Debat

Lektor: Debat om budgetlov bør også handle om magtforholdet mellem regeringen og Folketinget

Debatten om budgetloven er præget af delvise misforståelser og udeladelser. Det langsigtede perspektiv kan forsvinde for øje, når politikere er fri for begrænsninger, og så bør man også interessere sig for finanspolitisk transparens og demokratiske magtbalancer, skriver Lasse Aaskoven.

Budgetloven giver anledning til en diskussion af magtforholdet mellem Folketinget og regeringen, da den placerer en vis magt hos finansministeren, skriver Lasse Aaskoven.
Budgetloven giver anledning til en diskussion af magtforholdet mellem Folketinget og regeringen, da den placerer en vis magt hos finansministeren, skriver Lasse Aaskoven.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lasse Aaskoven
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den danske budgetlov står over for at skulle revideres. Aftaleparterne bag det ”nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik” har tilkendegivet, at én del af dette bliver en hævning af grænsen for den såkaldte strukturelle saldo.

Derudover har budgetloven været genstand for en betydelig debat over de sidste par år herunder i Altinget. Imidlertid har, som jeg ser det, debatten om budgetloven været præget af nogle (delvise) misforståelser og udeladelser.

Her tror jeg, at noget af den forskning, der har været i finanspolitiske regler generelt, kan være med til at kaste lidt mere lys over, hvordan denne type institutioner virker og bidrage til debatten.

Den danske budgetlov er én del af en global trend vedrørende finanspolitiske regler. Altså regler der indfører begrænsninger på offentlige udgifter, underskud eller gæld. Hvor disse regler var sjældne i 1980'erne, er omtrent en tredjedel af verdens lande i dag underlagt én eller flere finanspolitiske regler.

Denne udvikling har ansporet forskere til at kigge på deres konsekvenser, herunder for nogle af de områder, som for eksempel den dansk budgetlov og finanspolitiske regler generelt enten hyldes eller anklages for.

Behøver ikke være grøn hæmsko

Af de negative konsekvenser af finanspolitiske regler, der ofte nævnes, er, at de forhindrer brugen af finanspolitik til at afbøde økonomiske kriser, og at de er en hæmsko i forhold til den ”grønne omstilling”.

Budgetloven og de tilhørende finanspolitiske styringsværktøjer er rigide og fordrer kortsigtet tænkning blandt danske kommuner.

Lasse Aaskoven
Lektor, Institut for Statskundskab, SDU

Fokus på forhindring af offentlige underskud skulle gøre det sværere at bruge ekspansiv finanspolitik i krisetider og dermed ”glatte” økonomiske konjunkturer ud. Problemet med dette argument er, at forskning indikerer, at lande med ”strengere” finanspolitiske regelsæt faktisk har mere konjunkturdæmpende finanspolitik og måske endda mere stabile konjunkturer.

Årsagen er måske, at konjunkturdæmpende finanspolitik også handler om at udvise mådehold i ”gode tider”, hvor fristelsen til at bruge ekstraordinære skatteindtægter og lave renter på at øge offentlige udgifter kan være stor.

Dette kan finanspolitiske regler være med at forhindre ved at ”tvinge” politikere til flerårige rammer for finanspolitikken og holde øjnene på, hvorvidt udvidelse af offentlige udgifter kan finansieres uden for de ”gode tider”.

Derudover indeholder finanspolitiske regelsæt, såsom den danske budgetlov, faktisk ofte elementer, der muliggør en midlertidig finanspolitisk lempelse i forbindelse med kriser og lavkonjunkturer, herunder fritagelse af offentlige investeringer og konjunkturfølsomme udgiftsposter fra regeldækningen.

I forhold til finansieringen af langsigtede offentlige investeringer i infrastruktur og ”grøn omstilling”, der ofte finansieres ved offentlig låntagning, er et andet fund fra forskningen i finanspolitiske regler, at lande med finanspolitiske regler har lavere låneomkostninger.

Selvom lande med finanspolitiske regler altså kan have nogle begrænsninger på deres offentlige låntagning, kan de faktisk låne billigere end lande uden og har derfor måske faktisk bedre adgang til at kunne foretage langsigtede investeringer. I dette perspektiv kunne finanspolitiske regler lige så vel være et redskab i at fremme langsigtede investeringer, herunder i grøn omstilling, som en hæmsko.

Giver friere rammer mere langsigtede beslutninger?

Et andet kritikpunkt er, at budgetloven og de tilhørende finanspolitiske styringsværktøjer er rigide og fordrer kortsigtet tænkning blandt for eksempel danske kommuner, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skriver på Altinget.

Det er naturligvis rigtigt, at aktører ofte reagerer strategisk på finanspolitiske regler, hvilket kan give anledning til ikke-intenderede og uhensigtsmæssige konsekvenser. Imidlertid er der grund til at være skeptisk overfor opfattelsen, at beslutningstagere - såsom kommunalpolitikere - nødvendigvis har det langsigtede perspektiv for øje, når de er ”fri” for institutionelle begrænsninger såsom finanspolitiske regler.

Som det har været påpeget af både tilhængere og skeptikere af ”rigide” rammer for kommunernes økonomi, var kommunale budgetoverskridelser et centralt problem førend de nye styringsværktøjer til kommunerne - herunder budgetloven - trådte i kraft.

Tidligere forskning i budgetoverskridelser i danske kommuner indikerer da også, at kortsigtede politiske hensyn, herunder valgkalenderen, kan påvirke tendensen til budgetunderskud og fluktuationen i kommunale udgifter. Noget forskning indikerer dog, at finanspolitiske regler hæmmer tendensen til, at offentlige udgifter pumpes op i valgår.

I dette perspektiv kunne man således lige så vel argumentere for, at ”strengere” finanspolitiske regler ”tvinger” kommunerne til at tage et mere langsigtet perspektiv på deres økonomi eller i hvert fald mindsker betydningen af visse kortsigtede (politiske) incitamenter.

Eventuelle overvejelser om øget fleksibilitet i den kommunale finanspolitiske styring og i budgetloven generelt, herunder hævning af underskudsgrænsen på den strukturelle saldo, bør have dette for øje.

Læs også

Oversete aspekter

Når dette er sagt, bør diskussionen om budgetloven og dens tilhørende regelsæt hilses velkomment, og der er måske endda nogle yderligere aspekter, der kunne tåle at få mere opmærksomhed.

Ét er, at budgetloven og de tilhørende kommunale økonomiregler giver en relativ fordel for offentlige anlægsudgifter i forhold til offentlige driftsudgifter herunder lønninger til offentlige ansatte.

Anlægsudgifter er for eksempel ikke omfattet af de lovgivne budgetlofter. Dette giver måske mening, idet politiske incitamenter måske kan forårsage udskydning af for eksempel langsigtede infrastrukturinvesteringer til fordel for de mere synlige serviceudgifter. Derudover er anlægsudgifterne den ”kattelem” som kan benyttes til at føre ekspansiv finanspolitik i forbindelse med lavkonjunkturer.

Imidlertid kan en revision af budgetloven måske give anledning til at vurdere, om dette skal forsætte i samme omfang som tidligere.

Den relative favorisering af anlægsudgifter viste sig også i 2020, hvor det blev besluttet i regi af covid-19 pandemien at suspendere det kommunale anlægsloft i 2020, hvilket måske har vist sig ikke at være den rette beslutning, når man påtænker, at netop byggeområder ikke blev synderligt negativt påvirket af pandemien og de indførte restriktioner.

Magtbalance i finanspolitikken

Derudover giver budgetloven anledning til en diskussion af magtforholdet mellem Folketinget og regeringen.

Selvom den danske budgetlov måske har indført en højere grad af transparens herunder en delvis styrkelse af Det Økonomiske Råds rolle, har budgetloven måske også øget betydningen af øget transparens.

Lasse Aaskoven
Lektor, Institut for Statskundskab, SDU

For eksempel giver budgetloven finansministeren retten til at udregne den strukturelle saldo, hvilket giver en relativ stor indflydelse på den førte finanspolitik i forhold til Folketinget, idet den førte finanspolitik skal holdes inden for et maksimalt strukturelt underskud på 0,5 (måske snart 1,0) procent af BNP.

Selvom Finansministeriet benytter sig af forholdsvist faste regnemetoder, hvilket mindsker regeringens diskretionære magt, er det fortsat en ret stor indflydelse over den førte finanspolitik, som Folketinget har deponeret hos regeringen.

I andre lande er beregningen af makroøkonomiske prognoser uddelegeret til forskellige mere uafhængige institutioner såsom de såkaldte ”finanspolitiske råd”, hvis beregninger regeringen kan være forpligtiget til at følge i forbindelse med finanslovsforslag (herunder overholdelse af finanspolitiske regler).

Selvom den danske budgetlov giver Det Økonomiske Råd (”Vismændene”) en større rolle i forbindelse med opfølgning på budgetloven, er regeringen ikke forpligtiget til at benytte sig af deres prognoser og eksempelvis udregning af den strukturelle saldo i selve budgetteringsfasen. En diskussion om, hvilken institution der fremadrettet skal sidde inde med den autoritative beregning af den strukturelle saldo og de øvrige makroøkonomiske faktorer, er ikke uvæsentlig.

Større budgettransparens

Endelig er der spørgsmålet om den finanspolitiske transparens. Forskning i EU’s finanspolitiske regler viser, at negative uintenderede konsekvenser ved finanspolitiske regler kan (delvis) undgås ved højere grad af budgettransparens.

Det Økonomiske Råd har selv understreget behovet for fortsat og forsøget transparens i det offentlige budget herunder i forbindelse med udregningen af den strukturelle saldo.

I et komparativt perspektiv er den danske budgettransparens faktisk ikke imponerende. Selvom den danske budgetlov måske har indført en højere grad af transparens herunder en delvis styrkelse af Det Økonomiske Råds rolle, har budgetloven måske også øget betydningen af øget transparens. 

Revisionen af den danske budgetlov kunne give anledning til at begynde arbejdet med at sikre større dansk budgettransparens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lasse Aaskoven

Lektor, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet
ph.d. i statskundskab (Københavns Uni. 2018)

0:000:00