Debat

Dansk Byggeri: Affaldsregler skal ikke fortolkes kommunalt

DEBAT: Et flertal af kommunerne på Sjælland er gået sammen om en fælles plan for, hvordan byggeaffald skal håndteres. Men en samlet plan for alle danske kommuner er langt at foretrække, skriver Simon Stig-Gylling, chefkonsulent i Dansk Byggeri. 

Der skal findes en landsdækkende løsning på håndtering af byggeaffald, skriver Dansk Byggeri.
Der skal findes en landsdækkende løsning på håndtering af byggeaffald, skriver Dansk Byggeri.Foto: Colourbox
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto: Colourbox

Vi ved, at det kan være vanskeligt for 98 kommuner at blive enige om, hvordan reglerne og loven skal fortolkes.

Simon Stig-Gylling
Dansk Byggeri
Fakta
Bland dig gerne i debatten!

Skriv til [email protected]

Af Simon Stig-Gylling
Chefkonsulent, Dansk Byggeri
 
Affaldsplan Sjælland, som planen kaldes – og som langt de fleste sjællandske kommuner står bag – giver de involverede kommuner en række retningslinjer for, hvordan reglerne om byggeaffald skal fortolkes, og for hvordan affaldet skal håndteres på de lokale genbrugsstationer.
 
I Dansk Byggeri mener vi, at det er positivt, at kommunerne tager stilling til, hvordan byggeaffaldet skal styres og håndteres. Men ikke hvis det udelukkende sker på regionalt plan. 
 
Ikke regional, men national løsning
Vi ved, at det kan være vanskeligt for 98 kommuner at blive enige om, hvordan reglerne og loven skal fortolkes. Men vi fraråder på det kraftigste, at der bliver lavet en isoleret regional løsning i stedet for en løsning på landsplan. Ganske enkelt fordi vi frygter, at det kan føre til, at Danmark bliver et kludetæppe af regionale initiativer og lokale planer, som kan blive meget svære at komme af med igen.
 
Konsekvensen kan blive, at bygge- og anlægsvirksomheder, der arbejder på tværs af kommuner og landsdele, ikke ved, hvad de har at rette sig efter, når de skal af med deres byggeaffald. Og det samme vil gælde for bygherrer, affaldsoperatører med flere. 
 
Som følge af regionale forskelle risikerer vi, at der opstår grundlag for ”nomadeaffald”, hvor affaldet, alt afhængig af de mest økonomisk attraktive fortolkninger, flyttes rundt i landet og i værste fald med negative miljømæssige konsekvenser
 
Reglerne skal tolkes ens
Dansk Byggeri appellerer derfor til, at kommunerne bliver enige om at tolke lovgivningen på samme måde over hele landet. Det er væsentligt for kommunikationen og troværdigheden, at vejledninger ved introduktionen er forankret i hele Danmark, sådan at et passende antal kommuner fra hele Danmark er repræsenteret og står som afsender.
 
Dansk Byggeri fraråder således, at en isoleret, regional løsning introduceres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Stig-Gylling

Bæredygtighedschef, PFA Ejendomme
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00