Borgmestre vil have ghettomilliard ind i forhandlinger om ny udligning

INTEGRATION: Regeringens forslag om en milliardpulje til at belønne integration af ikke-vestlige indvandrere kan flytte millioner mellem kommuner. Derfor bør den indgå som en del af omlægningen af udligningen, mener borgmestre.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og syv af hans ministerkollegaer var mødt op i Mjølnerparken, boligområdet i København, i forbindelse med præsentationen af regeringens udspil mod parallelsamfund.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og syv af hans ministerkollegaer var mødt op i Mjølnerparken, boligområdet i København, i forbindelse med præsentationen af regeringens udspil mod parallelsamfund.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix
Kim Rosenkilde

Ghettoplan og kommunal udligning bør tænkes sammen. Det mener i hvert fald to borgmestre, som ser omlægningen af den kommunale udligningsordning og en ny bonusordning i regeringens udspil mod parallelsamfund som to sider af samme sag.

Den nye bonus består af en pulje, som skal belønne kommuner med kolde kontanter, jo flere indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige land der kommer i beskæftigelse, får en god folkeskoleeksamen eller gennemfører en ungdomsuddannelse.

Men det vil flytte penge fra kommuner med få ikke-vestlige indvandrere til kommuner med mange indvandrere, frygter Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Dokumentation

Regeringens forslag til nye resultattilskud

Resultattilskud 1: 
Den enkelte kommune modtager hvert år en kontant belønning på 25.000 kr. for hver ekstra ikke-vestlig indvandrer og efterkommer i den erhvervsaktive alder mellem 25-64 år, som er i mindst 380 timers ustøttet beskæftigelse i 4. kvartal i året sammenlignet med året før.

For selvforsørgede uden for arbejdsmarkedet, hvor kommunen ikke sparer ydelsen, når de kommer i arbejde, udgør den kontante belønning 50.000 kr.

Resultattilskud 2: 
Den enkelte kommune modtager hvert år en kontant belønning på 50.000 kr. for hver ekstra ikke-vestlig indvandrer og efterkommer i den erhvervsaktive alder mellem 25-64 år, som i de tre foregående år har været i mindst 380 timers ustøttet og sammenhængende beskæftigelse pr. kvartal sammenlignet med året før.

Resultattilskud 3: 
Den enkelte kommune modtager hvert år en kontant belønning på 25.000 kr. for hver ikke-vestlig indvandrer og efterkommer, som aflægger afgangsprøven i 9. klasse og opnår mindst 02 i samtlige af de 6 karakterer i de 3 bundne prøver i dansk og matematik.

Resultattilskud 4: 
Den enkelte kommune modtager hvert år en kontant belønning på 50.000 kr. for hver ikke-vestlig indvandrer og efterkommer, som aflægger afgangsprøven i 9. klasse og opnår et karaktergennemsnit i de otte karakterer i de 5 bundne prøver, som er højere end landsgennemsnittet for målgruppen året før.

Resultattilskud 5: 
Den enkelte kommune modtager hvert år en kontant belønning på 50.000 kr. for hver ikke-vestlig indvandrer og efterkommer i alderen 16-25 år, som færdiggør en gymnasial eller erhvervsfaglig uddannelse.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00