Debat

Konsulent: Ros til ambitiøs digitaliseringsstrategi

DEBAT: Digitalisering er en nøgle til øget produktivitet i en presset offentlig sektor. Derfor er den længe ventede digitaliseringsstrategi så vigtig, skriver Mikkel Pødenphant fra PA Consulting Group, der nu kigger frem mod implementeringsfasen.

"<span>Retningerne er tegnet, og
forudsætningerne for at lykkes, synes jeg også, er på plads," lyder vurderingen fra PA Consulting Groups Mikkel Pødenphant.</span>
"Retningerne er tegnet, og forudsætningerne for at lykkes, synes jeg også, er på plads," lyder vurderingen fra PA Consulting Groups Mikkel Pødenphant.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikkel Pødenphant
Konsulent i PA Consulting Group 

Den offentlige sektor er under stort udgiftspres og har dramatisk behov for at øge produktiviteten.

Det gælder kerneområder for den offentlige sektor som for eksempel sundhedsområdet, hvor der er et massivt udgiftspres, samtidig med, at vi ønsker en bedre og bedre service.

Borgeren i fokus
Øget digitalisering og anvendelse af nye teknologier i den offentlige sektor er en stor del af svaret på, hvordan vi fremadrettet kan opretholde et velfærdsamfund, som vi kender det.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor har jeg set frem til den længe ventede digitaliseringsstrategi, som afløser de tidligere strategier, der har bragt Danmark helt på forkant af den offentlige digitalisering.

Den nye strategi bekræfter, at grundlæggende forandringer i offentlig sagsbehandling, arbejdsgange og servicetilbud først og sidst skal drives af borgerens behov og ønsker – ikke af forvaltningsmæssige hensyn eller organisatoriske skel. Og lige så vigtigt, at det offentlige i mødet med borgeren er fuldt digital i sine processer – også når mødet er et telefonkald eller et fysisk møde.

Nu skal der leveres - og her hviler der et stort ansvar på lederne i den offentlige sektor.

Mikkel Pødenphant
Konsulent i PA Consulting Group

Et stort og ambitiøst skifte
Så spørgsmålet er, om den nye strategi er tilstrækkeligt ambitiøs? Sikrer den, at digitale og teknologiske løsninger driver god service og effekt ud af staten, regioner og kommuner til gavn for borgere og virksomheder?

Jeg synes i hvert fald, at strategien rammesætter de helt centrale områder for, at myndigheder og offentlige institutioner kan anvende de rette løsninger og skabe de store forandringer, som en egentlig digitalisering kræver.

Det er et stort og ambitiøst skifte, for nu kræver strategien, at offentlige virksomheder ændrer arbejdsgange helt inde i maven, og at offentlige myndigheder skal kunne koordinere og anvende data på tværs af myndigheder i mødet med borgere og virksomheder med henblik på at yde en god og effektiv service.

God service kræver god ledelse
God offentlig service er heldigvis ikke helt nyt. Sidste år stiftede vi Den Offentlige Servicepris, som hylder fremsynede offentlige myndigheders arbejde med god service, og som skaber et forum for vidensdeling.

Læringen er, at god offentlige service kræver ændring i adfærd og nye kompetencer samt en velfungerende infrastruktur, hvor data kan deles hensigtsmæssigt. Særligt kræver det en ledelse, der går foran for at drive en grundlæggende forandring.

Det er også derfor, at jeg med glæde kan konstatere, at den nye digitaliseringsstrategi skal drives af nogle af de aktører, som har store samarbejdsflader med andre myndigheder, og som allerede er nået langt i rejsen med fokus på offentlig service.

Sidste år vandt såvel Erhvervstyrelsen som ATP således priser inden for forskellige kategorier af god service.

Nu skal der leveres
Så ja, strategien er ambitiøs, og endnu vigtigere er, at de centrale aktører, der skal skabe forandringer, også er med ved bordet.

Retningerne er tegnet, og forudsætningerne for at lykkes, synes jeg også, er på plads.

Nu skal der leveres - og her hviler der et stort ansvar på lederne i den offentlige sektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00