Debat

Kommuner i spin-manøvre om økonomi for handicappede

DEBAT: Med kommunernes aktuelle skattesænkninger i baghovedet ligner det spin, når der nu klages over problemer med at overholde budgetterne på handicapområdet. Det skriver formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olensen, mener, at KL og kommunerne er ved at gøde jorden for endnu et opgør med handicappedes rettigheder.
Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olensen, mener, at KL og kommunerne er ved at gøde jorden for endnu et opgør med handicappedes rettigheder.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har set det før – desværre – at kommunerne går ud med en påstand om udgifter, der eksploderer på handicapområdet. Sidste gang man gjorde det, skulle det retfærdiggøre flere års voldsomme besparelser, med store konsekvenser for personer med handicap.

I handicaporganisationerne har vi mærket følgerne på den meget store stigning i henvendelser fra mennesker, der ikke kan få hverdagen til at hænge sammen uden deres støtte. Fortvivlede mennesker med handicap og deres pårørende, som føler sig presset og svigtet af det system, som skal hjælpe dem.

Nu ser vi det så igen: Formanden for kommunernes Økonomidirektørforening siger, at udgifterne på voksenhandicapområdet stiger voldsomt og spås til at blive en af de kommende års store økonomiske udfordringer.

Det udsagn vækker stor undren i handicaporganisationerne.

Jeg må desværre konkludere, at KL igen er i gang med spin, der skal få politikere og medier til at købe ”ideen” om, at udgifterne på handicapområdet er ustyrlige.

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

Dårlig disponering

Det første spørgsmål, som melder sig, er: hvad mener man med, at der ikke er nok penge?

Kommunerne har gennem de sidste år holdt så meget igen, at de har sparet milliarder i forhold til det budgetterede på serviceudgifterne. Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets tal var det i 2011 5,7 mia. kr. og regnskaberne for 2012 viser et mindre forbrug på 5,3 mia. kr..

Det næste spørgsmål er: Hvilket belæg har man for at tale om en stigning – er der ikke snarere tale om en forkert disponering?

Ifølge socialministeriets egne tal for kommunale udgifter til handicapområdet (2009-2012) har der siden 2011 været et markant mindre forbrug. På Handicapområdet blev der i 2009 brugt 28.864 mio. kr., og i 2012 blev der brugt 26.863 mio. kr. (2014-priser).

Tragikomiske skattesænkninger

Man fristes til at antage, at der enten er sket det, at kommunernes voldsomme besparelser nu er ved at ramme som en boomerang, eller at kommunerne simpelthen er meget dårlige til at planlægge og budgettere korrekt.

Endelig må man med et tragikomisk glimt i øjet spørge: Hvorfor sænke skatterne, når man tilsyneladende ikke kan holde sine budgetter?

Kommunerne har netop indberettet til Økonomi- og Indenrigsministeriet, at der er 31 kommuner, der sætter skatten ned til næste år, mens kun 5 hæver den. Samlet er der tale om et fald i skatterne på 186 mio. kr. i 2015. I 2014 sænkede kommunerne skatterne med samlet 150 mio. kr.

Den lader jeg lige stå et øjeblik…..

Jeg må desværre konkludere, at KL igen er i gang med spin, der skal få politikere og medier til at købe ”ideen” om, at udgifterne på handicapområdet er ustyrlige, og at de ikke kan holde budgetterne.

Det kan de godt, de er faktisk gode til det. Men det er et grimt spin – og jeg kan kun opfordre til, at man ikke lader sig forføre af den retorik.

For den har ført til, at dagligdagen for mennesker med handicap er, at vi skal kæmpe fra sag til sag for at få støtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00