Forsker: Ghettonetværk skaber værdi

GHETTOVIDEN: Internationale erfaringer viser, at det kan være en meget dårlig ide at nedbryde netværk i socialt belastede boligområder.

Nedrivning af ghettoer kan skade de positive netværk, mener Søren Villadsen, der peger på erfaringer fra udlandet. På billedet står folk i kø i en nedrivningsklar Paris-ghetto, der er midlertidigt omdannet til kunstmuseum.
Nedrivning af ghettoer kan skade de positive netværk, mener Søren Villadsen, der peger på erfaringer fra udlandet. På billedet står folk i kø i en nedrivningsklar Paris-ghetto, der er midlertidigt omdannet til kunstmuseum.Foto: /ritzau/AP Photo/Francois Mori
Benjamin Holst

Beboerne var begejstrede. Og vi var meget begejstrede, fordi vi så et helt nyt potentiale. I stedet for at de sad og rådnede op i lejlighederne, så sad de nu i beboerhuset og diskuterede fælles anliggender.


Søren Villadsen
Forsker og selvstændig rådgiver

Ikke kun i Danmark forsøger man at bulldoze problem-ghettoer væk. Både franske og britiske politikere har taget nedrivning i brug, men resultaterne har langtfra været prangende hver gang.

"Specielt i England har man haft erfaringer med nedrivning af bygninger. Og der er eksempler på, at det er gået rigtig, rigtig dårligt. Indbyggerne satte simpelthen ild til husene," fortæller Søren Villadsen, der har mange års international erfaring som forsker og rådgiver i forbindelse med blandt andet udvikling af socialt belastede miljøer.

"Det kan vi ikke nødvendigvis overføre til Danmark, men vi er mange, der undrer os over, hvad det så er for et boligsocialt projekt, der skal sættes ind for at genhuse de mennesker," siger Søren Villadsen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00