Eksperter: Her ligger Løhdes opgaver

MINISTER: Sophie Løhde (V) er ny minister for offentlig innovation. Titlen dækker over en junior-ministerpost, hvor mandatet i høj grad er bundet af Finansministeriet, vurderer to eksperter.

Da regeringen trådte ud foran offentligheden, var det med en ny minister for offentlig innovation i flokken. Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) – i den røde jakke bag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – har fået jobbet. Men hvad indebærer det præcis?
Da regeringen trådte ud foran offentligheden, var det med en ny minister for offentlig innovation i flokken. Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) – i den røde jakke bag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – har fået jobbet. Men hvad indebærer det præcis?Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Tyson W. Lyall

Et forvaltnings- og effektiviseringsministerium.

Det er i realiteten, hvad landets nye minister for offentlig innovation er blevet sat i spidsen for.

Det vurderer projektleder ved CBS, Henrik Hjortdal, og lektor i offentlig forvaltning på Roskilde Universitet, Birgitte Poulsen, efter Sophie Løhde rykkede ind som ekstra minister i Finansministeriet.

Her bliver hun ifølge tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sidestillet med den nytiltrådte finansminister Kristian Jensen (V).

Fakta
Sophie Løhde (V) får som ny minister for offentlig innovation plads i Finansministeriet.
 
Her overtager hun ansvaret for sager vedrørende modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor, overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale; sager vedrørende digitaliseringsmæssige forhold og it, herunder it-modernisering.

Herudover får hun ressortansvaret for Moderniseringsstyrelsen, inklusive Kompetencesekretariatet og Center for Offentlig Innovation, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration.

Kilde: Statsministeriet

Hun kunne have fremhævet borgernes relation til det offentlige, men i stedet lægger hun vægt på effektivisering af den offentlige sektor. Det ligger der klar en pejling i

Birgitte Poulsen
Lektor, Roskilde Universitet

Det bliver dog næppe den egentlige virkelighed, mener Henrik Hjortdal, som selv bl.a. har en fortid som kontorchef i Finansministeriet.

Sophie Løhde bliver reelt set juniorminister, lyder hans vurdering, som understøttes af Birgitte Poulsen.

Hvordan skal hun få opbakning til at ændre Finansministeriets signalgivning? Hvis hun får 15-20 medarbejdere i departementet, mens udgiftspolitik og økonomi har 150-200 medarbejdere, kan det blive svært at få innovationsdagsordenen til at slå igennem

Henrik Hjortdal
Projektleder, Forum for Fremtidens Offentlige Styring og Ledelse, CBS

”Jeg tror ikke, hun får frie rammer til at sidde og udtænke, hvordan man eksempelvis skaber bedre plejehjem i Danmark. Hun står stærkt, men hun er samtidig bundet af et mandat. Derfor er det nok meget rammende at beskrive det som et forvaltnings- og effektiviseringsministerium,” siger hun.

Længere på literen-minister
I forbindelse med sin udnævnelse gjorde Sophie Løhde det klart, at hun skal få den offentlige sektor til at ”køre længere på literen”.

Det handler om ”sikre den bedst mulige velfærd for pengene,” skriver hun på sin Facebook-profil.

De udmeldinger giver et klart indtryk af, hvor snittet ligger i det nye ressortområde, mener Birgitte Poulsen.

”Hun kunne have sagt, at der skal skabes innovation, så borgerne får en endnu bedre oplevelse af den offentlige sektor. Hun kunne have fremhævet borgernes relation til det offentlige, men i stedet lægger hun vægt på effektivisering af den offentlige sektor. Det ligger der klar en pejling i.”

”Hun mener formentlig, at der skal skabes innovation, den offentlige sektor kan køre længere på literen. Derfor bliver det interessant at diskutere, hvad innovation betyder. Hvis det bare betyder, at der skal spares penge, så er hun godt klædt på med Finansministeriet,” siger Birgitte Poulsen.

Stærk – hvis hun ”følger drejebogen”
Og netop positionen i Finansministeriet kan både være en fordel og en ulempe for Sophie Løhde, vurderer både Henrik Hjortdal og Birgitte Poulsen.

”Sophie Løhdes chance for succes er, at hun sidder i det magtfulde ministerium. Men det er også hendes udfordring,” siger Henrik Hjortdal og forklarer:

”En del af ledelses- og innovationsproblemet skyldes departementschefernes fokus på, hvad Finansministeriet siger og gør. Derfor er placeringen hos finansministerens departementschef svær.”

”For hvorfor og hvordan skal hun få opbakning til at ændre Finansministeriets signalgivning? Hvis hun får 15-20 medarbejdere i departementet, mens udgiftspolitik og økonomi har 150-200 medarbejdere, kan det blive svært at få innovationsdagsordenen til at slå igennem,” siger han.

Birgitte Poulsen hæfter sig i den sammenhæng ved, at Sophie Løhde har et stærkt hold i ryggen – hvis hun ellers følger Finansministeriets overordnede dagsorden.

”Hvis hun følger drejebogen, så står hun stærkt internt i forhold til de andre ministerier. Men hun står ikke stærkt som individuel minister i forhold til embedsværket, hvis hun vil noget helt andet. Derfor tyder det på, at hun har en bunden opgave, hvor innovation indgår som et led i at effektivisere i den offentlige sektor.”

Henrik Hjortdal: Kig på Kvalitetsreformen
Med skrivebordet placeret i Finansministeriet, står Sophie Løhde ifølge Henrik Hjortdal samtidig med en klassisk udfordring foran sig: Hvordan skal systemet kunne reformere sig selv?

Hele problemet omkring ledelse og styring i det offentlige er nemlig ”udkrystalliseret i Finansministeriet”, siger han.

I arbejdet med den kommende ledelseskommission ligger der imidlertid nogle muligheder for at ”skabe ny politik med begrænsede ressourcer,” lyder vurderingen.

”Men det er afgørende, at hun får bragt kræfter ind udefra via Ledelseskommissionen, hvis hun vil skabe forandring,” siger Henrik Hjortdal.

”Her kan hun skabe en ekstern forankring med offentlige driftsledere og medarbejdere – både når hun sammensætter kommissionen, og når hun vælger arbejdsform. Hun kunne overveje at følge Anders Foghs eksempel fra Kvalitetsreformen, hvor han og andre ministre rejste land og rige rundt for at tale med medarbejdere, ledere og lokalpolitikere på gulvet.”

FOA: Så lidt Corydon som muligt, tak
Når der oprettes nye ressortområder, handler det ofte om at sende et signal, siger Birgitte Poulsen.

Med udnævnelsen af Sophie Løhde fortæller statsministeren, at der skal øget fokus på den offentlige sektor og offentlig innovation.

Det signal er noteret hos de offentligt ansatte i FOA – og det giver ikke positive vibrationer hos formand Dennis Kristensen.

”Sophie Løhde får til opgave at modernisere indenfor en ramme, som er strammere end den, V-regeringen havde lagt op til. Hvordan kombinerer man færre penge med flere børn og markant flere ældre? Det er en ubehagelig situation at være i,” siger han og kalder opgaven ”voldsomt meget op ad bakke”.

Men selvom selve ministerposten ikke vækker begejstring hos Dennis Kristensen, så giver valget af Sophie Løhde ham grund til optimisme.

”Jeg håber, hun vil gå til opgaven på samme måde, som hun gjorde i Sundhedsministeriet. Her skal hun roses for at tage fat på nogle af de mest presserende problemer. Hun udviste handlekraft og lyttede til de faglige organisationer,” siger han og tilføjer:

”Med FOA-øjne kommer hun med et godt cv – selvom opgaven ikke ser rar ud for os.”

Dennis Kristensen får særligt brug for et godt forhold til den nye minister, da hun også har fået ansvar for de offentlige overenskomstforhandlinger.

Her har FOA-formanden én central opfordring til den nytiltrådte minister: Vær mindre som tidligere finansminister Bjarne Corydon (S).

”Det var en barsk stil, hvor McKinsey nærmest var inde i finansministeren. Jeg håber, hun kan markere sig som en anden type. Jeg håber, hun vil etablere en Corydon-fri zone i sit lille ressortområde.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Henrik Hjortdal

Projektleder for Forum for Fremtidens Offentlige Styring og Ledelse, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1982)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00