Hovedstadsborgmestre: Udflytning er et stort fupnummer

BALANCE: Det er en myte, at udflytning af statslige arbejdspladser øger væksten uden for hovedstaden. Det mener en række storkøbenhavnske borgmestre, som advarer mod regeringens og Folketingets 'del og hersk' over kommunerne.

Med udspillet 'Bedre Balance' præsenterede regeringen ambitionen om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden ud i landet. Blandt andet fordeles 200 stillinger ved Skat til Næstved, Ribe, Odense, Ringkøbing, Herning og Aalborg.
Med udspillet 'Bedre Balance' præsenterede regeringen ambitionen om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden ud i landet. Blandt andet fordeles 200 stillinger ved Skat til Næstved, Ribe, Odense, Ringkøbing, Herning og Aalborg.Foto: Erik Refner/Scanpix
Kim Rosenkilde

Både engelske og norske erfaringer viser, at det bliver hundedyrt. Formentlig meget dyrere, end de penge der er afsat.

Michael Ziegler (K)
Borgmester, Høje-Taastrup Kommune

Først brækker man benet på modspilleren. Efterfølgende tilbyder man så at sætte et lille plaster hen over såret.

Med denne relativt brutale metafor beskriver Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) regeringens beslutning om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til en række kommuner spredt ud over resten af landet.

Ordene faldt på en konference, der mandag løb af stablen i Landstingssalen på Christiansborg.

Dokumentation

Udflytning, udligning og udvikling

Under ovenstående overskrift mødtes borgmestre fra henholdsvis Albertslund, Glostrup, Høje-Taastrup, Herlev, Frederikssund og Rødovre samt Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), mandag i Landstingssalen på Christiansborg.

Ifølge initiativtager Steen Christiansen (S) fra Albertslund var der to formål med konferencen:

"Det ene er, at vi synes, at det er vigtigt at få sat fokus på hovedstadsområdet som vækstmotor i forhold til at skaffe job og vækst. Ikke bare i hovedstadsområdet, men i hele landet. Når det går godt i hvoedstadsområdet, så går det også godt i den øvrige del af landet."

"Den anden del af det er at sende et signal til de 3.900 medarbejdere, som jo er vores borgere i hovedstadsområdet, der bliver berørt af det her. Vi er opmærksomme på det, og vi er også opmærksomme på den situation, de og deres familier er i."


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00