Eksperter om ekstra udligningsmilliarder: Underligt, ulogisk og uden mening

REFORM: Med den nye udligningsaftale står kommunerne til at blive overfinansieret med op mod fem milliarder kroner årligt fremover. Det vil blot føre til endnu større kommunale opsparinger, lyder det fra undrende eksperter.

Tirsdag indgik regeringen, Venstre, SF, Radikale og Alternativet et forlig om kommunal udligning med 5,5 milliarder kroner mere til kommunerne, som de ikke må bruge.
Tirsdag indgik regeringen, Venstre, SF, Radikale og Alternativet et forlig om kommunal udligning med 5,5 milliarder kroner mere til kommunerne, som de ikke må bruge.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Jeg kan ikke se logikken i permanent at overfinansiere kommunerne. Og det er jo det, man lægger op til.

Niels Jørgen Mau Pedersen
Projektchef ved Vive

Tirsdagens aftale om en reform af den kommunale udligningsordning er både historisk bredt politisk forankret og usædvanlig dyr.

Med aftalen lægges der op til, at staten skyder ekstra 5,5 milliarder kroner ind i den kommunale økonomi som varig ekstrafinansiering.

Det undrer flere eksperter, fordi kommunerne som udgangspunkt ikke får lov til at bruge de mange ekstra midler på hverken velfærd eller nybyggeri. Og fordi kommunerne i forvejen har akkumuleret godt 45 milliarder kroner i likvide midler over de seneste år.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00