Debat

Greve-borgmester: Giv os regionernes opgaver – og husk pengene

DEBAT: Hvis regionerne bliver lukket, er kommunerne klar til at overtage flere sundhedsopgaver. Men det kræver flere penge og indflydelse på beslutningerne, skriver Pernille Beckmann (V).

Vi kommuner har ikke særligt gode erfaringer med, at penge og opgaver følges ad, skriver Pernille Beckmann (V).
Vi kommuner har ikke særligt gode erfaringer med, at penge og opgaver følges ad, skriver Pernille Beckmann (V).Foto: Greve Kommune
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Beckmann (V)
Borgmester i Greve Kommune

I kommunerne forbereder vi os lige nu på at tage et større ansvar for borgernes sundhed.

Vi forventer et større sundhedsudspil inden så længe, og mon ikke der snart er politisk opbakning til at lukke regionerne. I kommunerne gør vi os klar til at løfte de opgaver, som vi skal overtage, hvad enten det kun er de nære sundhedsopgaver, som er en stor afgørende opgave, eller det ender med at blive de fleste af regionernes opgaver, som ud over sundhed også dækker opgaver som jordforurening, drift af institutioner for udsatte grupper, for bare at nævne lidt.

Jeg tror, at jeg taler på mange kommuners vegne, når jeg skriver, at vi meget gerne vil påtage os opgaverne. Men der skal følge penge med.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Mens vi i kommunerne betaler, bestemmer sygehusene, hvilke patienter der skal udskrives. Og mens vi i kommunerne betaler, bestemmer lægerne, som er selvstændige erhvervsdrivende, hvilke patienter der skal genindlægges.

Pernille Beckmann (V)
Borgmester i Greve Kommune

Sundhed er en tikkende bombe under budgetterne
Borgernes sundhed må ikke blive en smart statslig spareøvelse, hvor staten først rundbarberer budgetterne og derefter sender alle opgaverne til os i kommunerne, for den øvelse er set før på andre områder.

I forvejen lever kommunerne med, at sundhed er en enorm udskrivning, som vi næsten ingen indflydelse har på. Derfor er vi ikke naive her. Vi lever hver dag med, at sundhed er en tikkende bombe under vores effektiviserede arbejdsgange og stramme budgetter.

Jeg bliver nødt til at minde vores Folketing om, at borgernes sundhed ikke bare kan rundbarberes. Forebyggelse og behandling koster ikke lige pludselig 20 procent mindre, bare fordi det er kommunerne, som står for den.

Pernille Beckmann (V)
Borgmester i Greve Kommune

Lad mig forklare:

Sygehusene udskriver hver dag borgere, som knapt er færdigbehandlede og bestemt ikke kan klare sig selv. Men alligevel skal de hjem i egen bolig, hvor vi tilser borgerne med hjemmesygeplejersker og støtter gennem sosu-medarbejderne. Andre gange har vi mulighed for at tilbyde et aflastningsophold eller en plejehjemsplads.

Men uanset hvad der skal til, er det ikke gratis. Det er tværtimod en stor og uforudsigelig udgift, som vi ikke har indflydelse på. Vi skal bare levere. Med andre ord er vi meget langt fra det sunde princip om, at den, der betaler, bestemmer.

Sygehuse bestemmer, kommuner betaler
Så mens vi i kommunerne betaler, bestemmer sygehusene, hvilke patienter der skal udskrives. Og mens vi i kommunerne betaler, bestemmer lægerne, som er selvstændige erhvervsdrivende, hvilke patienter der skal genindlægges.

Og skulle det ske, at kommunen mirakuløst ikke bruger de forventede pladser på sygehuset i en periode – ja, så betaler vi i kommunerne også for de tomme sengepladser. Helt konkret kan jeg fortælle, at Greve Kommune netop har fået en regning på 18 millioner til indlæggelser, vi ikke har haft.

Det er en helt utrolige betalingsmodel, hvor kommunen aldrig kan vinde. Vi kommuner har altså ikke særligt gode erfaringer med, at penge og opgaver følges ad på en fornuftig, retfærdig og rimelig måde.

Nye sundhedsopgaver kræver nye penge
I Greve, hvor jeg er borgmester, sparer vi i forvejen på alt. Det er ikke bare kommunalt standardklynk. Vores lavpraktiske virkelighed er, at vi sparer 43 millioner kroner i budgettet for 2019, dette beløb stiger til 68 millioner kroner i 2020. Det er altså medarbejdere, som vi må sige farvel til, og opgaver, som vi må opgive at løse. Jeg ved, at mange andre kommuner oplever det samme. Økonomien er presset i bund. Og opgaverne hober sig op.

Nu forventer vi så, at regeringens sundhedsudspil sender nye opgaver til os. Og hvis regionerne bliver lukket, lander der endnu flere opgaver. Først og fremmest selvfølgelig de mange store og vigtige sundhedsopgaver, men også jordforurening, infrastruktur og alt det andet, som regionerne har lavet.

Og som sagt tager vi gerne opgaverne på os. Men jeg bliver nødt til at minde vores Folketing om, at borgernes sundhed ikke bare kan rundbarberes. Forebyggelse og behandling koster ikke lige pludselig 20 procent mindre, bare fordi det er kommunerne, som står for den. Så husk at sende penge med opgaverne, så er vi klar til at løse dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Beckmann

Borgmester (V), Greve Kommune
Social og sundhedshjælper, Social og sundhedsassistent, diverse efteruddannelser i ledelse.

0:000:00