Debat

Odense-rådmand: Lokalpolitikere skal stå hårdt på at bygge alment

DEBAT: Mens antallet af hjemløse er steget på landsplan, er tallet faldet i Odense. Det skyldes, at Odense har mange mindre og billige boliger, fordi vi i årevis har prioriteret at bygge alment, skriver rådmand Brian Dybro (SF).

Odense Kommune har i samarbejde med de almene boligforeninger i byen lavet en boliggaranti til hjemløse, skriver Brian Dybro. 
Odense Kommune har i samarbejde med de almene boligforeninger i byen lavet en boliggaranti til hjemløse, skriver Brian Dybro. Foto: Odense Kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Dybro (SF)
Rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense Kommune

Lad os afskaffe hjemløshed i Danmark. Det kan sgu da ikke være så svært. Det kræver bare, at der bygges flere billige almene boliger.

Det er sindssygt hårdt at leve på gaden. Og vi ved, at langt de fleste hjemløse har en psykisk lidelse, et misbrug eller begge dele. De mennesker får det absolut ikke bedre af gadelivet. Tværtimod.

I et velfærdssamfund som Danmark burde der overhovedet ikke være hjemløse. Og slet ikke i det omfang, som der er i dag. Lad os for alvor gøre noget ved det.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Der er i hvert fald ingen, som ufrivilligt skal være hjemløse i Odense. Derfor har jeg i samarbejde med de almene boligforeninger i byen lavet en boliggaranti til hjemløse.

Den betyder, at en hjemløs er sikker på at få tilbudt en bolig inden for tre måneder. (Og nej, boligen er ikke i Vollsmose – vi har nemlig ikke lavet boligsocial anvisning i bydelen de sidste 20 år).

De mange almene boliger i Odense er ikke kommet af sig selv. Det er et resultat af, at vi lokalpolitisk gennem årtier har stået benhårdt på, at der skal bygges alment.

Brian Dybro (SF)
Rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense Kommune

Grunden til, at vi rent faktisk kan lave en boliggaranti til hjemløse, hænger sammen med, at vi har mange både mindre og billige almene boliger.

Samtidig har vi et tæt samarbejde mellem kommune og almene boligforeninger om at finde en passende bolig til den enkelte hjemløse.

Det handler om prioritering
De mange almene boliger er ikke kommet af sig selv. Det er et resultat af, at vi lokalpolitisk gennem årtier har stået benhårdt på, at der skal bygges alment.

Netop fordi Odense skal være en by, hvor alle uanset pengepungens størrelse har råd til en god bolig. Det skal vi fortsat prioritere.

Helt grundlæggende mangler der billige boliger i landet, hvis vi skal hjemløsheden til livs. Særligt for de unge er problemet endnu større, fordi de generelt er dårligere økonomisk stillet.

På landsplan er der sket en stigning i antallet af hjemløse på hele 33 procent fra 2009 til 2017 fra godt 4.998 til 6.635 personer. Det er bare ikke godt nok.

Men det er altså ikke en umulighed, hvis vi politisk reelt vil hjælpe de mest udsatte mennesker. I Odense er det faktisk lykkedes os at reducere hjemløsheden i samme periode med 46 procent.

Vi kan, hvis vi vil.

Housing first
En opfordring til Folketinget: Lav en ny hjemløseplan, hvor der som noget helt afgørende skal være fokus på flere billige almene boliger.

Vi har derfor i Odense målrettet arbejdet efter Housing first, som i alt sin enkelthed går ud på hurtigt at få den hjemløse i bolig og efterfølgende sætte ind med den rette sociale støtte.

Og det giver resultater, for ud af de 317 boligplaceringer vi har lavet i perioden 2011-2016 har 92 procent fastholdt deres bolig.

Det kan lade sig gøre. Lad os komme i gang – hvad venter vi på?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Dybro

Rådmand (SF), Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune
socialpædagog

0:000:00