Astrid Krag skal tage kampen om den kommunale udligning

SKIFTEDAG: Tidligere SF’er og sundhedsminister Astrid Krag bliver social- og indenrigsminister i ny socialdemokratisk regering. Hun skal blandt andet reformere kommunernes udligningsordning.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
CV for Astrid Krag

Astrid Krag Kristensen, født 17. november 1982 i Vejle, datter af tekstforfatter Ole Jakob Krag Kristensen og pensioneret gymnasielærer Åse Fogh Pedersen. Gift med rapper og sangskriveren Andreas Seebach aka AndyOp. Parret har tre børn.

Medlem af Folketinget
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds fra 4. februar 2014.
Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Sjællands Storkreds 13. november 2007 ‒ 3. februar 2014.
Midlertidigt folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Vejle Amtskreds 24. oktober 2006 ‒ 30. oktober 2006.

Parlamentarisk karriere
Minister for sundhed og forebyggelse 3. oktober 2011 ‒ 3. februar 2014.
Ældreordfører og indfødsretsordfører fra 2015. Tidligere skatteordfører, udlændingeordfører, integrationsordfører og velfærdsordfører.

Uddannelse
Bachelorstuderende i statskundskab, Københavns Universitet, 2003-2007.
Sproglig studentereksamen, Tørring Amtsgymnasium, 1998-2001.

Beskæftigelse
Studentermedhjælp, Social- og Sundhedsskolen i København, 2003-2005.
Pædagogmedhjælper, Frederiksberg Hospitalsvuggestue, 2001-2002.
Ansat i hjemmeplejen, Sundparken, Amager, 2007.

Kilde: Ft.dk

Økonomi- og Indenrigsministeriet nedlægges. Til gengæld genopstår kombinationen af social og indenrigs i et ministerium, der får Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag som politisk chef.

Astrid Krag har ministererfaring fra den tidligere SRSF-regering, hvor hun som SF’er varetog rollen som sundhedsminister, indtil SF forlod regeringen i begyndelsen af 2014.

I den forbindelse skiftede Astrid Krag sit partikort ud med et fra Socialdemokratiet.

Dokumentation

Social- og Indenrigsministeriet plus/minus

Danmark fik sit første socialministerium i 1920, da det blev udskilt fra Indenrigsministeriet. Socialområdet har siden ført en omskiftelig tilværelse, hvor det både har fungeret som selvstændigt ressortområde og været lagt sammen med andre ressortområder.

Fra 1929 til 2007 var Socialministeriet udskilt fra Indenrigsministeriet, men i 2007 blev begge områder overført til det nye Velfærdsministerium.

Da Lars Løkke Rasmussen afløste Anders Fogh Rasmussen som statsminister i 2009 skiftede Velfærdsministeriet igen navn til Social- og Indenrigsministeriet.

I 2010 blev Socialministeriet igen udskilt som selvstændigt ressortområde, mens indenrigsdelen overgik til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

I 2011 blev Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration nedlagt, og Socialministeriet skiftede navn til Social- og Integrationsministeriet.

I 2013 skiftede ministeriet navn til Social-, Børne og Integrationsministeriet og overtog førskoleområdet fra det tidligere Børne- og Undervisningsministerium.

I 2014 overtog ministeriet ligestillingsområdet fra Kirkeministeriet og skiftede navn til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Efter regeringsskiftet i juni 2015 blev ministeriet igen omdannet til Social- og Indenrigsministeriet, mens integrationsområdet blev flyttet over i sit eget ministerium.

Ved nedsættelsen af trekløverregeringen i november 2016 blev indenrigsområdet igen udskilt og flyttet over i det genopståede Økonomi- og Indenrigsministerium. Ministeriet hedder nu Børne- og Socialministeriet og får igen ansvar for dagtilbud og private pasningsordninger indtil skolestart, som tilføres fra det tidligere Ministerium for Børn, Undervisning og Ligestilling.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00