Borgmester: Kommunerne er nødt til at hjælpe det lokale erhvervsliv

DEBAT: Faaborg-Midtfyn har forsøgt at hjælpe det lokale erhvervsliv gennem coronakrisen. Samarbejdet med virksomheder er nøglen til et levende lokalsamfund, skriver borgmester Hans Stavnsager (S).

Af Hans Stavnsager (S)
Borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune

"Sammen skaber vi det bedste sted".

Det slogan bruger vi, når vi skal markedsføre os overfor omverdenen. I udtrykket ligger en grundlæggende erkendelse af, at det er begrænset, hvilke resultater vi alene som kommune kan skabe.

Det er i samarbejdet med blandt andet borgere, foreninger og virksomheder, at nøglen til at skabe et aktivt og levende lokalsamfund ligger gemt.

Det er også den tilgang, som vi som kommune har haft i forhold til at hjælpe vores lokale erhvervsliv så godt som muligt igennem covid-19 situationen.

Tidligt i forløbet vedtog vi en hjælpepakke, der på mange områder indeholder de samme initiativer, som man også kender fra mange andre kommuner.

For eksempel fremrykning af anlægsinvesteringer, hurtigere betaling til leverandører, større brug af private leverandører eller udskydelse af ejendomsskat.

Men under hele forløbet har vi også været i tæt dialog med virksomheder, erhvervsråd, lokale foreninger for butikker eller turisterhverv om nye initiativer, som vi som kommune har engageret os i enten som direkte aktør eller ved at hjælpe med at gøre opmærksom på initiativerne overfor vores medarbejdere og borgere.

Lokale butikker gik sammen om portal
Tidligt i forløbet henvendte en række af de foreninger, der repræsenterer butikslivet i kommunen, sig til os.

De forudså, at en væsentlig del af handlen ville flytte fra de fysiske butikker til netbutikkerne, og de var nervøse for, at det ville efterlade en bølge af lokale butikslukninger.

Derfor var de gået sammen om en webportal, hvor lokale butikker og serviceudbydere kan tilbyde deres varer og ydelser.

Det var ikke et kommunalt initiativ, men en idé, der kom fra erhvervene selv. Vi valgte dog at finansiere udviklingen af siden, så den kunne komme i luften i løbet af få dage.

En anden ide, der også er udviklet i samarbejde med de lokale aktører, er fremrykning af kommunens julegaver til de ansatte.

Vi har tradition for at give en julegave til en værdi af 200 kroner til alle de 4.000 ansatte i kommunen, og vi indså hurtigt, at den ville gøre større gavn nu end i slutningen af året.

Derfor fik alle kommunalt ansatte mulighed for at vælge en gave hos webportalen, og vi ved, at rigtig mange ansatte selv har lagt ekstra penge oveni gaven.

Krisen har skabt sammenholdt i lokalsamfundet
Senest har vi efter dialog med vores restauranter og cafeer åbnet op for mere udeservering på kommunale arealer i sommerperioden.

Og vi fortsætter den tætte dialog for at finde endnu flere områder, hvor vi i fællesskab kan understøtte det lokale erhvervsliv, samtidig med at vi fortæller borgerne i kommunen, hvordan de kan være med til at støtte op.

Som kommune kan vi gøre meget, men i sidste ende er ikke mindst vores butiksliv og vores serviceerhverv fuldstændigt afhængige af kundernes opbakning.

Det er der heldigvis rigtig mange borgere, der har forstået. Facebooksider med lokale tilbud er skudt op, og rigtig mange har valgt at bruge dem.

Flere restauratører har således fortalt mig, at de har haft næsten lige så travlt med take-away under nedlukningen, som de normalt har det i restauranten.

Så hvis der er kommet noget positivt ud af covid-19-situationen hos os i Faaborg-Midtfyn, så er det, at vores lokalsamfund er rykket endnu tættere sammen.

Der eksisterer en grundlæggende erkendelse hos alle – borgere, virksomheder, foreninger og kommune – om, at fællesskabet og sammenholdet skal få os godt igennem denne usædvanlige tid.

Forrige artikel FOA: Afsæt penge til god hygiejne - også efter coronakrisen FOA: Afsæt penge til god hygiejne - også efter coronakrisen Næste artikel Knud Aarup: Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg læser DI's debatindlæg Knud Aarup: Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg læser DI's debatindlæg
Podcast: Brostrøm vil have flere beføjelser og håber på en stor reform

Podcast: Brostrøm vil have flere beføjelser og håber på en stor reform

POLITISK STUEGANG: Hvis det står til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, skal styrelsen bestemme mere over, hvordan kommunerne passer deres sundhedsopgaver med for eksempel at forebygge sygdom og dårligt helbred blandt børn og voksne. Det er en af flere interessante meldinger fra topembedsmanden i Altingets podcast, hvor han også bliver spurgt, hvorfor han ikke længere er med til regeringens pressemøder om corona.