Blinde genvinder ret til hemmelig stemmeafgivelse

GRUNDLOV: Efter otte års kamp får synshandicappede igen mulighed for hemmelig valghandling. En lovændring fjerner nemlig kravet om at sige sin stemme højt i valgboksen.

Når blinde og svagsynede går til valg i næste uge, kan de for første gang i otte år selv bestemme, hvem der skal hjælpe dem i stemmeboksen. 
Når blinde og svagsynede går til valg i næste uge, kan de for første gang i otte år selv bestemme, hvem der skal hjælpe dem i stemmeboksen. 
Katja Beaula

Kunne du forestille dig at sige din stemme højt inde i stemmeboksen, når du skal stemme til kommunal- og regionsrådsvalget? Det har været virkeligheden de sidste otte år for blinde og svagsynede i Danmark. Men en lovændring fra juli 2017 fjerner nu dette krav fra valgloven og giver de synshandicappede deres grundlovsret til hemmeligt valg igen.

Jeg har ikke stemt, siden loven blev ændret i 2009. Det har jeg ikke villet gøre, for gardiner er ikke ligefrem lydisolerede.

Frank Ferdinandsen
Blind

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, er tilfreds med lovændringen.

Fakta

Konventionen om rettigheder for mennesker med handicap

Artikel 1
Formålet med denne konvention er at fremme, beskytte og sikre muligheden for, at alle personer med handicap fuldt ud kan nyde alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på lige fod med andre, samt at fremme respekten for deres naturlige værdighed. Personer med handicap omfatter personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.

Danmark ratificerede konventionen i år 2009. 

“Jeg har det rigtig godt med, at loven nu er ændret. Der er mange af vores medlemmer, som nu vil føle sig mere trygge ved at stemme. Vi ser det her som et kæmpestort fremskridt for synshandicappedes rettigheder,” siger han.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00