Borgmester: Statslige arbejdspladser er ikke gratis for modtagerkommunerne

DEBAT: De statslige arbejdspladser er et frisk pust for Sønderborg Kommune, men de koster en del kommunale kræfter at modtage, skriver borgmester Erik Lauritzen (S).

Af Erik Lauritzen (S)
Borgmester, Sønderborg

Over de sidste år er cirka 350 statslige arbejdspladser over to omgange flyttet til Sønderborg Kommune.

Heldigvis har vi i forvejen en arbejdsløshed under landsgennemsnittet, men derfor falder de nye jobs stadig på et tørt sted. For her i Sønderborg Kommune tørster en række virksomheder efter specialiseret og højtuddannet arbejdskraft – særligt ingeniører.

Problemet er bare, at ingeniører, der er uddannet i de store byer, kan være svære at trække til Sønderjylland. Især hvis man har en partner, der også skal finde en spændende jobmulighed.

Men med 350 nye stillinger inden for blandt andet administration og IT er udbuddet og variationen af jobs udvidet kraftigt – og det er bare lettere at rykke teltpælene op og flytte til Sønderborg, når der også er job til en partner. Derfor falder de statslige jobs på et tørt sted – ikke fordi ledigheden er stor – men fordi mangfoldigheden af jobs i området øges.

Arbejdspladser kræver opkvalificering
Som man har kunnet læse i en del medier, er det ikke mange, der har valgt at flytte med deres arbejdsplads. I første runde blev cirka 325 arbejdspladser rykket i Landbrugsstyrelsen – men ifølge styrelsen selv er kun cirka 30 medarbejdere flyttet med. Det giver selvfølgelig nogle konsekvenser for styrelsen, men for kommunen har det været en mulighed for udvikling.

Sammen med Landbrugsstyrelsen og Business College Syd har vi tilrettelagt et særligt forløb for ledige. Forløbet var målrettet et job i styrelsen, og en stor del af deltagerne har efter forløbet fået job i styrelsen og andre virksomheder. På den måde har vi sikret styrelsen et bredt udbud af kompetente ansøgere – og samtidig fået en række ledige i arbejde.

Vi har gjort os nogle erfaringer og fundet, at den håndholdte service og personlige relation har været vigtig for succesen. Der blev afholdt afklaringsmøder med styrelsen på et meget tidlig tidspunkt for at designe og gennemføre målrettede opkvalificeringsforløb for nye medarbejdere.

Gennem den målrettede indsats fik vi ledige borgere matchet med specifikke stillingsprofiler, og i fællesskab med Landsbrugsstyrelsen lykkedes det at få 116 stillinger besat fra ledighed i Sønderborg Kommune.

Gennem vores tilflytterservice blev de nye medarbejdere og medfølgende partnere varmt modtaget af vores ambassadørkorps, der bidrog med nyttige informationer om boliger, skoler, daginstitutioner, foreninger og flere rundvisninger i området.

Indsatsen er i mine øjne en succes. Men man skal være opmærksom på, at det ikke kun er den enhed, der udflyttes, der skal bruge ressourcer på en flytning. Som modtagende kommune er man nødt til at sætte tid og ressourcer af til at modtage, opkvalificere ledige med mere.

Livet kommer tilbage
Set fra Sønderborg har flytningen af Landbrugsstyrelsen og senest 20 arbejdspladser fra Statens IT været et frisk pust til hele kommunen. Og samtidig har det givet fornyet liv til Augustenborg, som huser de nytilflyttede statslige arbejdspladser.

For det er ingen hemmelighed, at der har været lidt stille i byen, efter stat og region over nogle år har trukket sig ud og centraliseret en række funktioner inden for blandt andet psykiatrien.

Så herfra skal opfordringen være at fortsætte fordelingen af de statslige arbejdspladser – men samtidig at tage en tæt dialog med de modtagende kommuner, så man får sikret en optimal flytning.

Forrige artikel Ringkøbing-Skjerns borgmester advarer: Budgetstramninger kan blive dyre for Danmark Ringkøbing-Skjerns borgmester advarer: Budgetstramninger kan blive dyre for Danmark Næste artikel Debat: Finansministeriets blinde vinkler har politiske konsekvenser Debat: Finansministeriets blinde vinkler har politiske konsekvenser