DI vil tvinge næsten dobbelt så mange opgaver i udbud

KONKURRENCE: DI vil med bindende måltal og udbudsplaner presse langt flere offentlige opgaver i udbud og effektivisere for milliarder. Der er et potentiale, men effekterne er usikre, lyder det fra udbudsforsker.

Ikke kun rengøring men også omsorgsopgaver over for ældre og børn skal ifølge forsker konkurenceudsættes for at nå DIs udbudsmål.
Ikke kun rengøring men også omsorgsopgaver over for ældre og børn skal ifølge forsker konkurenceudsættes for at nå DIs udbudsmål.Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Man vil ikke kunne komme i nærheden af en konkurrenceudsættelse på 45 procent uden at gå ind på de udgiftsmæssigt store velfærdsområder.

Ole Helbye Petersen, Professor MSO og leder af Center for forskning i offentlig-privat samspil ved Roskilde Universitet

Danmarks største erhvervsorganisation presser på for at få regeringen til at sikre private virksomheder flere muligheder for at byde ind på offentlige opgaver.

Det vil kunne sikre mere effektiv drift af alt lige fra græsslåning i parkerne til pleje af ældre og spare det offentlige for adskillige milliarder kroner hvert år, lyder budskabet.

Ifølge DI’s nyligt offentliggjorte 2025-plan vil det frigive 8,5 milliarder kroner årligt i 2025, hvis kommuner, stat og regioner øger graden af konkurrenceudsættelse af udbudsegnede opgaver fra knap 26 procent til 45 procent.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00