59 kommuner bidrager til budgetskred. Se hvilke her

KORT: For første gang siden 2010 overskred kommunerne sidste år deres samlede budgetramme. Altinget har opgjort, hvilke kommuner der har bidraget til budgetskredet.

Med budskabet om massive budgetoverskridelser i kommunernes økonomi slog finansminister Kristian Jensen (V) tonen an forud for de kommende økonomiforhandlinger.
Med budskabet om massive budgetoverskridelser i kommunernes økonomi slog finansminister Kristian Jensen (V) tonen an forud for de kommende økonomiforhandlinger.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det var den store overskrift, Finansministeriets presseafdeling fandt frem, da det samlede resultat for kommunernes regnskaber for 2017 blev offentliggjort sidste uge.

”Massive budgetoverskridelser i kommunerne.”

Præcis samme formulering, som da ministeriet sendte en tilsvarende pressemeddelelse ud i om situationen i 2009. Et år, der siden er gået over i historiebøgerne for de milliardkroners store budgetoverskridelser og senere var med til at bane vejen for indførelsen af nye sanktioner i den kommunale økonomi.

Dokumentation

Metoden bag opgørelsen

Kortlægningen er baseret på udtræk af henholdsvis regnskabstal og budgettal for de konti, som hører under økonomiaftalernes ’serviceramme’ og ’anlægsramme’.

Anlægsbudgetterne er korrigeret for finanslovspuljen på 425 millioner kroner til etablering af ældrekøkkener. Det beløb, en kommune er blevet bevilliget fra puljen, er lagt oven i den pågældende kommunes budgettal.

Servicerammen er også på budgetsiden tilpasset en negativ PL- og DUT-regulering på 500 millioner kroner. Denne er fordelt forholdsvist ud på de enkelte kommuners budgettal.

Afrundinger undervejs i udregninger kan medføre mindre afvigelser i de endelige resultater.

Se opgørelsen for servicerammen som pdf og excel.

Se opgørelsen for anlægsrammen som pdf og excel.

Se den samlede opgørelse for både anlæg og service som pdf og excel.

Kilder: Danmarks Statistik, Sundheds- og Ældreministeriet, KL, Finansministeriet samt egne beregninger.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00