It-leverandører savner fleksibilitet i udbudsloven

UDBUD: Nye muligheder for at lave mere fleksible processer omkring offentlige indkøb skal bruges mere, mener DI og Microsoft. Også KL efterlyser mere klarhed.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sendte i december en evaluering af udbudsloven i høring, som det blev aftalt, da loven blev vedtaget i 2016.
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sendte i december en evaluering af udbudsloven i høring, som det blev aftalt, da loven blev vedtaget i 2016.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Jeg hører fra mange offentlige instanser, at de gerne vil have mulighed for at gøre det hurtigere.

Peter Quarfordts Skov
Direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark
Fakta

Fleksible udbudsformer

Udbud med forhandling:
Her har udbyder ret til at forhandle med leverandørerne om behov, som ikke dækkes af standardprodukter. Ved udbud med forhandling kan udbyder derefter tage direkte kontakt til en eller flere leverandører og forhandle sig frem til kontraktens vilkår og indhold om de tekniske, økonomiske og juridiske forhold. Inden da skal der foretages en prækvalifikation.

Konkurrencepræget dialog:
Udbudsformen må anvendes i de samme situationer, hvor man må anvende udbud med forhandling. Den består af en dialogfase, hvor man indleder med en drøftelse eller forhandling med udvalgte ansøgere, inden der afgives tilbud. Hensigten med dialogen er at udvikle og indkredse en eller flere løsninger, som kan opfylde udbyders behov. Løsningerne skal danne grundlag for de tilbud, som de valgte leverandører senere opfordres til at afgive. 

Innovationspartnerskaber:
Det er en procedure, hvor udvikling af en løsning med efterfølgende anskaffelse er tænkt i ét. Udbudsformen er især relevant for udbydere, som søger en løsning, men mangler idéer til, hvordan denne i praksis skal se ud. Den kan kun anvendes, hvis en forudgående markedsdialog har vist, at der skal udvikles noget, som ikke allerede er tilgængelig på markedet. 

Kilde: Udbudsportalen.dk

Offentlige myndigheder skal blive bedre til at bruge de muligheder, de fik med udbudsloven fra 2016.

Men samtidig skal det også gøres nemmere og tydeligere, hvornår de såkaldt fleksible udbudsformer kan anvendes.

Sådan lyder det fra Dansk Industri.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00