Gribskov gav ansatte ulovlig mundkurv

YTRINGSFRIHED: Ombudsmanden retter nu kritik mod Gribskov Kommune for uretmæssigt at have begrænset ansattes ret til at deltage i den offentlige debat. Det ligner en ulovlig mundkurv, siger Ombudsmanden.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, retter nu kritik mod Gribskov Kommune for at have sendt forkerte signaler om ansattes ret til at udtrykke kritik over for kommunens prioriteringer.
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, retter nu kritik mod Gribskov Kommune for at have sendt forkerte signaler om ansattes ret til at udtrykke kritik over for kommunens prioriteringer.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kim Rosenkilde
Fakta
Offentlige ansattes ytringsfrihed

De overordnede regler og principper for offentligt ansattes ytringsfrihed er bl.a. beskrevet i Justitsministeriets vejledning nr. 87 af 14. september 2006 om offentligt ansattes ytringsfrihed. 

Beskyttelsen af offentligt ansattes ytringsfrihed gælder kun, når de ytrer sig påegne vegne (som privatpersoner) – og altså ikke på vegne af myndigheden.  Om forholdet mellem offentligt ansattes ytringsfrihed og kravet om loyalitet over for den offentlige arbejdsgiver anfører Justitsministeriets vejledning følgende: 

”[Der]… gælder […] visse begrænsninger i offentligt ansattes ytringsfrihed. Dels må den offentligt ansatte ikke ytre sig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for eget arbejdsområde. Dels er centralt placerede medarbejdere tæt på beslutningsprocessen undergivet visse begrænsninger med hensyn til ytringer om forhold, der vedrører deres eget arbejdsområde. 


Det er imidlertid vigtigt at understrege, at den ulovbestemte loyalitetspligt, der består i et ansættelsesforhold, ikke kan medføre yderligere begrænsninger i offentligt ansattes ytringsfrihed.” 

Ombudsmanden har tidligere udtalt, at offentlige arbejdsgivere skal være forsigtige med at rette henvendelse til de ansatte om deres offentlige ytringer om forhold på arbejdspladsen, fordi det kan medføre en risiko for, at de ansatte afholder sig fra at ytre sig.

Læs hele Ombudsmandens udtalelse.

Kilde: Ombudsmanden

Offentligt ansatte har udstrakt frihed til at kritisere forholdene på deres arbejdsplads. Også selv om de er underlagt en loyalitetspligt over for deres arbejdsgiver.

Det skriver Ombudsmanden i en afgørelse om en sag, hvor Gribskov Kommune sendte en mail til lederne af kommunens børne- og ungeinstitutioner ud med advarsler mod at deltage i en protestgruppe på Facebook, hvor der blandt andet blev udtrykt kritik mod kommunens anvendelse af ressourcer på børne- og ungeområdet.

”E-mailen efterlader det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selvom de udtalte sig på egne vegne. At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed”, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. 

Dokumentation

Her er Gribskov Kommunes mundkurv

Gribskov Kommunes HR-afdeling sendte den 14. oktober 2015 en e-mail med overskriften ”Særlig opmærksomhed for alle personaleansvarlige – oprettelse af facebookgruppe” til lederne af kommunens børne- og ungeinstitutioner. I e-mailen skrev HR-afdelingen følgende:

”Kære alle! 

I får denne fælles information, – fordi vi er blevet gjort opmærksom på en nyoprettet facebook gruppe: Forældre i Gribskov. Vi er vidende om at der er ledere, medarbejdere m.fl. der har meldt sig ind i gruppen, og det er jo en mulighed man har.

Men det der går helt galt er, når den enkelte ikke har fornøden opmærksomhed på rammerne for ʻGod adfærdʼ.

- Vi har i september 2014 udsendt samlet information om God adfærd >>> -, men situationen gør det nødvendigt at bede om skærpet opmærksom
på, at alle ansatte skal være vidende om indholdet i ʻGod adfærdʼ og i særdeleshed i denne sammenhæng afsnittet om ʻfacebookʼ (tryk længere ind i dokumentet) ….… og i særlig grad afsnit
2.4: loyalitetspligten der er gældende for alle offentlige ansatte.

Flere nye ledere er kommet til, og via introduktion med ledelsespakkerne er ovenstående formidlet, –, men anledningen med den nuoprettede gruppe, hvor vi står med den første akutte sag betyder, at vi beder jer om at være skærpede opmærksomme på at alle ansatte har den viden opdateret, – og at I forholder jer til at formidle hellere een gang for meget end for lidt, – fordi når først den  ansatte har forbrudt sig mod de præcise regler, så tager vi som arbejdsgiver aktion og ser med meget stor alvor på at bryde disse regler.

Vigtigt at alle personaleansvarlige har fornøden viden om forskellen mellem ytringsfrihed og loyalitetspligten, så det er muligt at formidle til den enkelte ansattes forståelse.

- Når en ansat har ytret sig på en måde, så loyalitetspligten er brudt, – så er de ansættelsesretslige konsekvenser min. advarsel og i særligetilfælde op til påtænkt opsigelse, – alt efter alvoren i det den ansatte  har skrevet om. Hver sag vurderes konkret idet der er en række forskellige forhold der vejes i forhold til arbejdsgiverforholdet og de ansættelsesretslige forhold.

DERFOR; da vi har grund til tro at langt flere ansatte vil melde sig ind på denne gruppe, så er det vigtigt at chefer/ledere med personaleansvarlige sørger for at hver jeres ansatte får skærpet opmærksomhed på disse forhold, og det gøres IKKE ved at skrive at man ikke må melde sig ind i gruppen (det ville være imod ytringsfriheden) men at formidle rammerne der ligger i det indsatte link hvor loyalitetsforpligtelsen er beskrevet udførligt.

- Hvis der er spørgsmål, så kontakt jeres HR partner.”


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00