Debat

Lokalliste: Alternative lister er levedygtige

DEBAT: Lad kommunalvalget være de lokale listers valg, hvor fokus er på det lokale samfunds udfordringer i stedet for nationale partipolitiske interesser, skriver Carl Jørgen Heide, spidskandidat for Ærø Plus.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Jørgen Heide
Spidskandidat for Ærø Plus.

Til det forestående kommunalvalg er der i mange kommuner en eller flere lokale lister stillet op. Det generer naturligvis de mere etablerede partier, der mister stemmer og derfor forsøger at så tvivl om lokallisters seriøsitet og livsduelighed.

En lokalliste dannet som en protestliste mod en aktuel begivenhed, eksempelvis en skolelukning, kan godt få mange stemmer, men har som regel ingen lang levetid.

Men en lokalliste etableret som et lokalt alternativ til de nationale topstyrede partilister kan vise sig ganske levedygtige og bidrage konstruktivt til det kommunalpolitiske arbejde. Disse lister er ikke bundet af overordnede hensyn til forskellige -ismer, men kan handle med fokus alene på, hvad der er bedst for kommunen og dens borgere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Venstre snakker med Venstre, lokallister snakker med alle
Men hvad så med kontakten til Christiansborg spørges der? Der er I jo ikke repræsenteret.

Kontakten til Christiansborg er væsentlig og af stor betydning for et lokalsamfund, for eksempel i forbindelse med en havneudvidelse, der kræver Folketingets opbakning. Realiteten er, at lokale Venstrefolk taler med den lokale MF'er for Venstre, lokale socialdemokrater taler med den lokale MF'er fra Socialdemokratiet, brødre taler med brødre, kammerater taler med kammerater.

Lokalt engagement kolliderer alligevel befriende ofte med partipolitiske principper.

Carl Jørgen Heide
Spidskandidat for Ærø Plus.

Lokallister har den fordel, at de taler med alle. Måske der skal bruges lidt mere energi til at trænge ind i de forskellige folketingspolitikernes kalendere, da disse jo ikke ser besøget som en "pligt", lige som de gør overfor de lokale medlemmer fra eget parti. Til gengæld er besøget måske mere accepteret i fælles interesse for en sag eller et lokalt projekt. 

Det betyder, at en lokalliste kan have et udmærket samarbejde med et parti på Christiansborg om for eksempel landevejsprincippet og udvikling på de danske øer uden at dele og forsvare partiets overordnede holdninger til for eksempel flygtningeproblematikken.

Med nødvendigt gåpåmod og respekt for Folketingets travle kalender kan en lokalliste såmænd have lige så mange eller flere fuldtegnede balkort med folketingspolitikere som en lokal partiliste med "direkte" kontakt til Folketinget.

Lokalt engagement og partipolitiske principper
Et folketingsmedlems succes tælles ikke alene i antallet af besøg af lokale partimedlemmer, men lige så meget i antallet af de sager og projekter lokalt den pågældende folketingspolitiker har været med til at understøtte og løfte.

Ganske ofte er partibundne lokalpolitikere selv klar over deres eget dilemma. Det er ikke ukendt at høre disse sige: "Ja, nu er lokalpolitik, jo noget andet end landspolitik". Nuvel, hvorfor så ikke acceptere dette og lade et kommunalvalg være de lokale udfordringers valg. - Udfordringer som de lokale lister bedst og ubundet kan forholde sig til. Lokalt engagement kolliderer alligevel befriende ofte med partipolitiske principper.

Derfor ser man en socialdemokrat som formand for friskolen, en SF'er som ejer af en privat børnehave, en venstremand som medlem af brugsens bestyrelse. Fordi lokalt engagement og nationale partipolitiske interesser ofte ikke har noget med hinanden at gøre. Lad de kommunale valg være de lokale listers valg - udelukkende med fokus på det lokale samfunds udfordringer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00