Blokpolitik former lokale alliancer

SKILLELINJER: Blokdannelsen på Christiansborg sætter dybe spor i kommunalpolitik. Trods tradition for lokal konsensus er borgerlige og venstrefløjen kun i valgforbund fire steder i landet.
Valgforbundene klumper sig sammen på hver sin side af den politiske midte. Kun i Nyborg har blandt andet SF og Konservative rakt hånden ud til hinanden.
Valgforbundene klumper sig sammen på hver sin side af den politiske midte. Kun i Nyborg har blandt andet SF og Konservative rakt hånden ud til hinanden.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kim RosenkildeDavid Vestergaard Eriksen

Det landspolitiske præger i en vis grad billedet lokalt. Og landspolitisk begynder vi jo også at sige, vi ikke ubetinget støtter den hårde velfærdslinje, Venstre står for.

Steen Egede Jensen (DF)
Spidskandidat i Odsherred Kommune
Fakta
Oplysninger om valgforbund er indsamlet i perioden medio september til ultimo oktober. Sidste frist for indgåelse af valgforbund var 28. oktober.

Kilde: Altinget.dk
En stemme på Konservative kan være en stemme på Enhedslisten. Sådan kan det lyde, når konsekvensen af kommunale valgforbund sættes på spidsen i overskriftsformat.

Men bag de spektakulære undtagelser tegner der sig en virkelighed af et lokalpolitisk alliancemønster, der nærmest entydigt afspejler de politiske skillelinjer på Christiansborg.

Det viser en gennemgang af alle valgforbund ved det kommende kommunalvalg, Altinget.dk har lavet. Ud af flere hundrede alliancer om stemmedeling er der kun fire, der indbefatter både venstrefløjspartier og partier fra den borgerlige blok.

"Det er ikke et tilfældigt mønster. Normalt har man tradition for et bredere samarbejde ude i kommunerne, men jeg tror, man afholder sig fra valgforbund hen over midten for ikke at forvirre vælgere, der forstår blokkene ud fra Christiansborg," siger Ulrik Kjær, professor i statskundskab ved Syddansk Universitet.

Dokumentation
Valgforbund mellem partierne
 
 SFSRVKDFLALokallisteAndre
EL7445280100146
SF -54330100157
S -35022011
6
R - 8234152317
V --456256216
K - -- -43531815
DF - ---511611
LA -- - --19

6

 
Tabellen viser, hvor mange valgforbund de enkelte partier har indgået med hinanden. Kategorien "Andre" dækker primært over Kristendemokraterne, Miljøpartiet Fokus og Social Balance.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00