Løkke: Omprioriteringsbidrag giver Folketinget noget at lave politik for

Lars Løkke under spørgetimen i folketingssalen den 3. november 2015.

OMPRIORITERINGSBIDRAG: Løkke mener ikke, at omprioriteringsbidrag vil skabe minusvækst, men at det vil udvikle den offentlige sektor. Og så giver det Folketinget noget at lave politik for.

Bølgerne gik højt til statsministerens spørgetime, da der tirsdag blev diskuteret omprioriteringsbidrag i folketingssalen.

Mette Frederiksen angreb regeringen for, at besparelser i kommunerne vil gå ud over kvaliteten af ældrepleje og børnehaver.

“Man kan ikke sige noget som helst om, at et omprioriteringsbidrag skaber minusvækst. Omprioriteringsbidraget skaber et råderum og giver Folketinget noget at lave politik for,” sagde statsministeren.

“Jeg synes, at den gamle mand, der har knoklet og arbejdet hele sit liv, skal have en ordentlig ældrepleje, og børnene i vores samfund skal have de bedste muligheder for at kunne gribe ud efter stjernerne. Det kræver en vilje til at prioritere velfærdssamfundet,” sagde S-formanden.

Statsministeren lagde vægt på spareøvelsen som en måde at skabe udvikling på.

“At tage ejerskab og lave politik er jo at sige: Vi er nødt til at have et udviklingspres i den offentlige sektor, så man løbende tænker over, om man kan gøre det smartere,” sagde statsministeren.

Mette Frederiksen havde svært ved at se sammenhængen.

“Det er jo kun en dreven politiker, der vil påstå, at minusvækst er etableret for at skabe udvikling. Alle andre kan jo godt gennemskue, at de to ord ikke nødvendigvis hænger sammen,” sagde Mette Frederiksen.

Omprioriteringsbidraget er en besparelse i kommunerne på 2,4 milliarder kroner om året fra 2016 til 2019. Der vil dog blive tilbageført 1,9 milliarder kroner i 2016, så det endelige beløb er 0,5 milliarder kroner i det første år. Mette Frederiksen ser besparelserne som kvalitetsforringende.

Lars Løkke og Mette Frederiksen krydsede for første gang klinger under spørgetimen i Folketingssalen den 3. november 2015.

 

Næste artikel Pressemøde: Blå blok præsenterer finanslov Pressemøde: Blå blok præsenterer finanslov