DF's ja til minusvækst møder hvas kritik fra rød blok

FINANSLOV: Midlerne fra den kommunale grønthøst på én procent skal tilbage til de hårdest trængte kommuner, lyder det fra René Christensen (DF). Rød blok kræver garanti for, at pengene ikke ender med at blive brugt på skattelettelser. 

Julie LundbekToke Gade Crone Kristiansen

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen fik fredag 4. december kam til sit hår under debat om finansloven for 2016.

En samlet rød opposition bestående af S, SF, EL, Radikale Venstre og Alternativet dannede i Folketingssalen fælles front med et ændringsforslag, der skulle skrotte det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal aflevere én procent af budgettet næste år.

Hensigten med regeringens omprioriteringsbidrag er, at pengene kommer tilbage til staten, så et flertal på Christiansborg kan disponere over de midler, som kommunerne sparer. 

Men rød blok fik ikke flertal for at skrotte omprioriteringsbidraget. Finansordfører René Christensen (DF) afviste at stemme for ændringsforslaget. Ordføreren har ellers tidligere forholdt sig kritisk over for omprioriteringsbidraget. Men Rene Christensen fremhævede nu under debatten, at han mener, det er fornuftigt, såfremt pengene senere bliver tilbageført til de kommuner, der er mest økonomisk trængte. 

"Det skaber mere lighed" i Danmark, lød det fra René Christensen (DF), der altså talte for, at pengene skal bruges til en udligningsordning, hvor de rigeste kommuner er med til at løfte de fattigste.

Den udlægning blev dog afvist fra oppositionen: "Det, vi stemmer om, er jo ikke en udligningsreform," lød det fra Pelle Dragsted, som fortsatte, "så kan Dansk Folkeparti have alle mulige ønsker om, hvad der skal ske".

Giv os en garanti
Rød Blok efterspurgte garantier for, at DF ikke ender med at lægge stemmer til, at pengene fra omprioriteringsbidraget bliver brugt til at finansiere de skattelettelser, som Venstre, Konservative og Liberal Alliance har udtrykt ønske om. 

René Christensen afviste dog, at penge fra kommunerne bliver brugt på skattelettelser. "Det bliver ikke med DF's stemmer", lød det således fra ordføreren. 

Se også: Hjort: Ja, penge fra kommuner kan bruges på skattelettelser

Se sammendrag fra debatten ovenfor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00