DA vil fjerne førtidspension fra kommunerne

REFORM: Tildelingen af førtidspension skal være mere ensartet, og den opgave kan kommunerne ikke løfte, mener Dansk Arbejdsgiverforening, der foreslår at flytte opgaven til en central myndighed. Konservative vil tygge på forslaget, mens S og SF afviser ideen blankt.

Står det til Dansk Arbejdsgiverforening skal tildelingen af førtidspension flyttes fra kommunerne til en central statslig institution 
Står det til Dansk Arbejdsgiverforening skal tildelingen af førtidspension flyttes fra kommunerne til en central statslig institution Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

”Vi politikere går ikke ind og laver en lov for hver eneste sygdom eller sag i Danmark. Vi laver en overordnet ramme, mens det er kommunerne, der udfylder dem. Det giver et spillerum og en fleksibilitet, der gør, at der kommer flere muligheder i spil, end hvis det bare var en enkel instans, der tog sig af det.

Lennart Damsbo-Andersen (S)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta
Den seneste reform af førtidspension og fleksjob trådte i kraft 1. januar 2013.

Nedenfor følger nogle af de væsentligste tiltag med reformen.

Førtidspension 

Som udgangspunkt skal unge under 40 år ikke have førtidspension. Kun i helt åbenlyse sager med alvorlige lidelser eller handicap skal det stadig være muligt at få tilkendt førtidspension. 
Unge under 40 år skal i stedet for at modtage førtidspension have en tværfaglig indsats gennem et ressourceforløb, så de kan hjælpes videre i livet. Et ressourceforløb kan vare op til fem år ad gangen. Personer over 40 år skal også have ét ressourceforløb, inden de kan få tilkendt førtidspension, medmindre det er åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan udvikles. Personer på ressourceforløb bliver berettiget til den ydelse, som de var på inden forløbet. Det vil som oftest sige kontanthjælp. Regeringen afsætter ca. 1,2 mia. kr. årligt til indsatsen. Pengene kommer fra den besparelse, det giver, at folk får kontanthjælp i stedet for førtidspension.

Fleksjob 

Personer under 40 år kan højst få fleksjob fem år ad gangen. Når perioden udløber, skal kommunen tage stilling til, om personen skal have ret til et nyt midlertidigt fleksjob.

Fleksjobbere får løn fra deres arbejdsgiver for det arbejde, der udføres. Lønnen bliver suppleret med et fleksjobtilskud fra kommunen, som bliver aftrappet med lønnen fra arbejdsgiveren.

Økonomi i reformen
Giver en besparelse på 1,9 mia. kr. i 2020 og 3,5 mia. kr. på lang sigt.
Den øger beskæftigelsen med 2.300 personer i 2020 og 7.700 personer på lang sigt.

Læs Altingets dækning af aftalen, som blev indgået i december 2012

Ansvaret for at tildele førtidspension bør ikke længere være en kommunal opgave. I stedet bør opgaven klares af en central statslig myndighed.

Sådan lyder et af forslagene i en 28 punkter lang plan fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der slår til lyd for en markant ændring af det danske system for offentlige ydeler.

Udover afskaffelse af en række ydelser samt en markant sænkelse af det beløb, man kan modtage på eksempelvis førtidspension og kontanthjælp, mener arbejdsgiverne, det er nødvendigt at flytte opgaven med at tildele førtidspension væk fra kommunerne.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00