Borgerlige: Regions-lukning er ikke afgørende

REGIONER: LA, DF og K har nedlæggelse af regionerne blandt deres klare ønsker til en kommende borgerlig regering, men ingen af partierne er ultimative i dette krav understreges det. Venstre vil stadig hverken love aflivning eller fredning.

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Selv om tre ud af fire partier i blå blok klart ønsker regionerne nedlagt, så er regionernes aflivning ikke evident efter et valg. Også selvom det ender med en borgerlig valgsejr.

Konservatives, Dansk Folkepartis og Liberal Alliances ordførere slår nemlig fast, at de ganske vidst klart ønsker regionerne nedlagt. Men direkte adspurgt har ingen af partierne en lukning af regionerne som et ultimativt krav for at støtte det, som mange venter, bliver en Venstre-ledet regering.

Venstre gik ellers i 2011 til valg på, at regionerne kort efter valget skulle nedlægges. Siden da har V-topfolk været på tilbagetog i små hop. Måske mest markant, da Venstres formand Lars Løkke Rasmussen 6. oktober 2013 til Politiken sagde, at han så mindre og mindre grund til at nedlægge regionerne, når de klarer deres opgaver stadig bedre, og patienterne bliver stadig mere tilfredse.

Samme melding gentog partiets politiske ordfører, Inger Støjberg 16. juli i år til Berlingske.

”Når regionerne performer bedre og bedre, både med hensyn til økonomi og patienttilfredshed, synes jeg, at der er mindre og mindre grund til at lave det om. Vi skal i blå blok til at snakke os til rette, men indtil vi har genvundet regeringsansvaret, er det for tidligt at skrive regeringsgrundlag,” sagde hun til Berlingske. Her slog hun dog samtidig fast, at partiet ikke for enhver pris vil lukke eller bevare regionerne.

K: Det er ikke et helligt krav
Konservatives gruppeformand Brian Mikkelsen understreger, at partiet klart ønsker regionerne nedlagt, men kravet er ikke mejslet i granit, forklarer han.

”Vi mener, vi vil få et bedre sundhedsvæsen og spare penge, hvis man nedlagde regionerne. Men nedlæggelsen af regionerne er ikke et krav, der er helligt for os,” siger Brian Mikkelsen.

Han afviser, at en strid mellem Venstre og Konservative om regionernes fremtid kan blokere for dannelsen af borgerlig regering.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, slog allerede 16. juli i Berlingske fast, at partiet ikke har nedlæggelsen som et ultimativt krav.

Hos Liberal Alliance fastslår partiets politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, også, at partiet trods det klare ønske om at lukke regionerne ikke vil være ultimativ i kravet. Men partiet vil tage sig dyrt betalt, hvis regionerne skal fredes.

”Hvis det er så vigtigt at beholde regionerne for Venstre, så vil det kræve, at vi får andre vigtige ønsker gennemført,” siger Simon Emil Ammitzbøll og nævner, at en fjernelse af topskatten kan være en af de indrømmelser, der kan få Liberal Alliance til at droppe kravet om en lukning af regionerne.

Kommentator: Regionerne livstruet på længere sigt
Men meldingerne fra partierne i blå blok udgør ikke nogen sikker livline for regionerne vurderer tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, Søs Marie Serup. Hun er i dag BTs politiske kommentator og direktør i kommunikationsbureauet BY SERUP.

 ”Jeg hælder til, at det er et spørgsmål om tid, før regionerne bliver lukket. Men det forudsætter, at man så finder ud af, hvem der så eksempelvis skal drive sygehusene. Og der skal jo både findes på et alternativ, som er bedre, men partierne skal også være enige om den løsning,” siger Søs Marie Serup, der mener, denne dobbelte øvelse bliver svær.

”Spørger du helt ind i det inderste af Venstre, så er der mange, som gerne så professionelle bestyrelser overtage regionspolitikernes arbejde med at styre eksempelvis sygehuse,” siger Søs Marie Serup, der peger på, at den nuværende regionsmodel ikke var Venstres drømmescenarium, men det muliges kunst.

Simon Emil Ammitzbøll forklarer overfor Altinget.dk, at han blandt andet ser Venstres mere positive syn på regionerne som et resultat af, at Venstre fik et godt regionsvalg i 2013, og at nu to ud af tre regioner har en Venstre-mand i formandsstolen.

Søs Marie Serup mener dog, at meldingen mest skal ses politisk drilleri fra Liberal Alliance. Hun vurderer, at Venstres gradvise mere positive vurdering af de fem regioner skyldes regionernes håndtering af sundhedsvæsnet.

 ”Regionerne performer jo bedre og bedre på en lang række parametre. Også i forhold til samarbejdet med de to seneste regeringer har de været mere samarbejdsvillige. De er også blevet bedre til at tage deres del af det politiske ansvar i medierne end eksempelvis KL er . Samlet set så gør det regionerne noget sværere bare at nedlægge,” vurderer Søs Marie Serup.

At regionerne og deres politikere ikke har fået den store gennemslagskraft hos befolkningen er dog en af de faktorer, som taler for en lukning, vurderer hun.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00