Debat

Dansk Erhverv: Pandemien har vist fordelene ved et tæt offentlig-privat samarbejde

Coronapandemien har vist, at private virksomheder kan træde til og hjælpe, når store samfundsudfordringer skal løses. Derfor er det essentielt, at et offentlig-privat samarbejde fremover ikke kun baseres på kortsigtede og akutte løsninger - i stedet kan løbende samarbejde og dialog skabe nye innovative løsninger, skriver Dansk Erhverv.

Vi skal væk fra en udvikling, hvor det offentlige først rækker ud til private aktører, når deres egen kapacitet ikke rækker langt nok, skriver Katrina Feilberg og Morten Jung fra Dansk Erhverv.
Vi skal væk fra en udvikling, hvor det offentlige først rækker ud til private aktører, når deres egen kapacitet ikke rækker langt nok, skriver Katrina Feilberg og Morten Jung fra Dansk Erhverv.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Samarbejdet med det private erhvervsliv under en pandemi har vist, at de private kan træde til med kort varsel, når store samfundsudfordringer skal løses. Det har vi set med blandt andet test- og vaccinationskapacitet. Når den værste storm har lagt sig, må man også lære af dette og sikre, at samarbejdet ikke kun baseres på kortsigtede og akutte løsninger og kontrakter.

Et godt samarbejde mellem offentligt og privat er forudsætningen for at komme helskindet igennem endnu et år med corona og sikre, at der er løbende samarbejde om både at løse akutte udfordringer og sammen udvikle nye innovative løsninger.

I Dansk Erhverv er vi naturligvis glade for inddragelsen af det private erhvervsliv, som både er oplagt og ønskværdigt. Vi ved nemlig fra erfaringer tilbage i foråret, at et godt offentligt-privat samarbejde er afgørende.

Men vi skal væk fra en udvikling, hvor det offentlige først rækker ud til private aktører, når deres egen kapacitet ikke rækker langt nok.

Lad os vende logikken om og invitere de private aktører rundt om bordet fra begyndelsen.

Katrina Feilberg og Morten Jung
Hhv. markedschef for Sundhed og Life Science og markedschef for offentligt-privat samarbejde, Dansk Erhverv

Tæt og løbende dialog

Private virksomheder skal ikke kun hyres ind som tilkaldevikarer på kortsigtede kontrakter, der er sat til at udløbe, når regionerne selv vurderer, at de ikke længere er forsinkede.

Løsningen ligger naturligvis til højrebenet. I stedet for at behandle private virksomheder, der løfter en samfundskritisk opgave, som tilkaldevikar, skal det offentlig-private samarbejde bygge på en tæt og løbende dialog.

Særligt når det kommer til corona, må man gå ud fra, at der ligger en vis forudsigelighed i, at for eksempel vintersæsonen er et tilbagevendende fænomen, og at test- eller vaccinationsindsatsen igen vil kræve private hænder - som vi så i foråret.

Fra Dansk Erhverv side foreslår vi, at både offentlige og private sammen løfter de enorme samfundsopgaver, der er. Lad os vende logikken om og invitere de private aktører rundt om bordet fra begyndelsen og etablere en bæredygtig dialog, hvor det private er en naturlig samarbejdspartner. Det styrker både processen, kvaliteten og mindsker ressourcetunge omveje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrina Feilberg Schouenborg

branchedirektør, Sundhed og Life Science, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (RUC 2006)

Morten Jung

Markedschef, Dansk Erhverv
cand.merc.jur. (CBS. 1996)

0:000:00