KL: Kommunerne skal have politisk råderum

DOKUMENTATION: Kommunerne har bidraget til den økonomiske genopretning. Men regeringen må give kommunerne mere råderum til de kommende omstillingsopgaver, mener Kommunernes Landsforenings formand, Erik Nielsen.
Foto: Rødovre Kommune
Pernille Diana Castle Møller
Kommunernes Landsforenings formand, Erik Nielsen, åbnede Kommunaløkonomisk Forum 2013 ved at understrege, at kommunerne har leveret varen, og at de trods økonomisk krise har ydet et stort bidrag til den økonomiske genopretning. Han påpeger dog, at der fortsat er plads til effektiviseringer, og at landspolitikerne må give kommunerne politisk råderum til at løse opgaverne.

Fortsat effektivisering
Fremadrettet skal kommunerne på flere områder standardisere og digitalisere processerne.
  • Kommunerne skal forsøge at gøre borgerne mere selvhjulpne og få dem til at se mulighederne i de digitale selvbetjeningsløsninger.
  • Borgerne skal tænkes ind, og deres ressourcer skal bruges, når der leveres kommunal service.
  • Kommunerne skal sætte tidligere ind med forebyggende indsatser i forhold til udsatte familier.
  • Kommunerne skal sørge for bedre overgange fra dagtilbud til folkeskole, således at børn med behov for ekstra støtte opdages tidligt i processen. Der skal ligeledes stilles større krav til elevernes færdigheder i folkeskolen, og lærerne skal være mere sammen med eleverne - bedre brobygning mellem folkeskolen og videre op i uddannelsessystemet.
  • Beskæftigelsesindsatsen skal ses sammen med de øvrige indsatser - både uddannelse og sundhed og social- og erhvervspolitik.

Kommunerne skal have politisk råderum
Erik Nielsen roser landspolitikerne for en vilje til reformer, men påpeger, at det er nødvendigt, at kommunerne får politisk råderum, hvis de skal løse omstillingsopgaverne. Erik Nielsen mener, at der fortsat er brug for reformer og nævner sundhedsområdet som et eksempel.

Staten skal bakke kommunerne op
Erik Nielsen opfordrer regeringen til ikke at straffe kommunerne, når de bidrager til den økonomiske genopretning.

 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00