Debat

Borgmester: Danmark er for lille til udkanter

DEBAT: Så lille et land som Danmark skal ikke have udkanter. Derfor er mit forslag at nedsætte en urbaniseringskommission, der kan analysere udviklingen og finde løsninger. Det skriver Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune. 

"Man må spørge sig selv: hvad er det for et Danmark, vi er
ved at få? Og er vi i virkeligheden interesserede i den fremtid, der tegner sig
for os som land?" skriver Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune. <br>
"Man må spørge sig selv: hvad er det for et Danmark, vi er ved at få? Og er vi i virkeligheden interesserede i den fremtid, der tegner sig for os som land?" skriver Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Holger Schou Rasmussen
Borgmester i Lolland Kommune

Urbaniseringen angår ikke bare yderkommunerne og de store byer. Den flytter rundt på hele Danmarkskortet og påvirker os alle sammen.

Man må spørge sig selv: Hvad er det for et Danmark, vi er ved at få? Og er vi i virkeligheden interesserede i den fremtid, der tegner sig for os som land?

Lolland Kommune har oplevet en markant befolkningstilbagegang de sidste 7-8 år, men udviklingen har dybere rødder. Befolkningen toppede i 1950’erne, hvor beskæftigelsen i landbrug og industri var på sit højeste. Siden er landbruget blevet effektiviseret, og store dele af industrien er flyttet ud af landet. Lokalt var tabet af Nakskov Skibsværft et hårdt slag, men det var altså del af en bredere udvikling.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].

Boliger kan ikke flyttes
Konsekvenserne har været store, men der er gået noget tid, før de for alvor slog igennem. Det ses for eksempel på boligområdet. Færre borgere betyder alt andet lige også et mindre behov for boliger, men det blev længe maskeret af andre tendenser: mindre husstande og et ønske om større boliger.

Nu har vi imidlertid nået et punkt, hvor boligoverskuddet slår fuldt igennem: Lolland Kommune har de sidste seks år oplevet en stigning i antallet af tomme boliger fra 2800 til 3800. Det er sket på trods af de statslige nedrivningspuljer, der er nødvendige, men helt utilstrækkelige. Hvis vi fulgte landsgennemsnittet, skulle der være omkring 1500.

Færre borgere betyder alt andet lige også et mindre behov for boliger, men det blev længe maskeret af andre tendenser: mindre husstande og et ønske om større boliger.

Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester, Lolland Kommune

Opsparede værdier forsvinder, og mange kan slet ikke sælge deres bolig – uanset prisen. I den anden ende af det lokale boligmarked kan man godt sælge, men priserne er så lave, at det er vanskeligt at få finansieret den nødvendige vedligeholdelse.

Kommunal service under pres
Alt det, vi som kommune leverer, er bygget til flere indbyggere, end vi har. Det lyder måske som en drøm at have plads nok i sportshaller, skoler, daginstitutioner, plejecentre og biblioteker, men noget af fornøjelsen går tabt, når der ikke er mennesker nok til at fylde rammerne ud.

Som kommune har vi kun to veje at gå: Enten lukker vi faciliteter og satser på kvalitet i de tilbud, vi bevarer, eller også kommer en stadig større del af budgettet til at gå til bygningsdrift. I Lolland Byråd har vi valgt det det første.

Vi prøver at være kreative og udnytte mulighederne så godt som muligt. Men selvfølgelig har det konsekvenser. Afstanden til den nære service vokser, og det er et hårdt slag for et lokalsamfund at miste en børnehave eller et plejecenter.

Sociale problemer flytter på landet
Urbaniseringen flytter også rundt på det sociale Danmarkskort. Lolland Kommune investerer hvert år 3-400 millioner kroner i den fortsatte vækst i de store byer. Det sker i august, når vores unge drager afsted for at gøre drømmen om uddannelse til virkelighed. Omvendt oplever vi, at borgere med små indkomster kan se fordelen i at bo billigt på Lolland, og der er ingen tvivl om, at en førtidspension rækker længere, når boligen er til at betale.

Når den udvikling akkumuleres år efter år, sker der noget med den sociale sammensætning. Lige nu stiger det sociale indeks i yderkommunerne, mens det falder i de store byer. De sociale problemer flytter så at sige på landet, men jeg synes ikke rigtig, at det er slået igennem i den socialpolitiske debat endnu.

Urbaniseringskommission
Udviklingen er voldsom, og selvom vi diskuterer den meget, så trænger vi til at få samlet trådene og få en reel debat om, hvad det er for et Danmark, vi ønsker os i fremtiden. Kan det virkelig passe, at et land, der er så lille som vores, skal have udkanter? Kan det virkelig passe, at vi bare skal drive med udviklingen, uden at vi som samfund tager stilling til, hvor det er, vi vil hen? Er en så voldsom urbanisering i virkeligheden til gavn for Danmark?

Det har vi faktisk aldrig diskuteret ordentligt eller taget stilling til. Mit forslag er, at vi får nedsat en urbaniseringskommission, der for alvor kan få analyseret udviklingen og fremsætte forslag til, hvordan vi skal håndtere den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

0:000:00