Debat

Dansk Affaldsforening: Kommunalt genbrug gavner alle

DEBAT: Forsyningsopgaver skal løses i et fællesskab mellem det offentlige og det private – til gavn for alle parter. Et godt eksempel er genbrugsbutikker, mener Dansk Affaldsforening.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Det er til gavn for borgere og virksomheder, service og økonomi, miljø og udvikling, at kommuner og kommunale selskaber selv kan løse sine opgaver. CEPOS’ ønske om, at den private sektor skal piratisere og kannibalisere alle offentlige driftsopgaver er et ideologisk vildskud, der på forsyningsområdet kan ødelægge en velfungerende sektor, som har taget mange år at bygge op.

Eksempelvis er landets ca. 50 kommunale genbrugsbutikker typisk opstået som beskæftigelsesprojekter, der skal hjælpe mennesker tilbage til arbejdsmarkedet, og som en konsekvens af at de kommunale genbrugspladser modtager store mængder affald, der kan genbruges.

Affald skal reddes af kommunen
Danskerne genbruger mere end nogensinde på et utal af måder: Loppemarkeder, Den Blå Avis, eBay, auktioner, knap 1.000 butikker drevet af frivillige organisationer, antikvariater, bytterum i boligforeningerne – og seneste skud på stammen, app’en DoGood. 

Fakta
Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Borgerne har således alle tænkelige måder at genbruge på, men alligevel ser vi, at de stadig smider fint genbrugeligt affald i containerne på landets genbrugspladser. Det er naturligvis kommunernes ansvar og opgave at redde dette affald fra for eksempel deponering og energiudnyttelse. Og det vil vi blive ved med.

Dansk Affaldsforening kalder derfor til kamp mod det opgavetyveri, som CEPOS ønsker, at private virksomheder skal foretage overfor veldrevne kommunale virksomheder, der tager deres samfundsopgave alvorligt. 

Kommunerne og deres politikere har en direkte interesse i arbejde på alle parametre, da det er med til at styrke lokalsamfundet, skabe arbejdspladser, forbedre miljøet, sikre bedre rammer for erhvervsvirksomhederne, involvere borgerne i miljøindsatsen og meget mere.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Et godt eksempel er genbrugsbutikken, Værdicentralen, i Skanderborg. 

Fra én til flere bundlinjer
Vores medlemmer arbejder med at indsamle og behandle affald fra borgerne, og har gjort det i mange år. Mange drifts- og anlægsopgaver udliciteres og løses af private aktører, fordi det kan være det bedste. Men der er også opgaver – dem, som CEPOS kalder ”udbudsegnede” – vores medlemmer selv løser. For nogle gange er det den bedste og billigste løsning. 

For kommunerne handler affald om forsyningssikkerhed, service, miljø, borgere og naturligvis økonomi. Kommunerne og deres politikere har en direkte interesse i arbejde på alle parametre, da det er med til at styrke lokalsamfundet, skabe arbejdspladser, forbedre miljøet, sikre bedre rammer for erhvervsvirksomhederne, involvere borgerne i miljøindsatsen og meget mere. 

Den typiske private virksomhed har én primær interesse – den økonomiske. Den skal gøre nogle ejere rige så hurtigt som muligt. Det kan være en stærk motivationsfaktor på kort sigt, men det hænger dårligt sammen med en forsyningssektor, hvis investeringshorisonter strækker sig over flere årtier, og hvor et afkast til en privat virksomhed vil ske på bekostning af borgerne.

Forsyningsopgaver skal løses i fællesskab
Derfor skal forsyningsopgaverne løses i et fællesskab mellem det offentlige og det private. Kommunens faglige indsigt i opgaveløsningen er nødvendig for, at en privat aktør kan bidrage positivt. Ellers risikerer kommunen at stille de forkerte krav til den private aktør, og den private aktør risikere at leverer den forkerte ydelse. Det er ingen tjent med. Samtidig skal borgerne inddrages, så kommunerne kan tilbyde de bedst mulige løsninger. 

Særligt i en tid med store forandringer på affaldsområdet skal vi undgå, at både kommunerne og de private aktører fastlåses i et rigidt køber-sælger-forhold med snævre rammer for ændringer – og for udviklingen. Her kan den rette vej frem i stedet være fælles offentlige-private selskaber og partnerskaber med fokus på det langsigtede mål om at gøre alle typer affald til ressourcer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00