Lettelse af aktie- og kapitalskat trækker geografisk skævt  

KORT: I Nordsjælland har lempelse af kapital- og aktieskat sikret skattelettelser for over to milliarder kroner siden 2011. Det er tre gange så meget som i hele Vestjylland.

Borgere i Nordsjælland har fået større gevinster ved lempelser af kaptial- og atkieskat, end deres samlede betaling af indkomstskat ellers tilsiger.
Borgere i Nordsjælland har fået større gevinster ved lempelser af kaptial- og atkieskat, end deres samlede betaling af indkomstskat ellers tilsiger.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Borgerne både rundt om og nord for København er de største vindere på de seneste knap ti års skattelettelser på kapitalindkomst og gevinster på aktier.

Samlet har de to skattelettelser fra den store skattereform i 2009 ført til skattelettelser fra knap 12 milliarder kroner i årene fra 2011 til 2019.

Og mens gevinsten i Nordsjælland er større, end borgernes andel af de samlede indkomstskatter tilsiger, så forholder det sig omvendt i særligt Nordjylland og Syd-Vestsjælland.

Dokumentation

Det skrå skatteloft og aktieskat

Det skrå skatteloft er et udtryk for det maksimale, man som skatteyder i Danmark kan komme til at betale i skat. Det vil sige, at man, lige meget hvor meget man betaler i topskat, ikke samlet kan komme til at betale mere end det skrå skatteloft.

Med Forårspakke 2.0 fra maj 2009 blev der indførtes et særskilt skatteloft for positiv nettokapitalindkomst. Med virkning fra indkomståret 2010 blev det skrå skatteloft således todelt.

Endvidere skete der fra 2010 og frem til 2014 en gradvis sænkning af beskatningen af positiv nettokapitalindkomst fra maksimalt 51,5 procent til 42 procent.

Med Forårspakke 2.0 blev den øverste sats for aktieavancebskatning sænket fra 45 til 42 procent.

Kilde: Skatteministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00