Debat

Studerende: Personlig kemi kan afgøre borgmesterposten

DEBAT: Lokalpolitikere bør søge det brede samarbejde på tværs af partiskel, for borgmesterposten kræver opbakning fra over halvdelen af byrådsmedlemmerne, skriver to studerende ved Roskilde Universitet.

På grund af god kemi valgte Villum Christensen (LA) at dele borgmesterposten med John Dyrby Paulsen (S) ved kommunalvalget i 2017 i Slagelse Kommune.
På grund af god kemi valgte Villum Christensen (LA) at dele borgmesterposten med John Dyrby Paulsen (S) ved kommunalvalget i 2017 i Slagelse Kommune.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter 14 interviews med lokalpolitikere i Slagelse og Vejle er vi overbeviste: En letkøbt udvalgspost eller en halv borgmesterpost virker måske tillokkende på valgnatten, men det går ud over det politiske samarbejde i valgperioden.

Derfor mener vi, at lokalpolitikere skal søge det brede samarbejde på tværs af partiskel.

I Folketinget er man vant til, at blå og rød blok står sammen adskilt, men i kommunalpolitik kan det betale sig for politikerne at se ud over partifarver. For at sikre borgmesterposten skal man have opbakning fra over halvdelen af lokalpolitikerne - og her er partifarven på lokalpolitikerne underordnet. 

God kemi kan afgøre borgmesterposten
De 14 interviews med lokalpolitikerne fra Slagelse og Vejle slår fast, at personlig kemi mellem lokalpolitikerne ofte har større betydning for samarbejdet end partifarver. Faktisk kan personlig kemi afgøre, hvem der ender med at få borgmesterkæden om halsen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Slagelse var Liberal Alliance med til at hænge borgmesterkæden om halsen på en socialdemokrat, og i Vejle gav Dansk Folkeparti udtryk for, at de var lige så klar til at bakke op om en rød borgmester som en blå. Her var det personlig kemi, som sikrede Venstre borgmesterposten.

Dansk Folkeparti i Vejle havde meldt ud inden valgnatten i 2017, at de var åbne for både at konstituere sig med Venstre og Socialdemokratiet. Den aftale tog Socialdemokratiet dog lige lovlig bogstaveligt. Dansk Folkeparti oplevede nemlig at blive fysisk omringet på valgnatten, og den oplevelse var så ubehagelig, at Dansk Folkeparti ikke ville bakke op om Socialdemokratiet som borgmesterparti.

God kemi kan også ende med at afgøre borgmesterposten ved kommunalvalget i 2021.  

Josefine Munch-Petersen og Tim Tørnqvist Jensen
Studerende, Roskilde Universitet

Derfor endte personlig kemi med at afgøre, at Venstre genvandt borgmesterposten i Vejle: Dansk Folkeparti fandt ganske enkelt Venstres spidskandidat mere tiltalende som borgmester.

Et umage par tog magten i Slagelse
I Slagelse limede personlig kemi en borgmesterpost sammen mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance, der ellers ligner et umage par, hvad angår partifarver.

Liberal Alliance og Venstre var kommet på dårlig fod i forrige valgperiode, og derfor ville Liberal Alliance ikke bakke op om den siddende Venstre-borgmester ved kommunalvalget i 2017. Liberal Alliance og Socialdemokratiet havde samtidig en tæt relation fra Folketinget, hvor de begge havde været forsvarsordførere.

God kemi kan også ende med at afgøre borgmesterposten ved kommunalvalget i 2021. Derfor kan det betale sig at dyrke det brede samarbejde på tværs af partifarver - både for at vinde magten, men også for at sikre et godt politiske samarbejde i byrådet.

Gamle konflikter bider sig fast
Undersøgelsen af lokalpolitikere fra Slagelse og Vejle viser også, at gamle konflikter kan fjerne fokus fra at føre den bedste politik for kommunen. Slagelse fik - som den sidste kommune i landet - en samarbejdsaftale på plads, hvor alle 31 byrådsmedlemmer var med. Det lød altså som om, at der var fred og fordragelighed i Slagelses byråd, indtil aftalen brød sammen efter blot tre måneder.

Når Slagelse i første omgang laver en bred samarbejdsaftale med alle partier, er det for at lappe sammen på gamle konflikter.

En konkret sag, som var tæt på at gøre samarbejdet dysfunktionelt, er offentligt kendt som ‘Brintbus-sagen’. I korte træk går ‘Brintbus-sagen’ ud på, at Slagelse skal have nogle penge fra EU til at lave klimavenlige busser i kommunen.

Det ender dog med grove beskyldninger om svig og bedrageri, da Liberal Alliances spidskandidat både af byrådskolleger og lokalmedier beskyldes for at putte penge fra projektet i egen lomme.

Konflikter fjerner fokus 
‘Brintbus-sagen’ bliver ved med at spøge efter kommunalvalget i 2017, og den er en af grundene til, at samarbejdet mellem alle partierne styrter i grus.

Sagen er altså et eksempel på, at formelle samarbejdsaftaler ikke kan lappe hullerne efter store konflikter. Lokalpolitikerne er altså nødt til at knokle for at gøre op med gamle konflikter, hvis de ønsker et bredt samarbejde i byrådet.

Et samarbejde mellem få partier har nemlig konsekvenser: Politiske beslutningsprocesser risikerer at trække i langdrag, partier uden for flertalsgruppen kan kun markere sig ved at føre oppositionspolitik - altså gå kontra på flertalsgruppens politik.

Det gør, at man risikerer at miste fokus på at gøre det bedste for kommunen, når gamle sager bider sig fast.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00