Debat

DI: Kommuner bør hyre privatansatte i stedet for studerende

DEBAT: Kommunerne dropper vikarbureauerne til fordel for at flytte rundt på kommunale medarbejdere og rekruttere studerende. Det efterlader mange bureauer i krise, skriver sekretariatsansvarlig i DI.

Kommuner har oprettet jobbanker for lærer- og pædagogstuderende. I vikarbureauer, der har specialiseret sig i det pædagogiske, område, ringer telefonerne ikke længere, mener DI.
Kommuner har oprettet jobbanker for lærer- og pædagogstuderende. I vikarbureauer, der har specialiseret sig i det pædagogiske, område, ringer telefonerne ikke længere, mener DI.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hjortkær Petersen
Sekretariatsansvarlig for Vikarbranchen i Dansk Industri

I vikarbureauer, der har specialiseret sig i ydelser på det pædagogiske og sundhedsfaglige område, er telefonerne holdt op med at ringe.

De kommuner, der før benyttede sig af vikarbureauernes uddannede personale, har åbenbart ikke brug for højkvalificeret hjælp længere – de finder andre løsninger. Det efterlader mange vikarbureauer i stor økonomisk krise med risiko for at gå konkurs.

Vikarbureauerne oplever, at kommunerne dækker behovet ved at flytte deres eksisterende medarbejdere rundt mellem de kommunale arbejdspladser.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Samtidig forbereder kommunerne sig på nuværende og fremtidig personalemangel ved at rekruttere blandt andre studerende til lokale coronaberedskaber via kommunale jobbanker.

Bureauer skaffer færdiguddannede
Mange af de stillinger, som kommunerne vil besætte med studerende, kan vikarbureauer hurtigt skaffe færdiguddannet personale med friske erfaringer til.

Vikarbranchen er hårdt ramt.

Karen Hjortkær Petersen
Sekretariatsansvarlig for Vikarbranchen i Dansk Industri

Vikarbureauerne lever i forvejen af at levere faglig kvalitet, så netop her giver det mening for kommunerne at styrke samarbejdet, så vi kan få vendt udviklingen.

Det gælder også, når myndighederne vurderer, at det er forsvarligt at åbne plejehjem og andre kommunale tilbud igen. Til den tid vil private vikarer kunne hjælpe med at sikre, at genåbningen sker på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

Samarbejd mere med lokale firmaer
Vikarbranchen er hårdt ramt, men mange andre virksomheder oplever at få færre opgaver fra kommunerne i denne tid. En undersøgelse, som DI har fået foretaget, viser, at kommunernes indkøb hos private leverandører i marts 2020 er 25 procent lavere, end det var i samme periode sidste år.

Det er en helt omvendt udvikling i en tid, hvor alle samfundets kræfter bør samles om at holde hånden under det danske erhvervsliv, som er basis for vores velfærdssamfund. Og det er en uheldig udvikling i kommunerne, som ellers viser stor velvilje til at hjælpe det lokale erhvervsliv.

Læs også

Faktisk har mange kommuner bedt om ideer til, hvordan de kan hjælpe de lokale virksomheder, og derfor har DI netop rakt ud til landets kommuner med kataloget 'Sammen ud af krisen – DI's anbefalinger til kommunerne'.

I op imod 50 anbefalinger inspirerer vi kommunerne til at samarbejde endnu mere med de lokale virksomheder, så vi kan hjælpe hinanden med at komme godt ud af krisen. Det gælder også samarbejdet med vikarbureauer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00