Debat

KL og Socialpædagogerne: Folketinget skal give socialpsykiatrien et løft

Når Folketinget i løbet af det kommende år tegner stregerne for fremtidens psykiatri, skal der skabes bedre balance mellem behandlings- og socialpsykiatrien, skriver Ulrik Wilbek (V) og Benny Andersen.

Socialpsykiatrien er også tidlige indsatser, der ikke kræver længerevarende sagsbehandling, skriver Ulrik Wilbek og Benny Andersen. 
Socialpsykiatrien er også tidlige indsatser, der ikke kræver længerevarende sagsbehandling, skriver Ulrik Wilbek og Benny Andersen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Benny Andersen
Ulrik Wilbek
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er mange år siden, der blev gjort op med forestillingen om, at mennesker med psykiske vanskeligheder skulle leve store dele af deres liv på en psykiatrisk afdeling. De har en hverdag, som skal fungere ligesom alle andre. Og her spiller socialpsykiatrien i kommunerne en afgørende rolle.

Mennesker med psykiske vanskeligheder får i socialpsykiatrien støtte i hverdagen til at mestre og leve deres liv. Det er hjælp til at betale regninger, købe ind og holde kontakt til for eksempel studiet og netværket. Det er også ophold på socialpsykiatriske bosteder, når der er brug for endnu mere støtte – til tider hele døgnet.

De socialfaglige medarbejdere kan spotte, når angsten begynder at tage over, eller de paranoide vrangforestillinger om, at naboen stjæler vasketøjet eller spreder falske rygter nede på gaden, opstår.

Socialpsykiatrien er også tidlige indsatser, der ikke kræver længerevarende sagsbehandling, men som kan sættes ind hurtigt for at hjælpe mennesker tilbage på sporet.

Ulrik Wilbek og Benny Andersen
Hhv. formand for KL’s Socialudvalg og Socialpædagogerne

Det er også de socialfaglige medarbejdere, der ser, at forbruget af alkohol er vokset så markant, at borgeren ikke kan tage vare på sig selv.

Socialpsykiatrien er også tidlige indsatser, der ikke kræver længerevarende sagsbehandling, men som kan sættes ind hurtigt for at hjælpe mennesker tilbage på sporet, med for eksempel akutindsatser eller rehabiliteringsforløb om hverdagslivsmestring, hvor socialfaglige medarbejdere og brugere er i øjenhøjde.

En ændret psykiatri
Det er imidlertid også her, at vi de seneste år har oplevet, at borgerne i nogle tilfælde er blevet dårligere og har større og forandrede behov for hjælp. Hvor antallet af borgere, der søger hjælp og støtte, vokser med hastige skridt. Og hvor vi har set eksempler på forfærdelige tragedier, når det er gået helt galt.

Noget af forklaringen skal findes i, at behandlingspsykiatrien de seneste årtier har ændret sig. Hvor man tidligere kunne være indlagt i lange perioder, er man i dag ofte kun lige inde og vende på hospitalsgangen, fordi behandling ellers gives ambulant, suppleret af støtte og hjælp fra den lokale kommune.

Men vi har ikke som samfund prioriteret den fornødne planlægning, økonomi og kompetencer, der skal til for at gøre socialpsykiatrien klar til den opgave.

Man skal ikke leve livet fra en hospitalsseng. Men det betyder, at der skal opbygges en socialpsykiatri, der kan tage fra, hvor behandlingspsykiatrien slipper.

Flere hænder, tilpasset bostøtte og kompetenceløft
Så når Folketinget i løbet af det kommende år tegner stregerne for fremtidens psykiatri, skal vi have skabt balance mellem det, der skal ske i behandlingspsykiatrien og det hjælpesystem, der skal tage fra og yde støtte til borgerne i hverdagen.

For eksempel med forbedrede muligheder for at yde ekstra støtte og samtale i eget hjem til dem, der kommer hurtigt hjem fra sygehus, et døgn eller to i et socialfagligt akuttilbud, flere kompetencer og hænder på botilbud og hjælp og støtte til borgerne til i samspil med behandlingspsykiatrien at modtage psykiatrisk behandling.

Derfor opfordrer vi i KL og Socialpædagogerne Folketinget til at løfte socialpsykiatrien, så der bliver mulighed for:

  • Flere hænder og styrkede kompetencer
  • Fleksibel, tilpasset bostøtte, der til enhver tid matcher borgernes aktuelle støttebehov
  • Kompetenceløft til specialisering af botilbud
  • Styrkelse af sammenhængen med tættere samspil, kompetenceløft på tværs af sektorer og øget gennemsigtighed

Med fælles ambitiøse mål skal vi sætte retningen for en samlet psykiatriindsats, der tager udgangspunkt i det enkelte menneskes ressourcer og muligheder. Vi skal sikre, at mennesker med psykiske vanskeligheder får den bedst tænkelige hjælp samtidig med, at vi gradvist hjælper dem til at blive uafhængige af hjælp.

Vi skal sikre, at de oplever et liv med meningsfuld aktivitet og livskvalitet – og så skal vi i langt højere grad forebygge indlæggelser.  

Lad os investere i dette område af psykiatrien – både med faglighed, penge, omhu og omsorg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00