Debat

Corydon: Bedre velfærd kræver samarbejde

STAFET: I en tid, hvor økonomien er stram, bør kommunerne samarbejde om administration, indkøb og it-drift, skriver finansminister Bjarne Corydon (S). Han skyder dermed Altinget: kommunals debatstafet om effektivisering og modernisering af den kommunale velfærd igang.

Finansminister Bjarne Corydon (S) nævner blandt andet Udbetaling Danmark og beredskabsreformen som gode eksempler på effektivisering af den offentlige velfærd. 
Finansminister Bjarne Corydon (S) nævner blandt andet Udbetaling Danmark og beredskabsreformen som gode eksempler på effektivisering af den offentlige velfærd. Foto: ft.dk
Lasse Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Corydon (S)
Finansminister

Effektivisering og modernisering er begreber, som i den offentlige debat ofte udlægges som besparelser eller nedskæringer. Dermed bliver disse to ting udlagt som modsætninger til det, vi alle ønsker – nemlig mere og bedre velfærd for alle danskere.

Men i min optik er effektivisering og modernisering en vej til bedre velfærd. Hvis vi kan gøre tingene mere effektivt – eller hvis vi kan løse opgaverne på en smartere måde – kan vi få mere velfærd for de penge, vi har. Og i en situation, hvor økonomien er stram og i et historisk perspektiv vil fortsætte med at være det de næste mange år, er netop denne evne en forudsætning for god velfærd. Det gælder ikke mindst i kommunerne, der står for halvdelen af de offentlige udgifter.

Vi hører eksempelvis ofte, at man i den offentlige sektor bruger tiden på alt muligt andet end kerneopgaven. Her har vi en fælles forpligtelse til at sikre, at kræfterne i højere grad bruges på det, der skaber resultater til gavn for borgerne og samfundet.

Sammen er vi stærkere, som den gamle fagforeningsparole lyder. Det gælder også, når vi skal udvikle fremtidens velfærdssamfund.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

Vi skal løfte i flok
Men det sker ikke af sig selv. Der skal politisk lederskab, vilje og nytænkning til – og vi skal arbejde sammen om at løse de opgaver, hvor det giver mening at løfte i flok, frem for hver for sig. Og med kommunalreformen for ni år siden fik kommunerne en unik platform for at gøre det bedre og mere effektivt.

Jeg og resten af regeringen ser eksempelvis et stort potentiale i flere fælles løsninger på tværs af kommunerne. For når det gælder forhold som administration, indkøb og it-drift, så giver det overordentlig god mening at se os omkring efter samarbejdspartnere og fælles løsninger, hvis vi vil være mere effektive og dermed have flere penge til blandt andre børnene, eleverne og de ældre.

Denne form for samarbejde er ikke altid lige populært, når den bliver præsenteret, men i praksis giver det som sagt rigtig god mening.

Lær af de gode eksempler
Tag f.eks. Udbetaling Danmark. Det huede ikke alle, at kommunale udbetalinger som boligstøtte, førtidspension og familieydelser skulle samles i fem statslige centre frem for hos den enkelte kommune. Men nu er der bred enighed om, at Udbetaling Danmark har medført en bedre og mere effektiv sagsbehandling på disse områder.

Et andet eksempel er beredskabsreformen, hvor kommunerne lige nu er i gang med at etablere sig i 20 nye bæredygtige enheder på tværs af de 98 kommuner. Og som et nyt område er regeringen og KL i fællesskab i gang med at se på mulighederne for fælles løsninger inden for kommunale veje og it-drift.

Digitalisering er effektivt
Og apropos sidstnævnte, så handler modernisering også om at udnytte og videreudvikle de digitale muligheder, der er i den offentlige sektor. Derfor er der iværksat et arbejde med at udvikle en ny digitaliseringsstrategi, som skal sætte retning for den digitale udvikling af den offentlige sektor frem mod 2020.

Og vi er allerede godt i gang. Alene indførslen af Digital Post og Digital Selvbetjening vil spare de danske kommuner op mod 1 mia. kr. om året i udgifter til frimærker, kuverter, papir og printerpatroner. Det er penge, der i stedet kan bruges til flere hjemmehjælpere og pædagoger.

Sammen er vi stærkere
Når det så er sagt, så er det klart, at der er grænser for, hvad der er både fysisk og politisk muligt, når det gælder effektivisering og modernisering.

Vi kan f.eks. ikke digitalisere os ud af børnepasning og ældrepleje – og det har heller aldrig været meningen.

Og det er heller ikke meningen, at vi vil fratage de enkelte kommuner deres selvstændige beslutningskraft og politiske prioriteringer inden for f.eks. skole-, ældre- og dagtilbudsområdet.

Men vi har en offentlig sektor, der har et og samme overordnede formål: at sikre en effektiv anvendelse af vores fælles ressourcer til gavn for borgere og virksomheder.

Det gør vi bedst sammen. For sammen er vi stærkere, som den gamle fagforeningsparole lyder. Det gælder også, når vi skal udvikle fremtidens velfærdssamfund.

Bjarne Corydon giver stafetten videre til KL-formand Martin Damm (V).

Dokumentation

Kommunalstafetten: Effektivisering og modernisering af den kommunale velfærd
Der er ingen udsigt til, at kommunerne får betydeligt flere penge at gøre godt med de kommende år. Samtidig udgør ældre en stadig større andel af befolkningen.

Og skal man tro Danmarks Statistiks befolkningsprognoser, vil det faldende børnetal inden længe blive afløst af et stigende antal fødsler.

Derfor er kommunerne, både af nødvendighed såvel som almindelig ansvarlighed, nødt til at fortsætte med at modernisere og effektivisere arbejdet med at sikre danskernes velfærd.

Det er naturligvis en balancegang at få pengene til at strække længere, uden at gøre effektiviseringer til et dække for egentlige besparelser. Det kræver viden, kreativitet og mod til at gå nye veje.

Altinget vil med denne såkaldte 'effektiviserings-stafet' være med til at få gode idéer og nyskabende løsninger frem i lyset til inspiration for andre. Tanken er, at modtageren af stafetten skal kunne fremvise et konkret eksempel på et eller flere tiltag, der har frigjort ressourcer i kommunen.

Det kan være alt lige fra byrådet og borgmesterens overordnede politik om effektivisering og fornyelse, til den enkelte institutions konkrete arbejde med nye måder at løfte deres opgaver.

Selv om fokus i første omgang er på den økonomiske effekt af tiltagene, så vil det være oplagt også at bringe initiativer i spil, der enten delvist eller udelukkende har til formål at øge kvaliteten inden for de samme ressourcer.

Eller sågar initiativer, hvor der investeres ekstra ressourcer på den korte bane for at indhøste gevinster på sigt.

Stafettens modtagere vælger selv, hvem de vil give den videre til. De skal blot kort begrunde, hvorfor de netop vælger den person.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00