Debat

Akademi: Statsministerens “vilde idé” skal bane vej for social innovation

DEBAT: Det er et modigt, at regeringen giver syv kom­mu­ner helt frie hæn­der på vel­færdsområdet. Forhåbentligt er det et tegn på, at social innovation vil blive prioriteret i fremtiden, skriver Dorte Petersen.

Det er afgørende, vi alle sammen interesserer os for, hvad der foregår i de syv udvalgte kommuner, skriver Dorte Petersen. (Foto: presse)<br>
Det er afgørende, vi alle sammen interesserer os for, hvad der foregår i de syv udvalgte kommuner, skriver Dorte Petersen. (Foto: presse)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorthe Petersen
Bestyrelsesformand, Akademiet for Social Innovation

Så åbnede Folketingets efterårssæson med lidt af en bombe -  på den gode måde. 

Behovet for social innovation blev sat på den politiske dagsorden af Mette Frederiksen, da hun lancerede sin ”vilde idé” om at sætte syv kommuner fri for regler og proceskrav på udvalgte velfærdsområder –og se hvad det fører med sig.

Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg kommuner har nu fået den store, forpligtende og perspektivrige opgave at udleve statsministerens vilde idé om at udvikle nye og bedre løsninger indenfor folkeskolen, dagtilbud, ældreområdet. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Statsministeren gav samtidig Folketinget opgaven at vise det mod og den tillid, det kræver at igangsætte det temmelig vidtrækkende eksperiment.

Det er et modigt initiativ af regeringen, forhåbentlig med bred opbakning i Folketinget, og forhåbentlig et tegn på, at social innovation vil blive prioriteret i fremtiden, så vi kan udvikle, afprøve og udbrede de bedste løsninger i hele velfærdssamfundet.

Det værste, der kan ske er, at kommunerne tror, at de skal være alene om at finde løsningerne og har alle svarene selv.

Dorthe Petersen
Bestyrelsesformand, Akademiet for Social Innovation

Vi skal åbne vores forståelse
Og det er modigt af kommunerne at acceptere udfordringen. 

Fra Akademiet for Social Innovation skal lyde et stort tillykke til de syv kommuner med den mulighed, I har fået til at gøre noget stort og godt for Danmark. Og samtidig en opfordring til at udnytte den mulighed til fulde og være ambitiøse i jeres tilgang til opgaven.

Hvis vi skal have udviklet og afprøvet bedre folkeskoler, daginstitutioner og ældrepleje end de eksisterende, er vi nødt til at åbne vores forståelse af, hvad opgaven er, og hvad målet er. 

Hvad er det gode børneliv? Den gode folkeskole? Det gode seniorliv? Det afhænger nok af, hvem man spørger.  

Derfor er det afgørende, at de udvalgte kommuner involverer virksomheder, civilsamfund og mennesker i alle aldre, der lever i kommunen, i at finde ud af, hvad der skal puttes i stedet for, når statsligt fastsatte rammer og proceskrav forsvinder. 

Det værste, der kan ske er, at kommunerne tror, at de skal være alene om at finde løsningerne og har alle svarene selv.

I syv kommuner har fået et klart mandat til at tænke vildt, prøve helt nye ting af og inddrage både alle tænkelige og utænkelige i forståelsen af opgaven og i udviklingen af nye løsninger. 

I har også fået mandatet til at fejle og blive klogere undervejs. Det mandat skal I bruge. 

Det er afgørende, vi alle sammen interesserer os for, hvad der foregår i de syv udvalgte kommuner. Alle store forandringer begynder med det første skridt, og nogle af de nyskabelser, som initiativet vil bringe, kan blive til gennemgribende systemforandringer. 

Læs også

Fokus, mod og tillid
Men det kræver løbende opfølgning og mod til at dele gode og dårlige erfaringer. Og det kræver, at andre kommuner engagerer sig, er nysgerrige og tager ambitionerne og ikke mindst læring til sig. 

Det er godt set, at de syv udvalgte kommuner er geografisk spredt og repræsenterer forskellige typer og størrelser af kommuner, men det er ingen garanti for, at det succesfulde, der sker i Esbjerg, også finder vej til Varde. 

Det kræver fokus, mod og tillid.

Kære statsminister, tak for at sætte social innovation på dagsordenen. Tak for at vise, at vi kan bruge erfaringerne fra nedlukningen af Danmark til noget konstruktivt. 

I Akademiet for Social Innovation vil vi ikke alene følge dette epokegørende initiativ tæt. 

Vi stiller os til rådighed efter bedste evne for de syv udvalgte kommuner og for de folketingsmedlemmer, som skal høre lidt mere om perspektiverne i social innovation, før de tør sætte eksperimentet i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00