Byråd behøver amatørpolitikere med stort P

INTERVIEW: Lokalpolitikere skal ikke uddannes til halvstuderede embedsmænd, men dannes som helstøbte politikere, der tør tænke og handle politisk. Det er budskabet fra forfatterne bag ny bog om kommunalpolitikeres rolle.

Ulrik Kjær er professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet og forsker blandt andet i lokalt demokrati. 
Ulrik Kjær er professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet og forsker blandt andet i lokalt demokrati. Foto: Pressefoto
Kim Rosenkilde
Carsten Lê Madsen er direktør for Næstved Kommunes Sprog- og Integrationscenter. Indtil for nylig var han chefkonsulent ved Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) og har tidligere desuden arbejdet som leder i en faglig organisation
Carsten Lê Madsen er direktør for Næstved Kommunes Sprog- og Integrationscenter. Indtil for nylig var han chefkonsulent ved Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) og har tidligere desuden arbejdet som leder i en faglig organisation Foto: Pressefoto

Hvis man som kommunalpolitiker føler, at kommunerne er pressede, så bør man i endnu højere grad række ud efter politikerrollen med stort P.

Ulrik Kjær
Professor i statskundskab

Lokalpolitik er for amatører. Og rådhuset er blandt de få bastioner på den politiske slagsmark, hvor man ikke skal være levebrødspolitiker for at spille en afgørende rolle.

Fakta
Kommunalpolitikernes fem leveregler
Med bogen 'De sidste sande amatører' opstiller Ulrik Kjær og Carsten Lê Madsen fem såkaldte leveregler, som kommunalpolitikere kan orientere sig ud fra, hvis de vil prøve at pejle sig ind på hvilken type politiker, de gerne vil være, og hvordan de vil være det.
  1. Fang borgeren
    Politikerne er valgt og varetager borgernes interesse
  2. Fornem de politiske grundholdninger
    Politik udleves fra et politisk ståsted
  3. Foretag klare politiske valg
    Vælg side på baggrund af en politisk vision
  4. Få politikken til at leve
    Før politikken ud i livet i et samspil med administrationen og andre
  5. Følg op på de politiske beslutninger
    Stå på mål for de politiske beslutninger, og lær af dem
 
De syv politiske dødssynder 
Som antitese til idéen om at opstille forskellige kodekser for god politisk adfærd udpeger Ulrik Kjær og Carsten Lê Madsen syv såkaldte politiske dødssynder, man som politiker skal holde sig fra.
  1. Inkompetence
  2. Rigiditet
  3. Umådehold
  4. Hjerteløshed
  5. Korruption
  6. Snæversynethed
  7. Ondskab

Men mange lokale politikere føler sig udfordret af voksende sagsbunker og et stadig mere professionaliseret embedsværk. Samtidig hersker en udbredt opfattelse af, at det kommunale selvstyre er sat under pres af budgetlov, skattestop og reguleringsivrige folketingspolitikere.

Det har affødt en række anbefalinger fra forskere og konsulenter til, hvordan kommualpolitikere kan og bør genopfinde sig selv for bedre at kunne navigere i den politiske virkelighed anno 2015.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00