Hver tredje overvejer partiskift ved kommunalvalg

KOMMUNALVALG: Mange vælgere overvejer at stemme anderledes ved kommunalvalget, end de gjorde ved sidste folketingsvalg. Det vil især komme Enhedslisten til gode.
Selv når folketingsvalg og kommunalvalg afholdes samme dag, er der betydelig forskel på vælgernes stemmeafgivning ved de to valg. Spørgsmålet er, hvor meget de store politiske forskydninger siden folketingsvalget vil påvirke vælgernes stemmeafgivning ved kommunalvalget senere på året.
Selv når folketingsvalg og kommunalvalg afholdes samme dag, er der betydelig forskel på vælgernes stemmeafgivning ved de to valg. Spørgsmålet er, hvor meget de store politiske forskydninger siden folketingsvalget vil påvirke vælgernes stemmeafgivning ved kommunalvalget senere på året.Foto: Colourbox
Erik Holstein

S og SF har bestemt mulighed for at redde en del hjem ved hjælp af gode lokale kandidater. Omvendt er der en risiko for, at de danske vælgere begynder at opføre sig som de amerikanske, der ofte bruger et midtvejsvalg til at give et gult kort til regeringen.

Ulrik Kjær
Professor ved institut for statskundskab, SDU

Mange vælgere vil ved kommunalvalget til november kaste deres stemme på et andet parti, end de gjorde ved folketingsvalget to år tidligere. Det viser en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk. I målingen svarer 67,9 procent af vælgerne, at de forventer at stemme på samme parti ved kommunalvalget som ved sidste folketingsvalg. 17,5 har besluttet sig til at stemme på et andet parti, mens 14,6 procent endnu ikke har taget stilling.

Der findes ikke sammenlignelige målinger på, hvor mange procent, der plejer at stemme på et andet parti ved et kommunalvalg i forhold til et forudgående folketingsvalg. Men professor Ulrik Kjær fra Institut for Statskundskab ved SDU understreger, at der selv i 2001 var betydelig forskel på resultatet ved folketingsvalg og kommunalvalg, selvom de undtagelsesvist blev afholdt samme dag.

Ulrik Kjær kalder resultatet af efterårets kommunalvalg for "dejlig uforudsigeligt":
"Der er virkelig mange vælgere i spil. S og SF har bestemt mulighed for at redde en del hjem ved hjælp af gode lokale kandidater Omvendt er der en risiko for, at de danske vælgere begynder at opføre sig som de amerikanske, der ofte bruger et midtvejsvalg til at give et gult kort til regeringen." 

Dokumentation
Spørgsmålet lød:

Der skal afholdes kommunalvalg til november. Regner du med at stemme på det samme parti ved kommunalvalget, som du stemte på ved sidste folketingsvalg?

- Ja
- Nej
- Ved ikke

Alle 
Ja67.9
Nej17.5
Ved ikke14.6
Total100.0

PartierELSFSRLAKV
DF
Ja46738344357780
68
Nej371111342059
19
Ved ikke1716 622451811
13
Total100100100100100100100100

Meningsmålingen er foretaget af A&B analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1.032 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Svarene er indsamlet i perioden fra torsdag 16/5 til tirsdag 21/5 2013.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00