Højborg: En stemme på Skarrild er en stemme på Venstre

HØJBORG: Ved seneste kommunalvalg stemte 70,8 procent af borgerne i Skarrild på Venstre. Her, lidt uden for Herning, er Venstre mere end bare et politisk parti. ”Vi sparker gerne den liberale ideologi til hjørne, hvis den står i vejen for Skarrild,” lyder det fra Mathias Kolster, der er lokal næstformand i VU.

Foto: Katja Holm
Peter Pagh-SchlegelKatja Holm

Mathias Kolster bakser med dankortterminalen.

Vi kan snakke nok så meget politik her i byen. Men når vi taler om, hvordan rundkørslen skal udsmykkes, så kommer folk op fra stolene

Mathias Kolster
Næstformand i VU Herning

Det er ikke kun den lille landsby på 289 indbyggere, men også de nærliggende byer Karstoft og Kibæk – i alt 900 husstande – der har været ramt af strømafbrydelsen tidligt i morges.

Købmandsforretningen i Skarrild er ligeledes påvirket. Her er afbrydelsen det helt store samtaleemne fra morgenstunden, hvilket bliver hjulpet ekstra på vej af, at kunderne må række dybere ned i lommerne efter deres kontanter.

Men ingen af kunderne går forgæves op til kassen. Mathias Kolster tilbyder Mobile Pay og noterer sit personlige regnskab udførligt ned på et stykke linjeret papir, så han kan overføre det samlede beløb til forretningen, når maskinen igen er på fode.

Foto: Katja Holm
Byrådskandidaten Ann Hovmøller giver sig god tid til at sludre med Mathias Kolster under sine dagligvareindkøb
Byrådskandidaten Ann Hovmøller giver sig god tid til at sludre med Mathias Kolster under sine dagligvareindkøb Foto: Katja Holm
"Det er klart en styrke for vores kommunalbestyrelse, at vi har medlemmer, som repræsenterer alle områder af kommunen," siger Herning-borgmester Lars Krarup (V). Foto: Katja Holm

Mathias Kolster er næstformand i VU Herning og blev i sommer student fra Herning Gymnasium. Hver morgen tog han den 22 kilometerlange tur fra Skarrild til skole i sin Peugeot 307, men lægger nu flere arbejdstimer i den lokale købmand, mens han fortsat bor hos sine forældre et stenkast fra forretningen.

Han vil gerne læse statskundskab på Aarhus Universitet til næste år. Men det er ikke drømmen om at komme væk fra provinsen, der drager ham.

Foto: Katja Holm
Mathias Kolster skubber indkøbsvognene på plads ude foran købmandsforretningen i Skarrild.
Mathias Kolster skubber indkøbsvognene på plads ude foran købmandsforretningen i Skarrild. Foto: Katja Holm
Mathias Kolster sætter varer op i købmandsforretningen i Skarrild mandag formiddag.
Mathias Kolster sætter varer op i købmandsforretningen i Skarrild mandag formiddag. Foto: Katja Holm

”Vi har bevist, at vi stadig kan få byen til at hænge sammen på trods af al den centralisering, som har lagt mange andre landsbysamfund ned. Helt personligt, er det noget, der gør mig utrolig stolt. Vi ved alle sammen, at det er vigtigt at holde sammen, fordi… ja… vi er dem, vi er,” siger Mathias Kolster.

[Mathias Kolster sætter varer op i købmandsforretningen i Skarrild mandag formiddag]

 

Sammenholdet
Købmandsforretningen er et fysisk bevis på det sammenhold, der findes i Skarrild, mener han.

Da forretningen i 2010 skulle sælges, var det nemlig umuligt at finde en køber med mulighed for at tage lån i banken. Løsningen blev, at byen gik sammen om at finansiere købet af forretningen.

”Gennem borgerforeningen lavede vi en løsning, hvor hele byen kunne investere. På den måde har hele byen været med til at finansiere købet af forretningen, og nu hænger det faktisk sammen. Vi har et lille overskud hvert år,” fortæller Mathias Kolster, der er på fornavn med størstedelen af butikkens kunder.

I løbet af en almindelig mandag formiddag er der overraskende stor trafik i dagligvareforretningen, byens størrelse taget i betragtning.

Skarrilds epicenter er en rundkørsel. Midt på en hovedvej, hvor biltrafikken er konstant. Bilisterne holder stop foran forretningen og provianterer med æg, mælk, toiletpapir, kød og grøntsager. Ja, alt hvad der kræves for at opretholde en tilværelse, kan man få.

Tilflytteren
Op mod formiddagen træder en ung lyshåret kvinde ind i forretningen. Hun er tilflytter.

Hun beholder overtøjet på, mens hun hastigt og målrettet fylder indkøbsvognen med varer fra hylderne. Tempoet går helt i stå, da hun støder ind i Mathias Kolster:

”Hej Mathias! Du var til VU’s landsstævne i weekenden! Hvordan gik det?” indleder hun.

Herefter bliver der sludret i et kvarters tid, mens butikschefen Jette må tage sig af kunderne i mellemtiden.

Tilflytteren Ann Hovmøller er alligevel hurtigt blevet et velkendt ansigt i Skarrild. Til kommende kommunalvalg stiller hun nemlig op som den lokale Venstre-kandidat til byrådet i Herning.

”Herude i Skarrild-Karstoft og omegn er det vigtigste, at man har en repræsentant, der slår på det lokale, da vi skal skabe en helhed i Herning Kommune. Herning Kommune er ikke kun Herning, men en masse omlæggende landsbyer. Og her er altså også dejligt at være,” siger Ann Hovmøller (V).

 

[Byrådskandidaten Ann Hovmøller giver sig god tid til at sludre med Mathias Kolster under sine dagligvareindkøb.]

 

Sidste år sprang hun ud som selvstændig erhvervsdrivende, da hun åbnede en hudplejeklinik i Karstoft, der ligger fire minutters kørsel fra Skarrild.

Men med en opvækst i et socialdemokratisk hjem i Nordjylland, har det aldrig været givet, at Ann Hovmøller skulle begå sig i Venstre.

”Der er nok nogen, der vil sige, at jeg er lidt lilla. Men i bund og grund har det jo ikke den store betydning,” siger hun.

Mathias Kolster nikker anerkendende til Ann Hovmøller, mens han læner sig ind over frysedisken.

Politikken
I weekenden var han til VU’s landsstævne i Næstved, hvor der blandt andet blev nået til enighed om en afskaffelse af kongehuset og en legalisering af narkotika. Venstres Ungdom har altid været kendt for at være mere liberalistisk funderet end moderpartiet, men den fløj vedkender han sig ikke.

”Der er mange VU’ere, der tror på, at markedet nok skal klare det hele. Men når jeg ser, at et nygift par ikke kan tage lån til at købe en grund her i byen alene på grund af geografien, så mener jeg nok, at man bør overveje, om bankerne skal reguleres en smule,” siger han, velvidende at det kan lyde en anelse ”socialdemokratisk”.

Alligevel skal verden vendes på hovedet, før han kunne finde på at stemme på et andet parti.

”Venstre er jo et ansvarligt parti, både landspolitisk og her i kommunen,” siger han og fremhæver borgmesteren i Herning, Lars Krarup (V), der tidligere på måneden gennemførte en bred budgetaftale med fuld opbakning fra alle byrådsmedlemmerne – røde som blå.

”Lars Krarup har leveret resultater, hvor alle er tilfredse. Det er vigtigt for mig. Og så har han også lyttet til de lokalt valgte kandidater og deres ønsker, selvom det måske kun er til gavn for få mennesker hernede. Men det er derfor, at han er så populær,” siger Mathias Kolster.

Ved seneste kommunalvalg i 2013 var Venstre et populært parti i Herning. Særligt ved stemmeurnerne på Skarrild-Karstoft Kulturcenter, hvor 70,8 procent af de 597 afgivne stemmer blev sat ud for partiet. Her fik Lars Krarup 64 personlige stemmer, mens 301 satte krydset ved den lokale kandidat, Søren Green (V).

Mathias Kolster ville have gjort det samme, hvis han ellers var stemmeberettiget dengang. Til november har Søren Green valgt at gå på pension, hvorfor Ann Hovmøller opstiller i stedet. Og hun er klar over, at der skal udfyldes nogle store sko.

”Søren Green har altid kæmpet for området herude, så for mig er det en udfordring at komme ind som ny, men jeg håber, at jeg også får opbakning til det,” siger hun.

Skolepedellen
Spørger man borgerne i Skarrild, er et af Søren Greens største politiske resultater den seneste tid, at kommunen har valgt at bygge en ny børneinstitution ved siden af folkeskolen i Skarrild.

Folkeskolen, der har 87 elever fra 1. til 6. klassetrin, ligger skråt over for købmandsbutikken med udsigt til samme rundkørsel, der udgør knudepunktet i Skarrild by.

Her er skolens pedel, Søren Toksvig, ikke et øjeblik i tvivl om, hvem æren for det nye byggeri bør tilfalde.

”Det kan vi godt takke Søren Green for. Hvis ingen i byrådet havde kæmpet for Skarrild, så havde vi heller ikke fået bygget en ny børneinstitution,” siger 65-årige Søren Toksvig, der har stemt Venstre hele sit liv.

Han er opvokset på en gård 15 kilometer fra Skarrild, men har boet i byen siden 1975. Har var også selv elev på Skarrild Skole, fra den blev etableret tilbage i 1965, ligesom hans to børn også gik på skolen i sin tid.

Han glæder sig derfor over den nye børneinstitution, som han håber vil have en afsmittende effekt.

”Vores elevtal er ikke vokset de seneste år, og derfor vil skolen altid være truet. Men med en ny børnehave og vuggestue vil vi være mere attraktive for tilflyttere, og så vil skolen også kunne mærke det,” siger han.

 

[Søren Toksvig har selv været elev på Skarrild Skole, hvor han i dag arbejder som pedel]

 

Søren Toksvig vil ligesom Mathias Kolster og Ann Hovmøller heller ikke betegne sig selv som ideologisk liberalist.

Han gentager jævnlig parolen om ”frihed under ansvar” og er generelt langt mere optaget af at få ”tingene til at fungere” i lokalmiljøet, mens han ikke gider bruge unødigt tid på at forholde sig til de politiske drillerier, der foregår inde på Christiansborg.

Søren Toksvig fremhæver også eksemplet med det nygifte par, der har forsøgt at købe grund i Skarrild til to millioner, men fik afslag fra banken.

”Vi vil selvfølgelig helst have et frit samfund, hvor alting udvikler sig selv. Men på den anden side…”

Søren Toksvig tøver et øjeblik, mens han inhalerer dybt, som er han ved at nå frem til en erkendelse, han egentlig ikke bryder sig meget om.

”Bankerne… De har jo fået mange penge for at komme tilbage på fode efter krisen. Så et eller andet sted burde de tage lidt ansvar, træde ind og hjælpe folk. Så kan banken risikere at miste 400.000, hvis parret skulle blive skilt om to år. Men det er da til at overse for de store koncerner. Altså, de taber jo milliarder indimellem,” siger Søren Toksvig, men understreger efterfølgende:

”Men vi skal jo heller ikke have statsbanker. Vi er jo ikke kommunister. Så den er lidt svær,” siger han.

Autoværkstedet
Søren Toksvig er oprindeligt uddannet automekaniker. Indtil for få år siden drev han Skarrild Bilservice, der også ligger ud til rundkørslen mellem folkeskolen og købmandsforretningen.

I dag lejer han værkstedet ud, men har stadig postadresse i boligen bag værkstedet.

Op til sidste kommunalvalg tog han initiativ til et såkaldt fyraftensmøde på værkstedet, hvor Søren Green og borgmester Lars Krarup kunne tale til borgerne.

”Det var en rigtig god aften. Jeg tror, vi var lidt over 100 borgere. Så fandt jeg nogle gamle ølkasser og fik borgmesteren og Søren Green til at stille sig op på dem. Det var sgu i øjenhøjde,” siger han.

Her blev der diskuteret alt fra busruter til jordpriser, og hvorfor man ikke kunne skaffe en taxa kl. 2 om natten. Men det primære formål med arrangementet var at støtte den lokale kandidat, forklarer Søren Toksvig.

 

 

Selvom han i dag har skiftet mekanikerjobbet ud med et deltidsjob som skolepedel, er han ikke afvisende for at gentage succesen op til kommende kommunalvalg. Han har også placeret en plakat af Ann Hovmøller ud foran værkstedet, så alle de forbipasserende bilister kan få ansigt på byens nye kandidat.

”Hende Hovmøller er så ret ny, så det er spændende at se, om hun slår igennem. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi har en lokal byrod. Det har vi haft i 16 år. Og det er ingen selvfølge, at vi som en bette by har vores egen kandidat,” siger han.

Borgmesteren
22 kilometer nord for Skarrild sidder Lars Krarup på sit borgmesterkontor i Herning bymidte. Han oplever ofte, at medlemmerne i byrådet, deriblandt hans egne partikolleger, ofte har dagsordener, der bunder i lokale interesser. Men han vælger at se det som en fordel, fremfor et besvær.

”Vores byråd har en god balance af folkevalgte fra den store by Herning, som er over halvdelen af borgerne, og så de små byer, som også har en selvstændig identitet. Jeg bruger meget tid på at få det hele til at gå op i en højere enhed, og det gør jeg bedst ved at lytte til alle i byrådet, både dem fra landdistrikterne og dem fra de større byer. Det er klart en styrke for vores kommunalbestyrelse, at vi har medlemmer som repræsenterer alle områder af kommunen,” siger Lars Krarup.

Borgmesteren understreger, at der sjældent er de store politiske drillerier, når den lokale politik skal føres ud i livet.

”Der er sgu ikke så meget snak. Her handler vi. For vi er i den del af landet, hvor vi godt ved, at hvis vi vil have ting gennemført, så skal vi selv gøre det. Det er sådan, det er her,” siger han.

["Det er klart en styrke for vores kommunalbestyrelse, at vi har medlemmer som repræsenterer alle områder af kommunen," siger Herning-borgmester Lars Krarup (V)]

 

Lars Krarup er selv vokset op i Herning, hvor han uddannede sig til slagter i den lokale Føtex. Politik fyldte ikke meget i hans opvækst, og første gang han stemte til et folketingsvalg, satte han krydset ud for De Konservative, der dengang sad på regeringsmagten med Poul Schlütter som statsminister.

Efter 16 år på borgmesterposten ligger Venstre lunt i svinget, men man skal ikke mere end 20 år tilbage, før Socialdemokraterne havde absolut flertal i kommunen.

”Det prøver jeg altid at minde mine kandidater og mig selv om,” siger han, men kommer alligevel med et bud på, hvorfor Venstre har været så populære i Herning den seneste tid.

”Jeg håber, at det handler om tillid. Når jeg tror tilliden til mig og til Venstre er høj, så er det fordi, jeg har gjort meget ud af at være borgmester for alle – og ikke kun de 67 procent, der har stemt på Venstre,” siger Lars Krarup.

Rundkørslen
Tilbage i Skarrild står Mathias Kolster og studerer den trafikerede rundkørsel, der binder hele byen sammen.

Købmandsforretningen, hvor skolepedellen Søren Toksvig har aktier for flere tusinde kroner. Ekspedienten i købmandsforretningen Mathias Kolster, der gik på folkeskolen overfor. Og autoværkstedet, hvor skolepedellen har arbejdet i 30 år.

Under 2. verdenskrig styrtede et engelsk bombefly ned over Skarrild. Flyets propel har i mange år været byens vartegn, som stod placeret midt på rundkørslen. I dag er propellen kørt på lossepladsen, mens rundkørslen i stedet er udsmykket med krydsende stensti og farverige blomsterbed.

Beslutningen blev taget under et møde i borgerforeningen, hvilket ærgrer Mathias Kolster en smule.

”Vi kan snakke nok så meget politik her i byen. Men når vi taler om, hvordan rundkørslen skal udsmykkes, så kommer folk op fra stolene,” siger Mathias Kolster og fortsætter:

”Her er vi ikke bange for at blande lokalpolitik med følelser. Det kan godt lyde som små ting. Men her er det, de små ting, der betyder noget.”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)

0:000:00