Lokaljournalisternes bud: Her får midtjyske borgmestre kamp til stregen

MAGTKAMPE: Venstre vakler i Ringkøbing, mens en borgmesterpost kan glide Konservative af hænde i Viborg, og Socialdemokratiet kæmper for revanche i Randers. Valgspænding er der nok af i Midtjylland.

Ulrik Wilbek (V) ligner en storfavorit i kampen om borgmesterposten i Viborg.
Ulrik Wilbek (V) ligner en storfavorit i kampen om borgmesterposten i Viborg.Foto: /ritzau/Joachim Ladefoged
Kim Rosenkilde

En stiv kuling fra vest synes at være afløst af en let vind fra øst.

I hvert fald hvis man læser de politiske vejrudsigter for kommunerne i Region Midtjylland forud for det kommende kommunalvalg.  

Her er kommunerne i vest traditionelt domineret af blå borgmestre fra primært Venstre, mens de røde og Socialdemokratiet sidder tungere i en række Østjyske kommuner.

Efter seneste valg blev Socialdemokratiet dog også presset i defensiven flere steder i Østjylland. Og nu øjner partiet mulighed for revanche.

Ingen tør spå om Randers. Der er så mange forhold og ubekendte i spil.

Karin Hede Pedersen
Journalist ved Randers Amts Avis

Ikke mindst i Randers, hvor Torben Hansen (S) satser på tilstrækkelig medvind til at vælte borgmester Claus Omann Jensen (V) omkuld og igen sikre sit parti nøglen til rådhuset på byens laksetorv.

”Ingen tør spå om Randers. Der er så mange forhold og ubekendte i spil,” siger journalist Karin Hede Pedersen fra Randers Amts Avis.

Wilbek er storfavoritten og ser ud til at vil kunne få borgmesterposten alene med støtte fra Dansk Folkeparti.

Lars Norup
Chefredaktør for Viborg Stifts Folkeblad

Dansk Folkeparti lurepasser
Ved valget i 2013 tabte Socialdemokratiet ikke kun magten i Randers, men også i Silkeborg, Odder og Struer. Alle til Venstre som ved samme lejlighed også overtog styringen i Syddjurs fra SF.

Eneste undtagelse til det billede var Samsø, hvor Marcel Meijer fra Socialdemokratiet fik erobret borgmesterposten fra Konservative.

I Randers forplumres billedet forud for valget både af, at Venstre er landspolitisk svagere end ved valget i 2013, og af at Dansk Folkepartis rolle lokalt også er uafklaret.

Samtidig har der været en række lokale sager om blandt andet skolelukninger, som har skabt stor politisk ballade.

”Men det er utroligt svært at sige, hvor meget det betyder. For vi hører jo dem, som er utilfredse. Men det udelukker jo ikke, at der også kan være mange, som er tilfredse,” siger Karin Hede Pedersen.

Borgerligt brodermord
Ud af de 19 kommuner i Region Midtjylland er de 13 aktuelt ledet af en borgerlig borgmester. Heraf 12 venstremænd og en enkelt konservativ.

Sidstnævnte er Torsten Nielsen i Viborg. Han overtog borgmesterstafetten fra Søren Pape Poulsen, da Pape i 2014 blev sit partis formand og siden landets justitsminister.

Hovedudfordreren er håndboldlandsholdets tidligere træner Ulrik Wilbek, der stiller op for Venstre. Det kan ende som et klassisk borgerligt brodermord.

”Torsten Nielsen kan regne med en vis borgmestereffekt. Men vi har fået lavet en meningsmåling, hvor Venstre ser ud til at gå frem. Så Wilbek er storfavoritten og ser ud til at ville kunne få borgmesterposten alene med støtte fra Dansk Folkeparti,” siger Lars Norup, chefredaktør for Viborg Stifts Folkeblad.

I kommuner som Favrskov, Norddjurs og Horsens sidder de nuværende socialdemokratiske borgmestre nogenlunde sikkert i sædet, hvis man spørger Jan Schouby, chefredaktør for Århus Stiftstidende.

Odder kan svinge
Det samme gælder også Skanderborg, hvor Venstre har haft svært ved at skaffe en modkandidat til at tage kampen op mod borgmester Jørgen Gaarde (S).

Det endte med at blive den relativt unge økonomi-adjunkt Anders Laugesen, som forsøger sig.

”Det er en forholdsvis harmonisk kommune, hvor der ikke har været de helt store slagsmål. Så det er op ad bakke for Venstre,” siger Jan Schouby.

Nabokommunen, Schoubys egen hjemkommune Odder, er knap så clear cut. Her vandt Uffe Jensen (V) i 2013 over Elvin J. Hansen (S), der ellers havde været borgmester af flere omgange.

”Uffe er en populær mand, og stemningen på rådhuset i byrådet synes at være blevet forbedret. Men det er jo en kommune, der har en historie for at svinge fra det ene til det andet,” siger Jan Schouby.

En endnu mere uforudsigelig kommune er ifølge ham Syddjurs, hvor politikerne har tradition for at ”tumle rundt,” når de skal konstituere sig.

Forudsigeligt er ikke nødvendigvis kedeligt
Ikke så overraskende har Århus Stiftstidende også rettet et særligt blik mod hovedbyen Aarhus. Her er der ikke så megen tvivl om, at Jacob Bundsgaard (S) vil fortsætte som borgmester.

Men det gør ikke nødvendigvis valget kedeligt.

”Der har været flere skandalesager, som har ramt Bundsgaard i den seneste periode. Senest med letbanen, men også med svindel og nepotisme i forvaltningen. Og det bliver spændende at se, hvad det betyder, når han skal finde sit flertal,” siger Jan Schouby.

Mens både Aarhus og Holstebro ser ud til at være sikre socialdemokratiske havne, kan det samme siges om Lemvig, Hedensted og Ikast-Brande for Venstre. Også selv om Ikast-Brandes mangeårige borgmester Carsten Kissmeyer (V) stopper.

I Silkeborg overtog Steen Vindum (V) med stor personlig opbakning fra Hanne Bæk Olesen (S) ved valget i 2013. Denne gang udfordres han ikke mindst af den nye S-spids Søren Kristensen.

Og i Struer var det Mads Jakobsen (V), som overtog fra Niels Viggo Lynghøj (S). De to står igen ansigt til ansigt i den verserende valgkamp.

Venstre-bastion vakler…
Et kommunalvalg plejer at være en forudsigelig affære i de stærke Venstre-bastioner i Herning og Ringkøbing-Skjern.

Her kåres borgmesteren traditionelt allerede på de opstillingsmøder, hvor Venstres medlemmer udpeger partiets borgmesterkandidat.

Men ved seneste valg mistede Venstre sit absolutte flertal i Ringkøbing-Skjern. Og denne gang ser det ud til at kunne blive usikkert, om partiet kan fastholde borgmesterposten efter Iver Enevoldsen, som ikke genopstiller.

”Det er åbent. Rygtet vil vide, at Venstre har fået lavet en lokal måling, hvor de står til en væsentlig tilbagegang,” siger Anne-Mette Skaanning, journalist ved Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Usikkerheden hænger ikke mindst sammen med, at Dansk Folkeparti lokalt har stillet sig mere frit over for Venstre end ved tidligere valg.

…men helt galt går det nok ikke
Samtidig har både den lokale Fjordlisten og Kristendemokraterne selvstændige borgmesterambitioner.

”Kristendemokraternes kandidat er meget populær. Men han er dog kommet lidt i modvind, efter at han i et fødselsdagsportræt for nylig fik sagt, at han ikke ville være villig til at vie et par af samme køn,” siger Anne-Mette Skaanning.

Ved seneste valg trak konstitueringen i langdrag, og selv om Venstre håber på en hurtigere proces denne gang, skal partiet ikke tage noget for givet.

Iver Enevoldsens arvtager Hans Østergaard er ifølge Anne-Mette Skaaning ikke den mest karismatiske politiker.

Alligevel er hendes bedste vurdering, at det trods alt ender med at være ham, der kan hænge borgmesterkæden om halsen efter det kommende valg.

”Sådan ender det nok. Men det bliver bare ikke så nemt som tidligere,” siger Anne-Mette Skaanning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00