Udlændinge sætter sig på dobbelt så mange job: I hovedstaden er mere end hver syvende lønmodtager nu fra udlandet

Siden finanskrisen er andelen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark mere end fordoblet, men der er store regionale og lokale forskelle på udviklingen. I kommuner som Gladsaxe, Ishøj og København er nu godt 20 procent af alle lønmodtagere udenlandske statsborgere.

Hovedstadens life-science-branche tiltrækker stadig flere medarbejdere fra uden for Danmarks grænser.
Hovedstadens life-science-branche tiltrækker stadig flere medarbejdere fra uden for Danmarks grænser.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Stadig flere medarbejdere på danske virksomheder kommer fra udlandet, men der er stor forskel på, hvor meget udlændinge fylder i arbejdsstyrken på tværs af landet.

Samlet set er andelen af lønmodtagere med et udenlandsk statsborgerskab fordoblet siden finanskrisen ramte i 2008. Stigningen er slået igennem over hele landet, men med regionale og lokale forskelle.

Andelen er størst i hovedstadsområdet. Her har 15 procent svarende til mere end hver syvende lønmodtager udenlandsk statsborgerskab. I 2008 gjaldt det samme for hver 13.

I Nordjylland er andelen af udlændinge i arbejdsstyrken aktuelt lidt over otte procent, hvilket er det laveste i landet. 

Det viser en opgørelse over udviklingen i udenlandsk arbejdskraft, som Altinget  har lavet.

Gladsaxe Kommune er et af de steder i landet, hvor områdets virksomheder har oplevet den allerstørste stigning i udenlandske ansatte.

”Vi har nogle meget store virksomheder og er berigede med rigtig mange hovedsæder. Vi oplever en stor vækst hos life-science-virksomhederne, og det er også her, at vi først og fremmest ser væksten i antallet af internationale medarbejdere,” siger Karen Brosbøl Wulf, der er erhvervschef i Gladsaxe Kommune.

Gode tider får flere i job

På landsplan er der fra årene omkring finanskrisen i 2008-10 og frem til nu sket en stigning fra godt 130.000 udenlandske lønmodtagere til over 270.000. Det svarer til en udvikling fra knap 6 procent til over 11 procent af den samlede arbejdsstyrke.

Til sammenligning er den samlede beskæftigelse steget med lidt over 150.000 personer siden 2008. Altså kun lidt mere end stigningen i antallet af udenlandske medarbejdere.

Også i Ishøj Kommune har man mærket den udvikling særlig kraftigt.

Her tilskriver borgmester Merete Amdisen (S) det, at de seneste års gode konjunkturer har været med til at trække nogle borgere ind på arbejdsmarkedet, som ellers har haft svært ved at få fodfæste.

”Vores vurdering er, at det handler om, at mange af de borgere med udenlandsk statsborgerskab, som bor her, er kommet i arbejde under højkonjunkturen. Vores arbejdsmarked har været parat til, at flere har kunnet få en fod inden for,” siger hun.

Hver fjerde borger i Ishøj Kommune har udenlandsk statsborgerskab. De to største ophavsnationaliteter er Tyrkiet og Polen.

Læs også

Selv om Ishøj er en lille kommune, er mange lokale ifølge borgmesteren kommet i arbejde i virksomhederne inden for kommunens egne grænser. Herunder transport og logistikvirksomheder, der blandt andet arbejder med udbringning af varer til private og virksomheder.

Flest i storbyer og omegnskommuner

Den generelle fordobling af, hvor stor en del udlændinge udgør af arbejdsstyrken, slår igennem over hele landet. Men fra forskellige udgangspunkter for landets forskellige regionale arbejdsmarkedsråd.

Hovedstaden og Nordjylland udgør henholdsvis top og bund i både 2008 og 2022, når man ser bort fra Bornholm.

Sydjylland ligger også højt, og lige som i hovedstadsområdet kan grænsependling være en del af forklaringen her.

Danske Erhverv har lavet en opgørelse over udviklingen i udenlandsk arbejdskraft fra 2012 til 2022 på kommuneniveau. Her afspejler de regionale tendenser sig, men med enkelte afvigelser.

Typisk vil de kommuner, hvor virksomheder aktuelt har en høj andel af udenlandske ansatte være de samme, som har oplevet en stor stigning de forudgående år.

Ser man på antallet af udenlandske medarbejdere, er det ikke så overraskende de største byer, som tæller de fleste. København er flere længder foran nummer to, Aarhus.

På tredjepladsen finder man imidlertid Gladsaxe foran både Odense og Aalborg. På sjettepladsen kommer Lyngby-Taarbæk og inden for top ti finder man også Høje-Taastrup, Ballerup og Gentofte.

”Det er både kommunens placering tæt på København og tæt på mange store uddannelsessteder, som er baggrunden for det store erhvervsliv. Men det bunder også i at man politisk prioriterer erhvervslivet højt. Både historisk og aktuelt,” siger Karen Brosbøl Wulf fra Gladsaxe Kommune.

Lokal indsats hjælper udlændinge på vej

I Gladsaxe finder man udover Novo Nordisks hovedsæde også hovedsæder for virksomheder som Novozymes, Zealand Pharma, AGC Biologics, der alle er store inden for life-science-branchen.

Hertil kommer virksomheder som NNIT, MT Højgaard, NCC, Alfa Laval og ISS

Selv om Gladsaxe Kommunes tidligere ’industrikvarterer’ i 1990’erne blev omdøbt til ’erhvervskvarterer’ for at markere udviklingen i retning mod flere kontorarbejdspladser, så fastholder man i modsætning til de fleste kommuner i hovedstadsområdet, at der fortsat skal være plads til produktionsvirksomheder. Også selv om de støjer, fortæller Karen Brosbøll.

Kommuner med flest udenlandske lønmodtagere i 2022 
København 52.901
Aarhus 13.811
Gladsaxe 7.524
Odense 7.180
Aalborg 6.449
Lyngby-Taarbæk 5.231
Vejle 4.982
Høje-Taastrup 4.712
Ballerup 4.663
Gentofte 4.560
Kilde: Jobindsats.dk

Aktuelt samarbejder kommunen med tæt sammen med hovedstadsorganisationen Copenhagen Capcity om at tiltrække internationale virksomheder og medarbejdere.

Samtidig samarbejder kommune med andre hovedstadskommuner om ’matchmaking’ events for internationale studerende og nyuddannede og de lokale virksomheder.

”Udfordringerne opstår tit, når medarbejderne kommer hertil. De skal falde godt til, uanset om de bosætter sig i Gladsaxe eller et andet sted. Og der har vi blandt andet et godt samarbejde med International House om housing, jura og andre praktiske ting. Og vi er dialog med virksomhederne i blandt andet vores HR-netværk om, hvordan vi kan hjælpe de internationale medarbejdere bedst muligt via events og netværk,” siger Karen Brosbøl Wulf.

Forskellige brancher forskellige steder

Mens udenlandske medarbejdere fylder meget på mange virksomheder i hovedstadsområdet, er der også andre steder i landet, hvor man har oplevet en meget høj stigning. Blandt andet stikker kommuner som Samsø og Lolland ud.

Ser man på det lille arbejdsmarked på øen i Kattegat er det ikke mindst inden for ’landbrug og fiskeri’ og ’hoteller og restauranter’, at de godt 175 udenlandske medarbejdere er ansatte. På Lolland er det branchen for ’bygge- og anlæg’, der har oplevet et boost af udenlandsk arbejdskraft de allerseneste år.

”Gennem årene er det primært landbruget, som har trukket mange fra udlandet op til os. Men med påbegyndelsen af Femern-forbindelsen er der sket et spring her inden for det seneste år til halvandet,” siger Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune.

Brancher hvor udenlandske lønmodtager finder deres primære beskæftigelse
(Opgjort som andel af det samlede antal udenlandske lønmodtagere inden for de pågældende regionale arbejdsmarkedsråd)

Hele landet Off. adm., undervisning og sundhed 17,3 pct.
Industri 14,1 pct.
Rejsbureau, rengøring o.a. operationel service 12,2 pct.
Handel 11,1 pct
Hovedstaden Off. adm., undervisning og sundhed 17,4 pct.
Rejsbureau, rengøring o.a. operationel service 13,4 pct.
Handel 11,9 pct.
Sjælland Off. adm., undervisning og sundhed 21 pct.
Bygge og anlæg 18,6 pct.
Industri 12,3 pct.
Fyn Off. adm., undervisning og sundhed 19,0 pct
Rejsbureau, rengøring o.a. operationel service 14,0 pct.
Landbrug, skovbrug og fiskeri 13,7 pct.
Sydjylland Industri 27,5 pct.
Off. adm., undervisning og sundhed 14,9 pct.
Handel 10,1 pct.
Østjylland Off. adm., undervisning og sundhed 19,4 pct.
Industri 14,7 pct.
Handel 13,1 pct.
Vestjylland Industri 30,8 pct.
Landbrug, skovbrug og fiskeri 13,1 pct.
Off. adm., undervisning og sundhed  12,8 pct.
Nordjylland Industri 25,8 pct.
Off. adm., undervisning og sundhed 18,5 pct.
Landbrug, skovbrug og fiskeri 10,8 pct.
Kilde: Jobindsats.dk
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Amdisen

Borgmester (S), Ishøj Kommune
Lærer (Blaagaard Seminarium, 1997)

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

Karen Brosbøl Wulf

Erhvervschef, Gladsaxe Kommune, leder, Gladsaxe Erhvervsby
cand.mag. i medievidenskab (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00