Lærerne og kommunerne lander aftale om lærernes arbejdstid

FORLIG: Syv års stridigheder afløses af en aftale mellem lærernes og kommunernes topforhandlere. Den skal nu til urafstemning blandt lærerne og godkendes af KL’s bestyrelse.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Syv års utilfredshed og tovtrækkeri mellem lærerne og kommunerne er tæt på at nå en ende.

Topforhandlerne for lærerne og KL er nu nået til enighed om en ny aftale om lærernes arbejdstid.

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Den nye aftale skal erstatte den meget omstridte lov 409, som blev til efter et regeringsindgreb under lærerlockouten i 2013.

Den betød, at lærernes arbejdstid blev lovreguleret, hvilket har mødt stor kritik fra lærerne, der har kæmpet for en egentlig overenskomst lige siden.

Men den nye aftale løser de udfordringer med arbejdstiden, som lærerne har oplevet, mener Anders Bondo Christensen, som er formand for Lærernes Centralorganisation

”Aftalen handler om prioriteringer af lærernes arbejdstid. Vi er gået ind i forhandlingerne for først og fremmest at sikre sammenhæng mellem de opgaver, lærerne skal løse, og den arbejdstid lærerne har til rådighed i kommunerne og på den enkelte skole. Det er denne aftale lykkedes med,” udtaler han i pressemeddelelsen.

Stor knast fjernet før OK21
Dagens aftale fjerner en af de store knaster, der ellers kunne været opstået mellem de kommunale arbejdsgivere og lærerne, når den næste overenskomst skal forhandles på plads i foråret 2021.

Netop arbejdstid var nemlig en af de sager, som var tæt på at forårsage en storkonflikt ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Lærerne havde indgået en musketered med de øvrige offentligt ansatte om, at der ikke kunne indgås nogle aftaler, før der var en løsning på lærernes arbejdstid.

Det svære spørgsmål blev dog skudt til hjørne med et løfte om en undersøgelseskommission, som skulle se nærmere på arbejdstidsreglerne. Kommissionen kom med sine anbefalinger i december 2019, og det er med udgangspunkt i dem, at topforhandlerne har forhandlet de seneste måneder.

Det glæder KL, at de to stridende parter efter syv år har fundet fælles fodslag:

”I KL har vi haft et stort ønske om at finde en god løsning på en udfordring, der har optaget både os og alle andre, der interesserer sig for folkeskolen, i mange år. Derfor er vi glade for at være nået til enighed om denne aftale, og jeg har en stærk tro på, at den får en stor og positiv betydning for vores fælles skole,” udtaler Michael Ziegler, som er KL’s chefforhandler.

Aftalen skal nu vedtages på en urafstemning blandt lærerne og godkendes af KL’s bestyrelse. Hvis den bliver vedtaget, vil den gælde for alle lærere og børnehaveklasseledere, som er ansat i kommunerne.

Hele aftalen kan læses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00