Krise i forhandlinger om overenskomst spidser til: "Det ser rigtig presset ud"

ANALYSE: Uenighed om lærernes arbejdstid blokerer fortsat for forhandlinger for 750.000 offentligt ansatte. Stemningen mellem parterne bliver stadig mere kølig, og med under fire uger til deadline er forhandlingerne under hårdt pres.

Vi går snart ind i uge fire, og der er fortsat ikke kommet gennembrud i de forhandlinger om lærernes arbejdstid, som en samlet fagbevægelse har gjort til forudsætning for forhandlinger for alle andre faggrupper.

Tirsdag aften gik Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening igen fra hinanden med uforrettet sag. Og uden realitetsforhandlinger for lærerne, ingen forhandlinger på andre områder.

Fagforeningerne i staten, kommunerne og regionerne fastholder som konsekvens den timeout, der har præget forhandlingerne siden startskuddet før jul, og har meddelt, at man tidligst går til forhandlingsbordet i næste uge – hvis der altså sker fremskridt mellem lærerne og kommunerne.

Med under fire uger til den deadline, der er aftalt i køreplanen for forhandlingerne, begynder krisen i forhandlingerne dermed at spidse til.

"Det ser rigtig presset ud efterhånden. Ifølge den officielle køreplan skulle kommunerne være færdige med de tværgående forhandlinger den 14. februar, og staten slutter ofte en uges tid før. Det er om tre uger, og tre uger er altså ikke lang tid, hvis man skal nå at realitetsforhandle alle de emner, som parterne har lagt frem," vurderer Nana Wesley Hansen, der er arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet.

Er der mulighed for at overskride køreplanen, hvis der kommer et sent gennembrud i forhandlingerne om lærernes arbejdstid?

"Det er svært at svare på. Overenskomstforhandlinger er egentlig ret fleksible, og man kan nogle gange blive overrasket over, hvad der kan lade sig gøre. Problemet er bare, at hele strategien i de nuværende forhandlinger handler om at lægge pres på modparten, og man lægger jo ikke pres på, hvis der ikke er nogen deadline," siger Nana Wesley Hansen.

Nyt forhandlingsudspil fra lærerne
Lærerne kræver en 'normalisering' af de arbejdstidsregler, som set med lærerbriller blev markant forringet med den omdiskuterede lov 409, der blev resultatet af lockouten under overenskomstforhandlingerne i 2013.

Den nød har man nu forsøgt at knække på indtil videre 10 forhandlingsmøder mellem KL og Danmarks Lærerforening.

På forhandlingsmødet mellem KL og Lærerforeningen tirsdag aften lagde lærerne et nyt forhandlingsudspil på bordet, som potentielt kan få afgørende betydning for overenskomstforhandlingernes fortsatte forløb. Hvis KL accepterer at forhandle videre med udgangspunkt i udspillet, vil det ifølge kilder tæt på forhandlingerne være at betragte som hvid røg fra forhandlingerne.

Køligt forhandlingsklima
Ifølge samme kilder havde KL udbedt sig betænkningstid indtil torsdag aften. KL har dog ifølge Altingets oplysninger torsdag aften ikke givet nogen konkret respons på udspillet.

Stemningen mellem parterne virker dog til til at blive stadig mere kølig.

Kommunernes topforhandler Michael Ziegler (K), der er formand for løn- og personaleudvalget i KL, kan ikke genkende billedet af, at der endnu ikke har været tale om realitetsforhandlinger.

"Vi spilder ikke vores tid på forhandlinger, der ikke er reelle. Men det betyder jo ikke, at parterne kan blive enige. Det lyder lidt i den her sag, som om reelle forhandlinger i fagforeningernes optik er, at KL lægger sig fladt ned," sagde han til Ritzau efter tirsdagens forhandlingsmøde.

Musketered skal tryktestes
De nuværende overenskomster udløber 1. april. En eventuel konflikt kan tidligst træde i kraft fra denne dato, hvis den altså er varslet mindst fire uger før.

Ifølge Nana Wesley Hansen er risikoen for konflikt ikke nødvendigvis større, end den hele tiden har været.

"Alle har hele tiden vidst, at det her med lærernes arbejdstid blev svært at løse, så der har hele tiden været en forventning om, at der ville komme det her pres ind i forhandlingerne. Og det tror jeg, at parterne et eller andet sted hele tiden har været indstillet på," siger hun.

Søndag aften mødes de øvrige lønmodtagerorganisationer for at gøre status på forhandlingerne – eller mangel på samme. Hvis der endnu ikke er sket gennembrud mellem KL og lærerne, får fagbevægelsens nøglespillere her lejlighed til at trykteste den såkaldte musketered om at boykotte forhandlingerne, så længe lærerne ikke er i realitetsforhandlinger.

I løbet af ugen har blandt andet FOA-formand Dennis Kristensen dog indikeret, at FOA agter at stå last og brast med lærerne.

Forrige artikel Alternativet: Metrogælden binder København på hænder og fødder Alternativet: Metrogælden binder København på hænder og fødder Næste artikel Undersøgelse frikender Anna Mee Allerslev for inhabilitet Undersøgelse frikender Anna Mee Allerslev for inhabilitet
Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

KØF: Formanden for Det Økonomiske Råd, professor Carl-Johan Dalgaard, forventer ikke, at en kommende velfærdslov vil gøre nogen større forskel for udviklingen af de offentlige udgifter. Men detaljerne kan få konsekvenser lokalt.