: ”Det er for regeringen vigtigt, at målets størrelse og omfang fra EU’s side betinges af, i hvilket omfang der kan nås enighed om øget finansiering gennem udvidelse af kredsen af bidragsydere…” Mener regeringen, at denne betingelse er i overensstemmelse med Parisaftalen artikel 9, stk. 1 hvor de udviklede lande forpligter sig til at yde klimabistand til udviklingslande, mens øvrige lande blot opfordres til at yde klimabistand på frivillig basis, jf. Parisaftalens artikel 9, stk. 2?
Regeringen og EU står ved, at de udviklede lande fortsat skal gå forrest i indsatsen for at mobilisere mere international finansiering til udviklingslandenes klimaindsats. Det er i fuld overensstemmelse med Parisaftalen, at regeringen og EU arbejder for at få flere lande, der har den økonomiske kapacitet, til at bidrage. Det er samtidig en anerkendelse af, at hverken udviklingsniveau, økonomisk kapacitet eller andel af de globale drivhusgasudledninger er statiske størrelser. EU har gennem mange år arbejdet for at udvide kredsen af bidragsydere til international klimafinansiering. Det er derfor, at Parisaftalen både bekræfter, at de udviklede lande fortsat vil gå forrest for at mobilisere klimafinansiering i fremtiden, og at det skal ske som led i en global indsats, hvor andre lande opfordres til at bidrage, samt at globale finansieringsstrømme skal drejes i grøn retning.
Fra regeringens side er ambitionen, at man kan få skabt en global ramme, der kan levere finansiering i den skala, der er nødvendig for at indfri udviklingslandenes investeringsbehov. Skal det lykkes, er det nødvendigt, at flere lande og aktører bidrager, og at der skabes et stærkere globalt samarbejde om at fremme bedre rammevilkår for grønne investeringer i alle lande.