Departementschef: Medfinansiering skaber kannibalisering

ØKONOMI: Kommunernes økonomiske bidrag til sundhedsvæsnet skaber kommunal kannibalisering og spiller ikke sammen med sygehusene, mener regeringen, der varsler revision af området. Alt for tidligt, mener V og K.
Kommunerne bidrager årligt med 19 milliarder kroner til sundhedsvæsnet.
Kommunerne bidrager årligt med 19 milliarder kroner til sundhedsvæsnet. Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Da jeg første gang hørte udtalelserne, kom jeg i tvivl om, hvorvidt Okkels havde glemt at tage sin gamle kasket af som direktør for Danske Regioner.

Sophie Løhde
Sundhedsordfører (V)
Fakta
Det står i regeringsgrundlaget:
Regeringen vil nedsætte et udvalg, der skal kulegrave struktur og incitamenter i
sundhedsvæsenets økonomistyring, herunder afregningspriserne i sundhedsvæsenet (DRGtaksterne). Målet for arbejdsgruppen skal bl.a. være at sikre en rimelig afregning til de private sygehuse, at patienterne kan færdes over regionsgrænserne og få hurtig behandling og ikke hindres af bureaukrati og uenighed om prisen af behandlingen og give incitamenter til en forebyggende indsats i kommuner og regioner.

Kilde: stm.dk

Sundhedsministeriets departementschef Per Okkels lettede forleden på vegne af sundhedsminister Astrid Krag (SF) lidt af sløret for regeringens planer om at ændre på de store pengestrømme i sundhedsvæsnet.

Allerede inden valget havde Socialdemokraterne og SF meldt ud, at de ville reformere området. Heriblandt det såkaldte DRG-system, der via takster bruges til at styre sygehusenes økonomi.

Men regeringen vil også evaluere det andet økonomiske milliard-kredsløb i sundhedsvæsnet, den såkaldte kommunale medfinansiering, hvor kommunerne betaler 34 procent af udgiften, når patienterne behandles i sundhedsvæsnet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00