Bred politisk vilje til at rette op på skævt kommunedanmark

URBANISERING: Befolkningsvandringen fra land til by giver udfordringer, som partier lige fra Enhedslisten til Konservative er villige til at tage hånd om. Den skæve udvikling er tidens største kommunale problem, siger KL.
I kontrast til de kommuner, der oplever faldende folketal, betyder vandringen fra land til by, at København har bygget helt nye bydele som her på Islands Brygge. Det giver kommunale skævheder, som kræver et landspolitisk svar, lyder det fra Christiansborg.
I kontrast til de kommuner, der oplever faldende folketal, betyder vandringen fra land til by, at København har bygget helt nye bydele som her på Islands Brygge. Det giver kommunale skævheder, som kræver et landspolitisk svar, lyder det fra Christiansborg.Foto: Colourbox
Sara Fleckner VilstrupKim Rosenkilde

Der bliver ikke taget passende højde for de forskellige udfordringer, den ene kommune har i forhold til den anden. Vi synes ikke, udligningsreformen var retfærdig. Den tog ikke de hensyn, den burde. Ordningen hviler grundlæggende ikke på gennemskuelighed og retfærdighed, og det er det, den skal.

Mike Legarth (K)
Kommunalordfører
Den stigende vandring fra land til by er et problem, som politikerne på Christiansborg gerne vil tage sig af. Det er meldingen fra flere partier på tværs af det politiske spektrum. Hvordan man skal løse problemet, er der dog langt fra enighed om.

Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, mener, det er en central udfordring for Danmark, at folk flytter fra landet til byerne, fordi det er med til at skævvride landet. Det skal landspolitikerne tage et ansvar for.

"Fra Christiansborgs side skal vi gøre, hvad vi kan, for at understøtte det, som kan modvirke den tendens. Nemlig at skabe arbejdspladser rundt i hele landet. Vi laver forskellige initiativer for at sætte gang i beskæftigelse og væksten i hele Danmark," siger han.

I en borgmesterrundspørge lavet af Altinget.dk svarede seks ud af ti borgmestre, at de ønsker reformer af udligningsordning.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00