Grøn ordning skrottes: Kommuner frygter stop for nye vindmøller

STØTTE: Vi er næsten der, hvor vindmøller på land er dødt. Sådan lyder det fra KL, efter regeringen ønsker at stoppe Grøn Ordning, der går til projekter, som skal sikre større lokal accept af opstilling af vindmøller på land.

Foto: /ritzau/Bo Svane
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Det er det eneste sukker, som kommunalpolitikerne har til at dele ud, når der skal opsættes vindmøller.

Jens Peter Hansen
Energipolitisk seniorrådgiver, Danmarks Vindmølleforening.

Det er svært nok at overbevise de lokale borgere om, at der skal opsættes vindmøller i nabolaget. Nu bliver opgaven nærmest umulig, lyder det fra kommuner og Danmarks Vindmølleforening.

Fakta

Grøn Ordning

Formålet med Grøn Ordning er at skabe større lokal accept af opstilling af vindmøller på land.

Når der opstilles nye vindmøller i en kommune, har den pågældende kommune mulighed for at søge om tilskud til initiativer, der kommer de lokale borgere til gavn. Aktiviteter, der gives tilskud til, er:
  • Anlægsarbejder, som styrker landskabelige og rekreative værdier i kommunen
  • Kulturelle og informative aktiviteter i lokale foreninger mv. for at fremme accept af udnyttelse af vedvarende energikilder i kommunen.
Fra den grønne fond hos Energinet.dk indtjener den nye vindmølle 88.000 kr. pr. installeret MW til kommunekassen. 
For en 3 MW mølle vil beløbet således blive 264.000 kr.

Det er kommunen, der skal indgive en ansøgning om tilskud til Energinet.

EU-Kommissionens 10 år gamle statsstøttegodkendelse udløber 21. februar 2018. Dermed skal tilsagn om tilskud efter den grønne ordning være opnået senest 20. februar 2018.

Udløbet af statsstøttegodkendelsen betyder, at selvom Energinet modtager ansøgninger om tilskud senest 20. februar 2018, så vil Energinet meddele afslag, hvis ansøgerne ikke har opnået tilsagn om tilskud inden ordningen er udløbet.

Kilde: Danmarks Vindmølleforening & Energinet.dk

For 21. februar er det nemlig slut med den såkaldte Grønne Ordning, der giver kommuner mulighed for at søge om tilskud til initativer, der kommer de lokale borgere til gavn, når der opsættes vindmøller.

Ifølge regeringen favoriserer ordningen vindmøller og er derfor konkurrenceforvridende. Derfor har man valgt ikke at få en forlængelse eller en ny ordning statsstøttegodkendt i EU, inden den gamle udløber.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00