Kommuner forventer at undvige statslig straf efter hård økonomisk opbremsning

ØKONOMI: En række kommuner trak i efteråret den økonomiske håndbremse for at undgå store budgetoverskridelser. Det har ifølge KL sikret, at de aftalte rammer for 2019 nu ser ud til at blive overholdt.

Kommuners frygt for at sprænge budgetter og udløse en statslig sanktion ser ud til at kunne drive over.
Kommuners frygt for at sprænge budgetter og udløse en statslig sanktion ser ud til at kunne drive over.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det kan være vanskeligt at lægge et budget, og endnu vanskeligere at overholde det.

Det er derfor ikke kun nyheden om, at de kommunale budgetter holder sig inden for den aftalte ramme i 2020, som skaber lettelse blandt embedsmænd og politikere i landets kommuner.

Også udsigten til, at de samlede kommunale regnskaber for 2019 ser ud til at holde sig inden for de aftalte rammer, har ført til lettelse i såvel lokale økonomiforvaltninger som KL-huset.

”Der var voldsomt pres på i efteråret med udsigt til et merforbrug på både service og anlæg. Og ja, dermed også en sanktion. Så er jeg ærlig talt imponeret over, at man så mange steder har handlet og er kommet i mål,” siger Morten Mandøe, cheføkonom i KL.

Det var blandt andet den udsigt til at sprænge både den lokale og den samlede serviceramme, der i september var medvirkende til, at man i Aalborg Kommune besluttede at dæmpe serviceudgifterne i 2019 med 85 millioner kroner.

Også i kommuner som Holstebro, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Kolding og en lang række andre er der blevet trådt på bremsen hen over efteråret.

Både service og anlæg inden for skiven
I Kolding var forventningen om en overskridelse af den samlede serviceramme i 2019 så stor, at byrådet afsatte penge på budgettet i 2020 til at dække en eventuel statslig sanktion.

Men samlet set ser det altså nu ud til, at man kan få lov til at bruge de penge på andre ting i Kolding.

”I efteråret så det meget vanskeligt ud både i forhold til service og anlæg. Men på nuværende tidspunkt ser det ud til, at vi holder os inden for rammerne, både når det gælder service og anlæg. Det er i hvert fald vores bedste bud lige nu,” siger Morten Mandøe.

Sidste år førte det til en kritik fra daværende finansminister, Kristian Jensen (V), at kommunerne brugte mere på anlæg end aftalt og brød den samlede ramme for service og anlæg.

Men da der ikke var aftalt regnskabssanktion på en eventuel overskridelse af anlægsudgifterne, førte det ikke til nogen sanktion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Mandøe

Cheføkonom, KL
cand.polit. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00