Debat

Borgmester: Kommunerne er nødt til at hjælpe det lokale erhvervsliv

DEBAT: Faaborg-Midtfyn har forsøgt at hjælpe det lokale erhvervsliv gennem coronakrisen. Samarbejdet med virksomheder er nøglen til et levende lokalsamfund, skriver borgmester Hans Stavnsager (S).

Hjælpepakker til det lokale erhvervsliv kan være fremrykning af anlægsinvesteringer, hurtigere betaling til leverandører eller udskydelse af ejendomsskat, skriver Faaborg-Midtfyns borgmester.
Hjælpepakker til det lokale erhvervsliv kan være fremrykning af anlægsinvesteringer, hurtigere betaling til leverandører eller udskydelse af ejendomsskat, skriver Faaborg-Midtfyns borgmester.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Stavnsager (S)
Borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune

"Sammen skaber vi det bedste sted".

Det slogan bruger vi, når vi skal markedsføre os overfor omverdenen. I udtrykket ligger en grundlæggende erkendelse af, at det er begrænset, hvilke resultater vi alene som kommune kan skabe.

Det er i samarbejdet med blandt andet borgere, foreninger og virksomheder, at nøglen til at skabe et aktivt og levende lokalsamfund ligger gemt.

Hvis der er kommet noget positivt ud af covid-19-situationen hos os i Faaborg-Midtfyn, så er det, at vores lokalsamfund er rykket endnu tættere sammen.

Hans Stavnsager (S)
Borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune

Det er også den tilgang, som vi som kommune har haft i forhold til at hjælpe vores lokale erhvervsliv så godt som muligt igennem covid-19 situationen.

Tidligt i forløbet vedtog vi en hjælpepakke, der på mange områder indeholder de samme initiativer, som man også kender fra mange andre kommuner.

For eksempel fremrykning af anlægsinvesteringer, hurtigere betaling til leverandører, større brug af private leverandører eller udskydelse af ejendomsskat.

Men under hele forløbet har vi også været i tæt dialog med virksomheder, erhvervsråd, lokale foreninger for butikker eller turisterhverv om nye initiativer, som vi som kommune har engageret os i enten som direkte aktør eller ved at hjælpe med at gøre opmærksom på initiativerne overfor vores medarbejdere og borgere.

Lokale butikker gik sammen om portal
Tidligt i forløbet henvendte en række af de foreninger, der repræsenterer butikslivet i kommunen, sig til os.

De forudså, at en væsentlig del af handlen ville flytte fra de fysiske butikker til netbutikkerne, og de var nervøse for, at det ville efterlade en bølge af lokale butikslukninger.

Derfor var de gået sammen om en webportal, hvor lokale butikker og serviceudbydere kan tilbyde deres varer og ydelser.

Det var ikke et kommunalt initiativ, men en idé, der kom fra erhvervene selv. Vi valgte dog at finansiere udviklingen af siden, så den kunne komme i luften i løbet af få dage.

En anden ide, der også er udviklet i samarbejde med de lokale aktører, er fremrykning af kommunens julegaver til de ansatte.

Vi har tradition for at give en julegave til en værdi af 200 kroner til alle de 4.000 ansatte i kommunen, og vi indså hurtigt, at den ville gøre større gavn nu end i slutningen af året.

Derfor fik alle kommunalt ansatte mulighed for at vælge en gave hos webportalen, og vi ved, at rigtig mange ansatte selv har lagt ekstra penge oveni gaven.

Læs også

Krisen har skabt sammenholdt i lokalsamfundet
Senest har vi efter dialog med vores restauranter og cafeer åbnet op for mere udeservering på kommunale arealer i sommerperioden.

Og vi fortsætter den tætte dialog for at finde endnu flere områder, hvor vi i fællesskab kan understøtte det lokale erhvervsliv, samtidig med at vi fortæller borgerne i kommunen, hvordan de kan være med til at støtte op.

Som kommune kan vi gøre meget, men i sidste ende er ikke mindst vores butiksliv og vores serviceerhverv fuldstændigt afhængige af kundernes opbakning.

Det er der heldigvis rigtig mange borgere, der har forstået. Facebooksider med lokale tilbud er skudt op, og rigtig mange har valgt at bruge dem.

Flere restauratører har således fortalt mig, at de har haft næsten lige så travlt med take-away under nedlukningen, som de normalt har det i restauranten.

Så hvis der er kommet noget positivt ud af covid-19-situationen hos os i Faaborg-Midtfyn, så er det, at vores lokalsamfund er rykket endnu tættere sammen.

Der eksisterer en grundlæggende erkendelse hos alle – borgere, virksomheder, foreninger og kommune – om, at fællesskabet og sammenholdet skal få os godt igennem denne usædvanlige tid.

Dokumentation

Temadebat: Gør kommunerne nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under krisen? 

Kommunerne har under coronakrisen vedtaget hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, alt imens erhvervslivet har krævet, at kommunerne øger investeringerne.

Aarhus Kommune vil fremrykke kommunale investeringer i brancher for vedligeholdelse, renovering og byggeri. Det vil give aktivitet i de private virksomheder, som arbejder med nybyggeri, tilpasninger og renoveringer af kommunale bygninger.

Samtidig har Dansk Industri sendt 45 forslag til kommunerne om at yde coronahjælp til det lokale erhvervsliv. Kommunerne skal øge investeringer i digitalisering og miljø- og klimaforbedringer for at undgå en klimakrise efter coronakrisen, mener industrien.

I en temadebat giver Altinget ordet til centrale aktører, som vil debattere på, hvorvidt kommunerne gør nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under coronakrisen.

Her er aktørerne:
  • Ane Buch, direktør, SMVdanmark
  • Hanne Schou, underdirektør, Dansk Industri
  • Hans Stavnsager (S), borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Jacob Bundsgaard (S), formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune
  • Jens Ejner Christensen (V), borgmester, Vejle Kommune
  • Kristian Würtz (S), rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune
  • Lars Storr-Hansen, direktør, Dansk Byggeri
  • Niels Milling, underdirektør, Dansk Erhverv
  • Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef i statsvidenskab, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Stavnsager

Borgmester (S), Faaborg-Midtfyn Kommune
Student

0:000:00