Analyse af 
Jakob Nielsen

Aftalen i Slagelse er det tyndeste papir i dansk politik

ANALYSE: Det er svært at befri sig for mistanken om, at den usædvanlige borgmesteraftale i Slagelse skal dække over fordækte forhold, måske endda svindel. Tag med på en tur ind i hjertet af Slagelse.

Helle Blak (SF) og John Dyrby Paulsen (S) – i døren anes Villum Christensen (LA).
Helle Blak (SF) og John Dyrby Paulsen (S) – i døren anes Villum Christensen (LA).Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Jakob Nielsen

Redaktionen oplyser: Der er foretaget rettelser i denne artikel. Se nederst i artiklen.

På et stykke papir, der vil gå over i den kommunale danmarkshistorie, aftalte John Dyrby Paulsen og Villum Christensen torsdag at dele borgmesterposten mellem sig.

De kunne lige så godt have aftalt, at Villum Christensen skulle være baron af Sørbymagle.

Der er ikke skyggen af flertal for nogen af delene, og derfor kan man med meget stor sikkerhed slå fast, at Villum Christensen hverken bliver borgmester eller baron i de kommende to år. Til gengæld får han den borgmester, han helst ville have.

Papiret med aftalen er lige så tyndt som det tøj, kejseren bærer i H.C. Andersens eventyr. 

Villum Christensens klare løfte
Meningen med torsdagens aftale var efter alt at dømme at dække over det løftebrud, Villum Christensen gør sig klar til at begå fredag eftermiddag, når han lægger det 16. og afgørende mandat til at gøre en socialdemokrat til borgmester.

Det er mindre end 14 dage siden, at Villum Christensen sagde sådan her i dagbladet Sjællandske:

"Jeg er efterhånden godt og grundigt træt af at høre borgmesteren på alle møder og i alle interviews sige, at en stemme på mig er en stemme på Dyrby. Jeg vil gerne slå fast, at jeg kommer aldrig til at give magten til Dyrby og rød blok."

Samme løfte kom i øvrigt umiddelbart efter valget fra Liberal Alliances partiformand, Leif Mikkelsen.

Nu sker det alligevel, og Villum Christensen og Liberal Alliance står med et forklaringsproblem. Det er det forklaringsproblem, Villum Christensen forsøger at løse med aftalen om, at han i teorien kan blive borgmester om to år, hvis han måtte ønske det.

Sådan ser den ud, aftalen mellem de tre partier i rød blok og Liberal Alliance i Slagelse. 

Aftalen er underskrevet af Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten, men den er reelt ikke det papir værd, den er skrevet på.

Den centrale del af aftalen – afsnittet om at dele borgmesterposten – er kun indgået mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance. Enhedslisten siger meget klart, at det ikke på nogen som helst måde har forpligtet sig til at gøre Villum Christensen til borgmester.

“Det her er en måde at tælle til 16 fredag eftermiddag,” som partiets byrådsmedlem Thomas Clausen siger til Altinget.

Men der er ikke 16 mandater bag aftalen om at gøre Villum Christensen til borgmester. Med andre ord: Man gør klogt i at sætte sine penge på, at aftalen vil gøre John Dyrby Paulsen til borgmester de kommende fire år i Slagelse.

Hjertet af Slagelse 
Hvad er så meningen med den besynderlige aftale? Er Villum Christensen blevet snydt? Og hvorfor står der i aftalen mellem de røde partier, at DF skal være viceborgmester?

Svarene skal findes i en dyb gryde, rørt op med personlige opgør, bykonger og noget, der i betænkelig grad minder om svindel med offentlige midler.

Lad os tage en tur ind i hjertet af Slagelse.

Og lad os begynde med en vigtig detalje, hvis man vil forstå byens giftige, politiske klima. I det afgående byråd i Slagelse sidder der syv nuværende eller tidligere borgmestre og fem nuværende eller tidligere folketingsmedlemmer.

Samtidig repræsenterer de mange egoer hver deres dele af kommunen. I Slagelse ved alle, hvem der repræsenterer Korsør, Skælskør og Slagelse.

For eksempel har Socialdemokratiet i kommunen fortsat ikke én samlet partiforening, men derimod en for hver af de tre købstæder.

Derfor er alliancer i Slagelse ofte ikke kun defineret af partiskel, men også af geografi og af historisk nid og nag fra magtkampe i forbindelse med kommunesammenlægningen eller opgør om opstillinger til Folketinget.

Noget tyder på svindel
Det bringer os frem til torsdagens to hovedpersoner, Villum Christensen og John Dyrby Paulsen.

Den førstnævnte sidder i Folketinget for Liberal Alliance, den anden sad i en årrække i Folketinget for Socialdemokratiet. Det er med andre ord to af byrådets tungeste drenge. De har også begge det til fælles, at de har sat alt ind på lokalpolitik, efter at deres landspolitiske karriere ikke rigtig udmøntede sig i ministerposter.

Som beskrevet gennem den seneste uge i Altinget er Villum Christensen den centrale figur i den meget omtalte sag om et storstilet brintbusprojekt.

Hvis man læser sagens mange hundrede dokumenter, er det meget svært at befri sig for mistanken om, at der har været et element af svindel i den sag.

Den private entreprenør, som drev brintbusprojektet frem, leverede aldrig egentlige resultater og er nu gået konkurs. Undervejs glemte han at betale skat af de penge, han tjente. Der er tale om en bekendt af Villum Christensen, og det er meget tydeligt, at politikeren fra Liberal Alliance har benyttet alle midler for at fremme brintbusprojektet.

Det har han gjort i en grad, så Kommunernes Landsforening i en juridisk redegørelse vurderer, at det stred mod styrelsesloven.

Socialdemokratiet vendte på en tallerken
I projektets første to år var Socialdemokratiet i Slagelse temmelig skeptisk og stillede ofte kritiske spørgsmål til projektet.

Men i sidste del af valgperioden fandt John Dyrby Paulsen og Villum Christensen hinanden og udgjorde ifølge flere kilder i kommunen en slags fælles opposition, der ofte blokerede for beslutninger. Samtidig begyndte Socialdemokratiet pludselig at bakke op om brintbusprojektet, netop som forvaltningen i kommunen fik mistanke om, at der var noget galt.

Således tyder meget på, at John Dyrby Paulsen var grundigt informeret om det kupforsøg mod Slagelses daværende kommunaldirektør, som Liberal Alliance var med til at sætte i værk i april.

Og i september afstod Socialdemokratiet fra at stemme, da Venstre fremlagde et forslag om at undersøge Villum Christensens dispositioner. Dermed var der ikke flertal for forslaget, og sagen bliver næppe genåbnet.

Omtrent samtidig meddelte Villum Christensen, at han under ingen omstændigheder ville støtte et genvalg til den siddende borgmester Stén Knuth.

Villum Christensen fik frit valg
Meget tyder altså på, at der er indgået en alliance, hvor John Dyrby freder Villum Christensen i sagen om brintbusser, men til gengæld får Liberal Alliances støtte til at blive borgmester.

Og den støtte har Villum Christensen leveret. Tidligere på ugen gav partierne i blå blok ham frit valg mellem en borgmester fra Radikale, Venstre eller Dansk Folkeparti – og han kunne også vælge en anden venstremand end Stén Knuth. Alligevel sagde Villum Christensen nej tak til en borgerlig borgmester i Slagelse.

Hvad har SF gang i?
Torsdagens besynderlige aftale indeholder endnu et punkt, der har skabt meget undren på rådhuset i Slagelse. I papiret noterer SF, “at det er en betingelse, at posten som viceborgmester tilbydes Ann Sibern”, som er Dansk Folkepartis spidskandidat.

Det er et højst besynderligt krav. Det logiske havde været, at SF i aftalen havde stillet et krav om selv at få en eller flere betydende poster.

Omvendt er det selvsagt svært at kræve høj betaling, når SF ikke har forpligtet sig til at gøre Villum Christensen til borgmester om to år.

Men hvorfor så DF? Ifølge Helle Blak selv skyldes det et ønske om at etablere et bredt samarbejde i byrådet og en tro på, at DF'eren vil kunne bidrage med noget konstruktivt. Det fremgår da også af papiret, at SF faktisk kræver, at det nye byråd etablerer et bredt samarbejde. 

Lækagen, der aldrig blev opklaret
Men kravet kan også ses i lyset af, at Helle Blak tidligere på året blev fyret fra sit job som leder af en ungdomscafé i Slagelse.

Senere har Slagelse Kommune via KL indgået et forlig med Helle Blak og hendes fagforening, BUPL, hvor Helle Blak fik tilkendt en godtgørelse på 322.000 kroner for selve fyringen og omstændighederne omkring den. 

Begrundelsen for fyringen var oprindelig rod i økonomien, og for at gøre ondt værre blev fyringen lækket til pressen nærmest samtidig med, at den var besluttet i Økonomiudvalget. 

Det var den lækage, der fik borgmester Stén Knuth til at melde hele byrådet til politiet i et forsøg på at finde den, der havde lækket oplysningerne. Men ifølge flere kilder har Helle Blak en oplevelse af, at fyringen var en slags politisk fyring udført af Stén Knuth og den daværende kommunaldirektør Jane Wiis.

Kort efter bakkede Helle Blak også op om forsøget på at få kommunaldirektør Jane Wiis fyret. Modsat Liberal Alliance fortalte hun dog borgmesteren om sin kritik af kommunaldirektøren.

Derfor kunne der være personlige motiver for at sikre, at posten som viceborgmester går til DF i stedet for Stén Knuth. Men noget tyder på, at SF'eren har glemt at indvie Dansk Folkeparti i planen, for DF’s leder Ann Sibern har til lokale medier gjort klart, at hun ikke vil være med til at fordele poster uden om Stén Knuth.  

Bag om Liberal Alliances dårlige valg
Hvis du er nået hertil i teksten, er du tæt på hjertet af Slagelse. Men der er endnu en fascinerende detalje, som ikke tidligere har været fremme.

En detalje om, hvordan Villum Christensen overhovedet endte med at blive valgt til byrådet igen.

Sagen er, at Liberal Alliance i Slagelse fik et virkelig dårligt valg. Partiet fik blot 1.184 stemmer – halvt så mange som ved sidste valg.

Tvillingebrødrene Villum og Troels Christensen er ellers begge markante politikere, der har siddet i Folketinget. Villum Christensen er desuden forretningsmand og ejer bl.a. en hotelkæde, mens Troels Christensen bl.a. ernærer sig ved at spille op til dans ved bryllupper og konfirmationer.

Kendisser eller ej, så fik Villum og Troels Christensen blot 390 og 210 personlige stemmer. Det rakte til ét mandat.

Nye Borgerlige sikrede LA's mandat
Samlet set var Liberal Alliance slet ikke kommet ind i byrådet, hvis ikke partiet havde indgået et valgforbund med Nye Borgerlige, der med 1.067 stemmer blev næsten lige så store – faktisk var partiet kun få stemmer fra at snuppe Villum Christensens stol.

Spidskandidaten for Nye Borgerlige hedder Thomas Vesth og er tidligere lokalformand for Liberal Alliance og en nær bekendt af brødrene Villum og Troels Christensen.

Thomas Vesth var også involveret i projektet med at få brintbusser til Slagelse og særdeles aktiv i forsøget på at få fyret kommunaldirektør Jane Wiis.

Fyret embedsmand hjalp til
Og hvis man kigger ind på Thomas Vesths Facebookside, opdager man, at han gennem hele valgkampen har fået flittig hjælp af den kvindelige jurist, som blev fyret fra Slagelse Kommune, fordi hun havde optrådt illoyalt og forsøgte at få kommunaldirektøren og sin egen chef fyret.

Efter sagen kom frem, har både Villum Christensen og John Dyrby Paulsen benægtet, at de havde konspireret med den pågældende medarbejder. Men hun indgår fortsat i deres netværk. 

Og med sin indsats for Nye Borgerlige gav hun sit lille bidrag til, at Nye Borgerlige kunne sikre Liberal Alliance en plads i byrådet, som fredag vil forære borgmesterposten til en socialdemokrat. Den fyrede jurist fik på den måde sin hævn over Stén Knuth. 

Politik er, som både John Dyrby og Villum Christensen sagde til tv-journalisterne torsdag eftermiddag, det muliges kunst. 

Nu venter Slagelse bare på en forfatter, der laver det hele om til en tv-serie. 

Læs også

Rettelse: Efter publicering har Altinget indføjet formuleringer, der understreger, at Helle Blak (SF) modsat Liberal Alliance havde fortalt borgmester Stén Knuth om sin kritik af den daværende kommunaldirektør. Det er desuden præciseret, at SF har skrevet et krav om bredt samarbejde ind i den skriftlige aftale mellem de fire partier. Endelig er det tilføjet, at Slagelse efterfølgende i et forlig med Helle Blak har betalt godtgørelse for fyringen. Altinget skal beklage, at disse ting ikke fremgik i den første udgave. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00