Lokalredaktørernes bud: Her venter der valgdrama på Fyn

MAGTKAMPE: Fyn gik fra at være primært rød til mest blå ved seneste kommunalvalg. Nu kan pendulet svinge den anden vej. Særligt spændende bliver det blandt andet i Svendborg og Nyborg.

Svendborgs nuværende V-borgmester, Lars Erik Hornemann (<i></i>th), sidder usikkert i stolen. Hans politiske fremtid hviler i høj grad på Dansk Folkepartis nåde.
Svendborgs nuværende V-borgmester, Lars Erik Hornemann (th), sidder usikkert i stolen. Hans politiske fremtid hviler i høj grad på Dansk Folkepartis nåde.Foto: /ritzau/Katrine Becher Damkjær
Kim Rosenkilde

Farvelægger man de fynske kommuner ud fra borgmesterens partitilhørsforhold, så fortæller øen i midten en lidt større historie om det seneste kommunalvalg.

Før valget i 2013 var øen stort set rød. Ud af otte kommuner var den eneste V-borgmester Morten Andersen i Nordfyns Kommune.

Sonja Rasmussen fra Borgerlisten i Kerteminde var tidligere socialdemokrat, men sprang fra partiet for at gøre sig selv til borgmester. Fyns øvrige borgmestre var alle socialdemokrater.

Efter valget var billedet stort set modsat. Fyn var blevet malet blåt, og kun i de socialdemokratiske strongholds Middelfart og Odense var borgmestrene fortsat af den røde skole.

Peter Rahbæk Juel (S) har været dygtig til at markedsføre sig på blandt andet bandespørgmålet, og det vil være en overraskelse, hvis han ikke fortsætter.

Birgit Bakkær
Kommunalpolitisk journalist på Fyens Stiftstidende

En blanding af vælgermæssig fremgang og heldige konstitueringer var på den måde med til at gøre Fyn til et billede på Venstres generelle fremgang ved kommunalvalget i 2013.

Borgmesterfarvel åbner ballet
Meget taler for, at farvelæggerne af det politiske danmarkskort igen skal arbejde med de røde og blå pensler på Fyn, når det nu nært forestående kommunalvalg er overstået. Der er i hvert fald lagt i kakkelovnen til en række svært forudsigelige opgør rundt omkring på øen og i økommunerne lige syd for.

Det er vurderingen fra flere af de lokale redaktører på Fynsk Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

”Det skyldes blandt andet, at der i flere kommuner skal ske udskiftning på borgmesterposten, fordi den nuværende enten er stoppet eller stopper efter valget. Og det er med til at åbne spillet de steder,” siger Birgit Bakkær, kommunalpolitisk journalist på Fyens Stiftstidende.

Hun sidder selv på avisens samfundsredaktion i Odense og har derfra tæt kontakt til Stiftstidendes fremskudte forposter rundt om på øen.

Muhs får hjælp fra tidligere borgmester
Og set i lyset af det seneste valg og konstitueringer, så holder hun ikke mindst et særligt øje med Nyborg Kommune.

Her så den tidligere socialdemokratiske borgmester Erik Christensen ud til at kunne fortsætte efter valget. Men en af hans partikammerater skiftede i nattens mulm og mørke til Venstre og sikrede dermed spidskandidaten herfra, Kenneth Muhs, borgmesterposten.

”Det var et af de mest dramatiske borgmesterkup. Så det er selvfølgelig interessant at se, hvilken betydning det har haft, og om borgmesteren kan blive siddende i stolen,” siger Birgit Bakkær.

Efter den omgang har Erik Christensen skiftet sin lokalpolitiske karriere ud med en rolle som folketingsmedlem og europaordfører for Socialdemokratiet.

Så i denne omgang bliver det Kenneth Muhs over for Socialdemokratiets nye spidskandidat, Vibeke Ejlertsen, der er udviklingskonsulent hos 3F. Førstnævnte står dog umiddelbart stærkest, vurderer Birgit Bakkær.

”Det er absolut åbent. Men min vurdering er, at Kenneth Muhs står stærkere i dag, end han gjorde i starten af perioden. Og skal jeg sætte mine penge på noget, så er det, at han fortsætter,” siger hun.

Birgit Bakkær hæfter sig i den sammenhæng ved, at Nyborgs tidligere venstreborgmester Jørn Terndrup også stiller op denne gang, og at han har god forankring i selve Nyborg by og måske kan trække en del stemmer her.

Venstremand på kort visit i Faaborg-Midtfyn
Udover Nyborg peger hun også på, at der er spænding om udfaldet i såvel Assens, Faaborg-Midtfyn og Kerteminde.

I Faaborg-Midtfyn meldte den nye venstreborgmester, Christian Thygesen, allerede efter to år ud, at han ikke ville fortsætte i rollen efter det kommende valg.

Nu står kampen primært mellem Søren Kristensen (V) og Hans Stavnsager (S). Ingen af dem er for alvor kendt i den bredere offentlighed, og selvom kommunens tredjestørste parti, Dansk Folkeparti, har indgået valgforbund med Venstre, er de ikke mere forpligtet end, at de også kan pege på en anden.

”Christian Thygesens korte visit efterlader en totalt åben spillebane. Men der er ingen markante profiler, og derfor heller ikke nogen, der står som klar favorit,” siger Birgit Bakkær.

I Assens mistede Finn Brunse (S) grebet om borgmesterkæden til Søren Steen Andersen (V). Også her kan Dansk Folkeparti blive central, ifølge Birgit Bakkær.

DF’s spidskandidat, Jens Henrik Thulesen Dahl, har godt nok støttet den nuværende borgmester, men har også arbejdet tæt sammen med Socialdemokratiet på en række områder de seneste fire år.

Odense ser sikker ud
I både Odense og Middelfart har de tidligere socialdemokratiske borgmesterkendinge Anker Boye og Steen Dahlstrøm trukket sig og overladt stafetten til yngre arvtagere.

For Middelfarts vedkommende skete det noget pludseligt, da Steen Dahlstrøm hen over sommeren trak stikket oven på ballade om hans rolle i bestyrelsen for energikoncernen Ewii.

Ved seneste valg trak han personligt mere end hver tredje socialdemokratiske stemme i kommunen og var dermed med til at sikre partiet opbakning fra mere end 40 procent af de afgivne stemmer.

Dansk Folkeparti har været en solid støtte for Socialdemokratiet, og spørgsmålet er, om vælgerne har mest lyst til forandring eller en fortsættelse af den socialdemokratiske linje, som Dahlstrøm har stået for i 36 år.

I Odense er det Peter Rahbæk Juel, der har overtaget efter Anker Boye. Men i tilstrækkelig god tid til, at han har kunnet nå at køre sig selv i stilling til valget.

”Jane Jegind var ikke så mange stemmer fra borgmesterposten sidst. Men Venstre er i landspolitisk modvind, og Peter Rahbæk Juel har været dygtig til at markedsføre sig på blandt andet bandespørgmålet, og det vil være en overraskelse, hvis han ikke fortsætter,” siger Birgit Bakkær.

Hun peger samtidig på, at en lokal meningsmåling spår fremgang til Socialdemokratiet.

Hornemann truet i Svendborg
Ser man længere mod syd, er der lagt op til et opgør mellem Venstres borgmester i Svendborg, Lars Erik Hornemann, og den socialdemokratiske udfordrer, Bo Hansen.

Også her er der et åbent spillebræt, lyder vurderingen fra Casper Troest Sørensen, der er redaktør for Fyns Amts Avis’ svendborgredaktion.

”Jeg er glad for jeg ikke skal sætte oddsene. Det er helt åbent. Situationen i byrådet er meget fragmenteret, hvor det ikke mindst har knebet med samarbejdet og kemien mellem Dansk Folkeparti og Venstre,” siger Caspar Troest Sørensen.

Han peger på, at selv om Lars Erik Hornemann blev borgmester ved seneste valg, så skete det til trods for en markant tilbagegang for ham personligt og Venstre samlet set.

”Hornemann har samlet set knap otte års erfaring som borgmester. Men både ved valget i 2009 og igen i 2013 fik han halveret sit personlige stemmetal. Så det kan selvfølgelig ikke fortsætte på den måde,” siger Caspar Troest Sørensen.

EL kan gøre livet svært for Socialdemokratiet
Igen kan Dansk Folkeparti let komme til at stå i en nøglerolle ved valgnattens konstituering. Hverken Venstre eller Socialdemokratiet kan tage støtten fra DF’s spidskandidat, Dorthe Ullemose, for givet.

Rygterne vil ifølge Casper Troest Sørensen vide, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har indgået en skuffeaftale om fordelingen af poster efter valget. Men det vil ingen af partierne bekræfte.

En socialdemokratisk konstituering med DF vil samtidig kunne blive udfordret af, at Enhedslisten ikke vil indgå i en konstituering, hvor Dansk Folkeparti indgår.

”Der er ikke noget, der tyder på, at Enhedslisten vil gå markant tilbage i Svendborg. Og man kan ikke sige, om det så vil være muligt for den socialdemokratiske kandidat at samle den nødvendige opbakning hen over midten,” siger Caspar Troest Sørensen.

SF’er er dark horse på Langeland
Både på Langeland og Ærø skal der findes nye borgmestre. På Ærø stopper veteranen Jens Otto Jørgensen (S), og det samme gør Bjarne Nielsen (V) på Langeland.

Sidstnævnte har været borgmester på Langeland siden valget i 2009. Og selvom Venstre står stærkt med to tredjedele af pladserne i kommunalbestyrelsen, så kan man ikke taget noget for givet.

De seneste fire år har været en tumultarisk tid for lokalpolitik på Langeland, der blandt andet har været ramt af skandalerne omkring de lokale flygtningecentre. Samtidig har det næststørste parti, Borgerlisten, nedlagt sig selv i perioden.

”Det hele er oppe i luften. Det er ikke givet, at det bliver Venstres nye spidskandidat, Jan Ole Jakobsen, der ender som borgmester. Og hvis ikke det bliver ham, så er det heller ikke givet, at det nødvendigvis bliver Socialdemokratiets spidskandidat, Lisa Pihl Jensen,” siger David Bernicken, redaktør for Fyns Amts Avis' langelandsredaktion.

Ifølge ham kan den tidligere viceborgmester fra SF Tonni Hansen formentlig også sikre sig et godt personligt valg og dermed blive en ”dark horse” på valgnatten.

”Jeg vil slet ikke udelukke, at han også kan gøre sig gældende. Så det hele er sådan set i spil. Og hvis man spørger langelænderne, så vil de sige, at det godt nok er spændende den her gang,” siger David Bernicke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00