Handicapformand: Aftale kan tvinge handicappede ud af deres bolig

ØKONOMIAFTALE: Økonomiaftalen mellem regeringen og KL vil give kommuner større fleksibilitet til at bestemme, hvor svært handicappede skal bo. Danske Handicaporganisationer frygter sparehensyn.

Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen, synes igen at have fået udsigt til lovgivning, der kan forringe handicappedes vilkår.
Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen, synes igen at have fået udsigt til lovgivning, der kan forringe handicappedes vilkår.
Kim Rosenkilde

Handicappede risikerer at blive tvunget ud af deres bolig, fordi kommunerne vurderer, at de har fået det bedre.

Det frygter Danske Handicaporganisationer, efter at regeringen og KL torsdag indgik aftale om kommunernes økonomi for 2018.

Af aftalen fremgår det, at kommunerne skal sikres friere rammer – eller større fleksibilitet, som det hedder i aftalen – til vælge nye botilbud til handicappede, hvis deres behov ændrer sig.

Dokumentation

Økonomiaftalens initiativer om botilbud

  • Klausulmodel: Der indføres hjemmel til, at kommunerne kan indskrive et krav i boligdokumenter/lejekontrakter for længerevarende tilbud efter serviceloven og almenlejeloven om, at borgeren kan revisiteres til en ny bolig, hvis borgerens plejebehov betydeligt forværres eller forbedres.
  • Botilbud målrettet unge: Der indføres hjemmel til, at kommunerne kan målrette længerevarende botilbud efter serviceloven og almenboligloven til personer med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne i alderen 18-30 år.
  • Præcisering af regler for midlertidige botilbud, således at det bliver tydeligt, hvornår kommunerne kan opsige eller revisitere borgere, der bor i midlertidige botilbud, og kommunerne nemmere kan anvende tilbuddene til afklaringsforløb for borgere, der senere skal på et længerevarende tilbud.
  • Ensartede flytteregler for længevarende boformer: Der indføres hjemmel til at opsige borgere ved om- og reorganisering af almene plejeboliger svarende til gældende bestemmelse i bekendtgørelse om lejerettigheder til beboere i længerevarende botilbud efter serviceloven.
  • Afskaffelse af sondring mellem de fysiske rammer for længerevarende og midlertidige botilbud, således at kommunerne får bedre muligheder for at lade enkelte boliger/værelser udgøre hhv. midlertidige eller længerevarende botilbud afhængig af sammensætningen af borgere på et givent tilbud.
  • Kommunal dækning af skader forvoldt af lejere i almene boliger, hvor det skønnes, at dennes adfærd er en hindring for at leve op til de lejemæssige forpligtigelser. Dette sikrer enslydende regelsæt for længerevarende tilbud.

Læs hele økonomiaftalen her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00